Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek oddaja stanovanja v najem -kako?

oddaja stanovanja v najem -kako?

Ok, to je čisti debilizem. Tudi, če vse to daš v pogodbo, na sodišču ne velja, ker veljajo določila v stanovanjskem zakonu. (Mimogrede, preberi si ga, je noter lepo pojasnjena logika oddajanja).

Glede oddajanja na črno: če hočeš, da je na črno, ne sklepaj nobenih pogodb. To tudi pomeni, da lahko človek čez noč odide ali sesuje pol stanovanja, pa mu ti nič ne moreš. Premisli, s čim boš lažje živel.

Glede položnic: plačuj jih ti, njim pošlji skene ali fotokopije ter od njih poberi denar. Velik problem je neplačevanje položnic.

Bodi korekten in spoštljiv (to po prebranem, bi rekel, da si) ter zahtevaj isto nazaj, pa boš dolgoročno zadovoljen.
Morda poskusi oddati preko znancev, sorodnikov.
Bodi odprt za dialog: ena najpogostejših težav je, da imamo različna pričakovanja: tebi se bo zdelo fajn, ker si dal luštne zavese in moderno, na zeleno prepleskal stene, najemniku bo za to dol viselo in bo pogrešal ustrezno delujoč hladilnik in to, da nima plesni. Kaj je bolj bistveno za normalo življenje? V tej logiki tudi opremljaj stanovanje, raje manj, pa da je delujoče in ni gnilo in 100let staro, kot pa neki kozmetični okraski, ki jih vidiš samo ti.

Pazi s študenti: če bodo glasne žurke, bodo sosedje klicali policijo (če oddajaš v bloku).

Kako oceniti ljudi: ne vem. Mogoče pazi s takimi, ki jim je ”vse ok” in so ful ”na easy”, ker se najverjetneje ne zavedajo, da je treba redno plačevati, stanovanje čistiti in biti odgovoren. No, sicer so tudi tukaj lahko izjeme.

Najemnina: sicer ne vem, kje oddajaš, ampak cene so šle krepko dol. Raje se zmeni glede cene in upoštevaj drugo stran, če so ti ljudje všeč, kot pa da oddaš za nek hud denar nekomu, ki ti ne bo plačeval.

To je nekaj misli, če se še kaj spomnem, dopišem. lp

Po novem je tako, da če te lastnik stanovanja noče prijaviti na stalno prebivališče, greš na upravno enoto s pogodbo o najemu in te sami prijavijo na stalno.

To je neumnost.

In če nekdo ponaredi pogodbo in podpis, potem moraš na sodišču dokazovat, da sta podpis in pogodba neveljavna?

Po domače povedano, jaz ponaredim pogodbo in podpis, dobim potrdilo od občine, šibam na banko vzet čimvečji kredit s tem stalnim naslovom in ko ne bom plačeval kredita, bodo prišli rubiti na moj stalno naslov. Glej ga zlomka, to je pa naslov s ponarejene najemne pogodbe. Juhu! 🙂

Nihče se ne sme prijaviti na mojo nepremičnino brez mojega soglasja, niti začasno, niti stalno.

To je neumnost.

In če nekdo ponaredi pogodbo in podpis, potem moraš na sodišču dokazovat, da sta podpis in pogodba neveljavna?

Po domače povedano, jaz ponaredim pogodbo in podpis, dobim potrdilo od občine, šibam na banko vzet čimvečji kredit s tem stalnim naslovom in ko ne bom plačeval kredita, bodo prišli rubiti na moj stalno naslov. Glej ga zlomka, to je pa naslov s ponarejene najemne pogodbe. Juhu! 🙂

Nihče se ne sme prijaviti na mojo nepremičnino brez mojega soglasja, niti začasno, niti stalno.[/quote]

Ja, lahko pride do tega problema :(. Zadeva je res neumno zastavljena in omogoča zlorabe.
Vem pa iz lastne izkušnje. Imam sicer fajn najemnike, ampak ko smo se zmenili, da se bodo stalno prijavili, sem se hotel mal pozanimat, pa so že sami uredili prijavo samo s pogodbo.

Sem potem našel tole: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1428&sid=372

Skratka – takoj ko najemnik najame stanovanje, si je dolžan SAM prijaviti bivališče (začasno ali stalno), preverjeno je dovolj le pogodba.

Da bi enkrat mesečno hodil v stanovanje je debilno – po zakonu je 2x letno ob PREDHODNI najavi.

V treh mesecih se čisto legalno znebiš neplačnikov, previden moraš edino biti, da delaš vse po reklcih (se pravi opomin, izvršba, izselitev, zato je najbolje, da že v začetku pobereš najemnino in dve varščini.

Da se izogneš davkom – se pomeniš z najemnikom, mu magari simbolično znižaš najemnino in za potrebe prijave na UE sestaviš pogodbo z manjšim zneskom najemnine (vsaj polovico).

Po mojih izkušnjah je več debilnih najemodajalcev kot pa najemnikov. (Sam oddajam, hkrati pa sem najemnik)

Dobil si dobre nasvete in vidi se, da si realno ne predstavljaš v kakšne težave se lahko spraviš, če oddajaš na črno. Takih najemnikov, ki jih ti iščeč ni! Verjetno bi rad oddajal brez pogodbe, v resnici pa si vsak , ki ima vsaj nekaj denarja in je resen želi pravno veljavne pogodbe in varnosti zato boš naletel na same goljufe, ki jim je vseeno, če bodo neke noči pač odšli brez poravnanih računov. Problem je tudi vzdrževanje stanovanja za najem saj povečini zelo hitro uničijo opremo, če oddajaš opremljeno, ker ni njihova lastnina jim je vseeno, če uničijo prav vse in popravila ter obnavljanja niso poceni. Najboljša varianta je, če sta obe strani zadvoljni in si ne delata škode. Slovenija je zelo majhna in slej kot prej te bo kdo prijavil, kazni za te prekrške pa niso tako nizke.

In ne ni res, država pobere 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in ne 22,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Preberi zakon. In olajšave. In računaj.

New Report

Close