Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek oddaja stanovanja v najem -kako?

oddaja stanovanja v najem -kako?

Potrebujem nasvet kako oddati stanovanje v najem, da bom imel čim manj težav z najemnikom.

Prvo kot prvo, tega dohodka ne mislim prikazovati davčni, ker 3 najemnine na leto je naravnost oderuško glede na to, da od plačevanja tega davka nimam popolnoma nič, niti pravne varnosti, nič nada niente.

Torej kako se v tem primeru sklene pogodbo z najemnikom? Kakšne so standardne postavke, normalne stvari, ki morajo biti navedene v pogodbi?

Najbolj “varna” varjanta je plačevanje na roko, zaradi davčne verjetno ni pametno prejemati najemnine preko TRR?

Kako je z najemniki, kaj naj pri njih pazim, kako jih ocenim, itd? Recimo baje je bolj varno sprejeti parčke?

Kakšne so še druge pasti in slabosti pri oddajanju v najem?

Spet nekdo, ki bi rad prinašal državo okrog in prejemal denar na roke. Zaradi takih smo tu kjer smo. Vse prihodke je potrebno prijaviti in tudi od tega plačati davek. Izogobati se temu ni fer in pošteno do stalih, ki plačujejo davek.

v vesolju se vedno vse poravna 🙂

Ti boš goljufal državo, najmniki pa tebe.

Ja vem da je nepošteno tako kot je nepošteno, da država požre 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najemnine. Državi sem zaradi poštenosti pustil že ogromno denarja medtem ko so drugi počeli “nepošteno” pa se jim ni nič zgodilo. Teh 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jim ne dam in tvoje jamranje in javkanje drugih tukaj tega ne bo spremenilo. Pika.

Do soljudi in najemnikov sem lahko več kot normalen, celo preveč prijazen. Ampak ko mi nekdo stopi na živec pa postanem idiot. Kar naj poskusijo, naredili si bodo več škode.

Zakaj pa bi mi dajali zastonj nasvete nekomu, ki z drugimi ne bi nič delil? Tisti, ki ne marate socializma, solidarnosti in vzejemnosti, plačujte tudi nasvete po tržni ceni.

Ne bo ti uspelo zvoziti med vratci. V trenutku, ko podpišeš pogodbo, lahko najemnik prijavi stalno bivališče. Če davčna ugotovi, da nekdo živi v tvojem stanovanju, ne bo prijetno. Plačal boš precej več od teh 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Seveda lahko oddajaš na črno, a v tem primeru te v sporih nihče in nič ne ščiti.

Država ti pobere 22.5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka, ne 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. In ja, jaz vse, kar oddajam, prijavim.

čisto enostavno, ravno tako napišeš medsebojno pogodbo le da najemnika ne prijaviš na UE in je v bistvu kakor da ga sploh ne bi imel. Ampak to se moraš prej z njimi zmenit če se ne želijo prijavit da ne bo potem problemov.
mene je lastnik tudi prosil če se strinjam da me ne bi prijavil in mi v zameno za dovoljenje malo znižal mesečno najemnino. In mu tudi ni za zamerit, kako lahko gledaš pod prste nekemu lastniku ki je fer do svojih najemnikov in ga tretiraš kot nekakšnega velikega utajevalca davkov ko pa se v državi dogajajo takšne umazanije?

in za to stanje sigurno niso krivi lastniki ki ne prijavljajo najemnikov ampak vse kaj drugega.

Vas vprašam kako lahko kljub vsemu da vas lastna država ropa na vsakem koraku in j ebe v glavo ostanete tako hlapčevsko-pošteni da še dodatno prostovoljno polnite državno malho? Ste res taki ali samo glumite? Ker če ste potem lahko rečem samo to da vam je še predobro oz ne občutite ropanja z strani države ker če bi ga bi drugače razmišljali.

************************** § ▲ !

Se strinjam, da je svinjarija, da država toliko pobere (pa če bi vsaj lahko izbirali, za kakšno dejavnost naj bi šel denar), ampak sam ne bi tvegal, da me dobi davčna. Sem ziheraš :(. Kot stalni naslov se lahko prijavijo sami, brez tvoje vednosti.Ti vseeno priporočam, da januarja oddaš napoved za nazaj. Upoštevajo se tud neki stroški ali računi, če si kaj vlagal, a zdaj se ne spomnim točno koliko, ker je nekaj zmanjšano. Tipsko pogodbo dobiš v DZS, verjetno so tud na netu. Za začetek skleni za krajši čas in potem podaljšuj, če so ok. Vse položnice naj bodo na tvoje ime (internet, TV, tel., če je notri – sploh nujno), ker zna bit hud problem, če ne plačujejo. Položnice pridejo na tvoje ime, ti pa jim daš obračun in ti oni plačajo.

Zmotil sem se, v prvi temi sem napisal 3 najemnine kar je 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. In ne ni res, država pobere 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in ne 22,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Tiste, ki ste tako čistunsko usmerjeni bi pa vprašal ali poslušate mp3 glasbo. Ali ste plačali avtorske pravice, ste kupili mp3?
Kaj pa račun za kepico sladoleda vedno vzamete?
Zahtevate račun pri kmetu ko greste kupit jajca?

Sem prepričan, da marsikje tudi vi utajate davke. Torej se hitro kaznujte, predlagam da si kar roko odsekate. Lopovi.

@telovadec
, hvala za korekten in realen odgovor. Zgleda da si eden redkih normalnih na tem forumu.

Sej točno o tem se gre. Jaz hočem biti normalen najemodajalec, najemniku lahko pomagam, sodelujem, skratka ne delam težav normalnemu najemniku, ker si predstavljam da je lahko težko na eni strani. Ampak po drugi strani pa tut jaz ne mislim dajat četrtine najemnine državi glede na to, da moram stanovanje še vedno jaz obnavljati, še vedno moram jaz plačevati 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najemnine v rezervni sklad, jaz plačujem zavarovanje, ko se pokvari klima ali bela tehnika moram popravilo plačati jaz… poleg tega pa je treba še vzdrževati na tak način da se ohranja realna vrednost.
In za VSE to mi ostane bolj malo, če bom moral dat državi 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od katere pa nimam nič.

To niti slučajno ni res, niti začasnega in niti stalnega naslova se ne more nihče prijavit brez tvoje vednosti, vedno mora biti soglasje lastnika.

Enostavno, skleni notarsko pogodbo z najemnikom, izvršljivo v kateri dodaj člena:
– v primeru neplačila ima najemnik tri mesece za izselitev (kakršnakoli je že, lepa ali ne), nato doaj člen,
– v primeru neplačila bo šlo direktno na izvršbo.

Ne maram notarjev, izkušnje pač. Samo ta oblika je edina, da jo vložiš na sodišče in gre skozi brez problemov.

Glede komentarjev; izkušnje z državo so pač take, da nas imajo za bankomate. Več delaš in se trudiš, bolj te sesajo. Zakaj bi torej prijavljal davek od najemnine? Politiki bi rekli: v imenu pravičnosti. In v imenu megle, ki jo ponujajo. Sama sem odgovorna zase in ne računam na državo, naj tudi oni name ne.

To niti slučajno ni res, niti začasnega in niti stalnega naslova se ne more nihče prijavit brez tvoje vednosti, vedno mora biti soglasje lastnika.[/quote]

mislim da je tako da ko je enkrat pogodba (pa četudi le medsebojna) se najemnik lahko prijavi ZAČASNO, nikakor pa ne za stalno brez posebnega privoljenja lastnika.
Nisem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsaj nekaj let nazaj je bilo tako.

Zato pa najbolje da se prej z njim zmeniš če se strinja da se niti stalno ne prijavi, če pa ni zato pa najdeš drugega.
Denar pa itak na roke, samo z gotovino nobenih TRRjev. 15. v mesecu ko pa pridejo položnice pa mu jih prineseš, pokažeš in naj ti da denar potem pa jih plačaj in mu v kaslcu pusti odrezke.

Pa je najmanj komplikacij za obe strani.

popravek* niti ZAČASNO sem mislil

čisto enostavno, ravno tako napišeš medsebojno pogodbo le da najemnika ne prijaviš na UE in je v bistvu kakor da ga sploh ne bi imel. Ampak to se moraš prej z njimi zmenit če se ne želijo prijavit da ne bo potem problemov.
mene je lastnik tudi prosil če se strinjam da me ne bi prijavil in mi v zameno za dovoljenje malo znižal mesečno najemnino. In mu tudi ni za zamerit, kako lahko gledaš pod prste nekemu lastniku ki je fer do svojih najemnikov in ga tretiraš kot nekakšnega velikega utajevalca davkov ko pa se v državi dogajajo takšne umazanije?

in za to stanje sigurno niso krivi lastniki ki ne prijavljajo najemnikov ampak vse kaj drugega.

Vas vprašam kako lahko kljub vsemu da vas lastna država ropa na vsakem koraku in j ebe v glavo ostanete tako hlapčevsko-pošteni da še dodatno prostovoljno polnite državno malho? Ste res taki ali samo glumite? Ker če ste potem lahko rečem samo to da vam je še predobro oz ne občutite ropanja z strani države ker če bi ga bi drugače razmišljali.[/quote]

Se podpišem pod tole! Država si mora spoštovanje in posledično “poštenost” svojih državljanov zaslužiti! Dokler bo samo dopuščala lopovščino tistih, ki bi morali dajati vzgled, naj ne pričakuje “dobrih”državljanov…vendar je slepih in hlapčevskih še vedno veliko preveč!

Eno vprašanje za tiste, ki se imate za odgovorne sebi in ne računate na državo, karkoli že to pomeni. Kako bi ravnali, če vam vaši na črno najemniki recimo uničijo stanovanje, ga izropajo ali enostavno ne plačujejo najemnine in nočejo ven? Bi klicali policijo in prijavili škodo oblastem ali bi problem reševali kako drugače?

Policije ne kličem več ker so navadne preplačane reve. Sem jih že nekajkrat poklical ko so se okoli avtov v garaži potikali čudni ljudje pa so vsakič rabili najmanj eno uro do prihoda in to v urah ko je malo dela. Seveda se je izkazalo da so takrat kradli po avtih. Vrli policajčki so se pa skrivali in počakali da so kriminalci opravili svoje. Usraneti so ki vlečejo državno plačo. In takim naj zaupam?

Policije ne kličem več ker so navadne preplačane reve. Sem jih že nekajkrat poklical ko so se okoli avtov v garaži potikali čudni ljudje pa so vsakič rabili najmanj eno uro do prihoda in to v urah ko je malo dela. Seveda se je izkazalo da so takrat kradli po avtih. Vrli policajčki so se pa skrivali in počakali da so kriminalci opravili svoje. Usraneti so ki vlečejo državno plačo. In takim naj zaupam?[/quote]

Se popolnoma strinjam, vloga današnjega policaja v sloveniji je predvsem inkasantska, šele potem pride na vrsto “to serve and protect”
113 kličejo samo še pezdetje. Pa da mi ne bo kdo postregel z vprašanjem kaj bi naredil če bi mene oropali ali ukradli avto- policije zagotovo ne bi klical.

kar pa se raznih barbarskih najemnikov tiče pa mislim da jih ni prav veliko. Ker ne vidim razloga zakaj bi nek odrasel človek pri zdravi pameti uničeval tuje stanovanje ..Čeprav verjamem da obstajajo tudi takšni a so prej redkost kot pravilo.
Če pa že naletiš na takšnega pa pač igraš njegovo igro oz govoriš v jeziku ki ga razumejo takšni tiči- nasilje, oz oko za oko..menda ne boš čakal policijo ampak ga boš sam deložiral.
Pa ne mi rečt da je zakonsko zaščiten ker če ni prijavljen ti nima kaj. Pa tudi če je prijavljen, če konkretno zaropotaš vedno zaleže.

Precej naivnosti v odgovorih. Predvsem ta o nasilni izselitvi. To za sabo potegne hitro telesne poškodbe. Če so nepošteni najemojemalci še predrzni (kar je že po logiki stvari povezano) lahko tisto nasilje in poškodbe še prijavijo in boste še za to tako kazensko kot odškodninsko odgovarjali. Njih pač ne zanima vaše stališče do države, njenih ustanov in če izpadejo nezaslišane pi zde, ker so vas ovadili. Njih zanima samo osebna korist. Kar tudi vas, konec koncev… Taki bodo samo raztegnili pojem pravičnega goljufanja, ki ga zagovarjate tudi sami. Če vi smatrate za sprejemljivo goljufati državo, oni smatrajo za sprejemljivo, če ogoljufajo vas. Na koncu ste oboji prevaranti, stvar je samo v tem, kdo koga “nadmudri.” Nihče se ne počuti ravno kriminalca, če okrade lopova.

To niti slučajno ni res, niti začasnega in niti stalnega naslova se ne more nihče prijavit brez tvoje vednosti, vedno mora biti soglasje lastnika.[/quote]

mislim da je tako da ko je enkrat pogodba (pa četudi le medsebojna) se najemnik lahko prijavi ZAČASNO, nikakor pa ne za stalno brez posebnega privoljenja lastnika.
Nisem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsaj nekaj let nazaj je bilo tako.

Zato pa najbolje da se prej z njim zmeniš če se strinja da se niti stalno ne prijavi, če pa ni zato pa najdeš drugega.
Denar pa itak na roke, samo z gotovino nobenih TRRjev. 15. v mesecu ko pa pridejo položnice pa mu jih prineseš, pokažeš in naj ti da denar potem pa jih plačaj in mu v kaslcu pusti odrezke.

Pa je najmanj komplikacij za obe strani.[/quote]

Me prav zanima kje bi našel takšnega naivneža, da bi ti plačeval na roko????

Popolnoma prav imaš, da boš oddajal na črno. Država krade na vsakem koraku, ti ne boš kradel nikomur. Država ti ne bo dala niti centa, če ti bo najemnik uničil stanovanje, niti centa za obnovo, niti centa za opremo, niti s prstom ne bo mignila, če ti najemnik ne bo plačeval, če ne bo hotel iti ven….

Torej, napiši pogodbo sam, v njej zapiši vse kar ti odgovarja. Ne pozabi napisati, da se najemnik odreka vsaki pravni zaščiti in se je pripravljen izseliti v kolikor ne bo plačeval ob roku ali delal škodo.
Dovoli samo začasno prijavo bivališča in nikakor ne sklepaj pogodbe za nedoločen čas, največ za leto dni z možnostjo podaljšanja. Ne pozabi tudi, da lahko 1x mesečno nenapovedano pregledaš stanovanje.
Če se s tem kdo ne bo strinjal in ne bo najel stanovanja, nisi ničesar izgubil, ker bi z njim imel same probleme. Če bo imel težave z denarjem že prvi mesec, ga ne vzemi, ker so boš lahko vsak mesec zafrkaval z njim. Ne pozabi na varščino. Napiši, da bo najemnik sam urejal prijavo bivališča, da te ne bo potem izsiljeval s tem, da ga nisi prijavil ti. Tudi to se dogaja.
Najemnika je prvi hip težko oceniti. Bodi pozoren, da ne zaudarja po alkoholu, to prinaša same težave.
Pari naredijo, po mojih izkušnjah več škode kot posamezniki. To bi bilo v grobem vse.

Se popolnoma strinjam s tabo, enako tudi s telovadcem.

Dokler poslanci gledajo le za sebe, dokler zakonodaja ne omogoča tega, da se zapleni premoženje tajkunom, dokler država kaznuje le kurje tatove ter prometne prekrškarje in oprošča velike barabe, bo čedalje več tega (fušanje, oddajanje na črno in podobno). Pa ne zato, ker človek tako hoče, ampak zato, ker je država preveč nepoštena do poštenih.

Sem bil res nenatančen. V bistvu je potrebno soglasje, a ne izrecno (v papirni obliki), ampak zadostuje že podpis lastnika na najemni pogodbi. Najemnik gre kar sam samo z najemno pogodbo na upravno enoto.

Sem bil res nenatančen. V bistvu je potrebno soglasje, a ne izrecno (v papirni obliki), ampak zadostuje že podpis lastnika na najemni pogodbi. Najemnik gre kar sam samo z najemno pogodbo na upravno enoto.[/quote]

Že že ampak začasen naslov še ne pomeni, da ti komu kaj oddajaš. Lahko samo pomeni to, da se je nekdo začasno priselil k meni. Ker stalno bivališče bom obdržal na tem naslovu.

New Report

Close