Oddajanje apartmaja na Hrvaškem
Radi bi začeli oddajati apartma na Hrvaškem. Zanima me če ima kdo izkušnje s tem, priporočila, kakšni so davki in kakšen čisti zaslužek. Ali se je zakonodaja na tem področju kaj spremenila odkar je Hrvaška v EU? Kako je z oddajanjem apartmaja sorodnikom, bližnjim in daljnim, ter prijateljem? Kogasmatrajo za sorodnika?
Hvala za vse informacije.
Upam, da boste našli kakšno koristno informacijo ovde:
Fizičke i pravne osobe u Republici Hrvatskoj pod određenim uvjetima mogu iznajmljivati apartmane smještene u kućama/prostorijama u njihovom vlasništvu i to do najviše 8 soba, odnosno 16 kreveta. Pritom postoje određena ograničenja za strane osobe, kako za fizičke, tako i za pravne.
Ograničenja glede fizičkih osoba zasada isključuju mogućnost da strani državljani – fizičke osobe iznamljuju apartmane u kućama/prostorijama u njihovom vlasništvu. Ovo ograničenje prestaje za državljane država članica Europske Unije i Europskog ekonomskog prostora danom ulaska Republike Hrvatske u EU, kada će isti biti u mogućnosti pod jednakim uvjetima kao i državljani RH pružati navedene usluge smještaja.
Strane fizičke osobe dakle ne mogu iznajmljivati apartmane u RH, ali mogu registrirati obrt ili osnovati trgovačko društo u RH koje će obavljati djelatnost iznajmljivanja apartmana.
Uvjeti koji pritom moraju biti ispunjeni su slijedeći:
1. Osnovan je obrt ili trgovačko društvo u RH ili je osoba registrirana kao trgovac pojedinac u RH, a apartmani koji se iznajmljuju su u kućama/prostorijama koje su u vlasništvu toga trgovačkog društva, obrta ili trgovca pojedinca.
2. Ishodovano je rješenje ureda državne uprave u županiji nadležnog za poslove ugostiteljstva (ured za turizam)
3. Ishodovana je radna ili poslovna dozvola koje se izdaju na vrijeme na koje je izdano rješenje ureda za turizam
4. Odobren je privremeni boravak u svrhu rada
Najvažniji od ova 4 uvjeta jest ishodovanje rješenja ureda za turizam. Ured će izdati traženo rješenje ukoliko je ugostitelj (obrt, trgovac pojedinac, trgovačko društvo)
– registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti
– ima pravo korištenja objektom
– te objekt ispunjava uvjete propisane za kategoriju apartmana.
Prilikom osnivanja trgovačkog društva, registracije obra ili trgovca pojedinca, registriraju se u sudskom registru djelatnosti koje je obrt, trgovac pojedinac ili trgovačko društvo ovlašteno obavljati.
Pravo korištenja objektom dokazuje se vlasničkim listom te također građevinskom i uporabnom dozvolom, pri čemu je bitno naglasiti da u istima mora biti navedeno kako se apartman nalazi u poslovnoj ili mješovitoj (stambeno-poslovnoj) zoni. U suprotnom, ukoliko je apartman u stambenoj zoni, obrtnik, trgovac pojedinac ili trgovačko društvo ne mogu se baviti pružanjem usluga smještaja u istima.
Nadležni ured za turizam na zahtjev ugostitelja utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu i uvjeti za kategoriju objekta.
Koje su obveze slovenskog poduzetnika u RH u slučaju kada obavi uslugu najma soba slovenskom građaninu, a nekretnina se nalazi u RH?
Mjestom obavljanja usluga u vezi s nekretninama smatra se mjesto gdje se nekretnina nalazi. Stoga, poduzetnik iz Slovenije se u ovom slučaju treba registrirati za potrebe PDV-a u RH. Od trenutka izdavanja PDV ID broja slovenski poduzetnik postaje obveznik podnošenja PDV prijava u RH te će na svoje usluge obračunavati hrvatski PDV.
http://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/FAQPDVpristupanje-RHuEU.aspx#18
http://www.inspektorat.hr/dirh12/legalitet-ugostiteljstvo-turizam/
Lep pozdrav 🙂
Kot razumem citat zgornjega zakona, naj bi z vstopom Hrvaške v EU tudi tuje fizične osebe, rezidenti EU (kamor spada tudi Slovenija) legalno dajale v najem počitniške nepremičnine.
… sem kje kaj zgrešil?
Spoštovani,
zanima me sledeče: Hrvaška bi morala z vstopom v EU po mojem vedenju izenačiti pogoje oddajanja v najem za hrvaške in državljane EU, pa temu ni tako. Od mene zahtevajo da sem davčni zavezanec, plačam 13% pdv, nato še davek na dobiček(ne vem koliko %), plačati pa moram seveda tudi slovenski ddv, provizijo agenciji, stroške …… Kar se tiče davkov morajo hrvati plačati le pavšal po številu postelj 150kn/ležišče, kar je za 6 ležišč 900kn kar je dobrih 100€, nas slovence pa slečejo do daske :((((( Prosim za nasvet kaj narediti, ali se lahko pošlje davčni upravi, da se ne držijo kakega evropskega zakona ali kaj takega, keer tole je pa res tumač nepošteno :(((( Garali smo 2 leti in se zakreditirali do daske, zdaj ko naj bi se pa malo začelo vračati, pa nas slačijo :((((( Ali je rešitev da pridobim državljanstvo, vendar ne vem če je to dovolj, ker sem nekje prebral da moraš biti poleg tega da si hrvaški državljan tudi hrvaški davčni rezident :((( Hvala lepa za odgovor, prosim čimprej.
Še enkrat, če prav razumem:
2 leti imate nepremičnino na Hrvaškem, ki ste jo kupili na kredit “do daske” in sedaj sprašujete, kako finančno izpeljati oddajanje? A se ne bi o tem pozanimali prej?
A misliš, da boš dobil hrvaško držvljanstvo zato ker imaš apartma na morju? Seveda pa moraš biti rezdient Hrvaške, da sploh lahko razmišljaš o državljanstvu. Za pridobitve državljanstva je potrebno izpolniti kar nekaj pogojev…ne le da imaš apartma. Svašta – kakšen pa je tvoj IQ…?
Res ne vem, kje taki rastete…
Veliko ljudi sicer misli – kupiš hišo ob morju z x številom stanovanj, to pomnožiš z 90 dnevi zasedenosti krat x EUR in to je to – kot si sam ugotovil, zadeva ni tako enostavna. Sicer bi to delalo več ljudi, a ne? Na žalost ni nobenega nasveta – zadeve so take, kot so. Edino kar lahko preračunaš je, če se ti izplača odpreti podjetje na Hrvaškem za oddajanje nepremičine – seveda se to izplača, če imaš kapaciteto vsaj nekaj apartmajev.
Karkoli boš naredil jim nikoli ne bo prav. Govorim iz izkušenj zato se ne trudi, ker boš izgubil denar in mirno spanje.
Klasika, niti enega pametnega odgovora ali nasveta op-ju, razen prvega par let nazaj, pa še to se je spremenilo.
Moj nasvet, ki je sicer riskanten, pa vendar. Na tvojem mestu bi oddajal le znancem in prijateljem, vsaj nekaj časa. Torej brez davčnih kolobocij. Če si ne upaš, imaš dovolj kapacitet (ne le en apartma) in se ti ne da zafrkavat z odpiranjem firme v CRO oddajaš v najem preko agencije … ostane ti sicer dosti manj, vendar je vsaj legalno.
Seveda, če imaš apartmajev dosti, se ti vsekakor izplača odpreti firmo in oddajati po legalni poti, ne rabiš delat za agencijo, ker ti poberejo 30% bruto zneska.
Verjetno pa ste nekaj že uredili, saj je bilo vprašanje postavljeno lansko leto. 🙂
Pametnega nasveta ni, ker ne obstaja. Ponazorila ti bom z mojo elektriko:
Za nov el.priključek sem plačala 3.200e. V 4ih letih niso niti zemljišča za trafo postajo kupili, niti pridobili gradbenega dovoljenja.
Ker sem šla po legalni poti, sem še vedno brez elektrike in brez 3.200e. Sosedje so priključeni na črno mislim da za 1.000e in jo imajo. Razmisli kdo je na boljšem. Takih nesrečnikov, ki smo ostali brez že vnaprej plačanega el.priključka, je pol Peroja.
Pozdrav, iznajmljujem apartmane u Metajni na otoku Pagu, 10km udaljeno od zrča.
Grupu na facebooku sam napravio na Češkom jeziku, pa uđite u grupu tko želi.
https://www.facebook.com/groups/160639244575316/?ref=group_header. Ako vas bilo koja informacija zanima mogu vam je dati preko tog facebook profila.
Če vas še zanima – zakonodaja se je z 1/1 17 spremenila, tako da smo slovenci tudi lahko paušalisti. Imam podobne težave. Veliko uspeha, Ana
Ana,
ali veste kje lahko najdem več informacij glede oddajnja v najem? Razmišljam o tem, pa sploh ne vem kje naj začnem. Koliko pogojev moram izpolnit?
Hvala za odgovor
Najprej kategorizacija, nato urejevanje papirjev na hrvaški davčni, nato pri nas. Napišite mail, bova tako lažje komunicirali.
A lahko tudi jaz, napišem email: [email protected],
Lepo prosim za navodila, če ste že uredili najem na HR,
Lp
Zdravo, jaz sem uredila. Kontaktirajte me na mail [email protected], pa poklepetava.
Forum je zaprt za komentiranje.