Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Oddajanje stanovanj, sob v Avstriji

Oddajanje stanovanj, sob v Avstriji

Berem temo o oddaji sobe v Sloveniji pa tudi več tem je bilo tu na monu, kjer se piše o oddaji stanovanj, sob v Sloveniji. Veliko je pomislekov, veliko vas piše o težavah z najemniki in podobno. Večina vas je itak proti in ne bi oddajali.

Pa se sprašujem kaj je taka razlika med Slovenijo in Avstrijo. V Avstriji oddaja gre. Oddajo tako stanovanja kot sobe. Tako za na daljši rok, to pomeni minimalno 3 leta. Kot tudi na krajši rok, to je 1- max 6 mesecev. To drugo je predvsem za tuje pa tudi domače sezonske delavce. Je recimo doma z Dunaja, pozimi gre delat na Tirolsko in pač dobi sobo za par mesecev. Ali pa kaki Madžari, Slovaki, Romuni… stanovanje v domovini, poleti pa pozimi pa recimo na Tirolskem delajo.

Pa lastniki stanovanj, sob, ne vidijo težav. Oddajajo sezonsko. Ali pa dolgoročno. Dolgoročno pa seveda ni tako kot v Sloveniji, da si kar nekaj zmišljujejo, ampak minimalno 3 leta.

Zakaj v Sloveniji ne gre tako? Slabo sodstvo? Če nekdo krši pogodobi, ne plačuje najemnine recimo, ga ne moreš ven vreči? Sodstvo pa nič?

Odgovor na objavo uporabnika
prek Karavank, 28.03.2025 ob 12:14

Berem temo o oddaji sobe v Sloveniji pa tudi več tem je bilo tu na monu, kjer se piše o oddaji stanovanj, sob v Sloveniji. Veliko je pomislekov, veliko vas piše o težavah z najemniki in podobno. Večina vas je itak proti in ne bi oddajali.

Pa se sprašujem kaj je taka razlika med Slovenijo in Avstrijo. V Avstriji oddaja gre. Oddajo tako stanovanja kot sobe. Tako za na daljši rok, to pomeni minimalno 3 leta. Kot tudi na krajši rok, to je 1- max 6 mesecev. To drugo je predvsem za tuje pa tudi domače sezonske delavce. Je recimo doma z Dunaja, pozimi gre delat na Tirolsko in pač dobi sobo za par mesecev. Ali pa kaki Madžari, Slovaki, Romuni… stanovanje v domovini, poleti pa pozimi pa recimo na Tirolskem delajo.

Pa lastniki stanovanj, sob, ne vidijo težav. Oddajajo sezonsko. Ali pa dolgoročno. Dolgoročno pa seveda ni tako kot v Sloveniji, da si kar nekaj zmišljujejo, ampak minimalno 3 leta.

Zakaj v Sloveniji ne gre tako? Slabo sodstvo? Če nekdo krši pogodobi, ne plačuje najemnine recimo, ga ne moreš ven vreči? Sodstvo pa nič?

Tebi osnove niso jasne. V Avstriji živi 70% ljudi v neprofitnih stanovanjih, cene teh so pa veliko nižje od naših profitnih. Pri nas je za primerjavo samo 3% neprofitnih stanovanj, vse ostalo je zasebno.

V Avstriji se z najemom ukvarjajo ali državni/ občinski skladi (to je teh 60 do 70% neprof. stanovanj) ali pa zasebniki (tržni najem), ki pa niso fizične osebe, pač pa podjetja, ki imajo več stanovanj v lasti in jih oddajajo. Cene so zmerne, nižje kot pri nas (ker jih nižajo neprofitna stanovanja). In potem je še cca 2% lastnikov, ki oddajajo zgolj luksuzna stanovanja, kjer so pa cene zelo visoke.

Torej, ogromna večina ljudi, ki ima letno plačo 55.000 € ali manj, je v neprofitnem najemu. S tržnim najemom se ukvarjajo skoraj samo podjetja, ta oddajajo stanovanja pretežno tujcem ali bolj petičnim državljanom. In potem je še tistih par procentov ultra bogatašev, ki najema luksuzna stanovanja (tujci in domačini).

Ne moreš tega primerjat z nami. Avstrijska stanovanjska politika dela za ljudi, pri nas niso narod povohali 35 let, zdaj ko obstajajo dejansko samo tržni najemi in so ti izjemno visoki, je pa kriza. Balkan pač.

Pa še to. Neprofitno stanovanje v AT, 40 kvadratov, sredi Dunaja, stane 350 do 400 € SKUPAJ Z VSEMI STROŠKI (tudi internet)! Pri nas so neprofitna stanovanja (ki jih skoraj nihče ne uspe dobiti) dražja od tega, kaj šele profitna.

Jao, ti pa res ne poznaš Avstrije, da take klatiš.

Nekje okrog 55% ljudi ima lastno stanovanje, hišo. Ti pa pišeš, da jih je 70% v neprofitnih stanovanjih? Kako, če jih niti pol ni v najemu?

Potem ti samo sanjaj kako je vse poceni v Avstriji. Živim na Tirolskem. Cene nepremičnin za nakup za zjokat. Stanovanja za najem pa cene v nebo. Ni nenavadno, da za jurja dobiš komaj kako malo garsonjero. Pa to v hribih, ne v mestu.

Pogosto najdeš službo, ni pa šans, da plačaš stanovanje. Recimo moj primer. Plača 2300 bruto, ampak v krogu ene ure vožnje, nobenega stanovanja. Niti za jurja se ni dalo dobiti garsonjere. Sem morala odreči službo, ker pač nisem imela kje bivat. Tam, če se pojavi kako stanovanje pod jurja najem, tudi malo, se takoj zgrebejo zanj.

Veš eni ste tako omejeni, da enačite Slovneijo z Ljubljano in Avstrijo z Dunajem. Kar naprej ta Dunaj, Dunaj . Pa to ni edini kraj v Avstriji.

In ja, če ne verjameš, Googlaj Tirolsko in cene najema tam. Pa boš videla.

prek Karavank, 28.03.2025 ob 12:50

Jao, ti pa res ne poznaš Avstrije, da take klatiš.

Nekje okrog 55% ljudi ima lastno stanovanje, hišo. Ti pa pišeš, da jih je 70% v neprofitnih stanovanjih? Kako, če jih niti pol ni v najemu?

Potem ti samo sanjaj kako je vse poceni v Avstriji. Živim na Tirolskem. Cene nepremičnin za nakup za zjokat. Stanovanja za najem pa cene v nebo. Ni nenavadno, da za jurja dobiš komaj kako malo garsonjero. Pa to v hribih, ne v mestu.

Pogosto najdeš službo, ni pa šans, da plačaš stanovanje. Recimo moj primer. Plača 2300 bruto, ampak v krogu ene ure vožnje, nobenega stanovanja. Niti za jurja se ni dalo dobiti garsonjere. Sem morala odreči službo, ker pač nisem imela kje bivat. Tam, če se pojavi kako stanovanje pod jurja najem, tudi malo, se takoj zgrebejo zanj.

Veš eni ste tako omejeni, da enačite Slovneijo z Ljubljano in Avstrijo z Dunajem. Kar naprej ta Dunaj, Dunaj . Pa to ni edini kraj v Avstriji.

In ja, če ne verjameš, Googlaj Tirolsko in cene najema tam. Pa boš videla.

Tirolska je specifika. Tja pač ne greš, če nimaš možnosti dobiti neprofitnega stanovanja. In ja, seveda Dunaj, da se primerja s slovensko Ljubljano. Na Dunaju živi le 13% ljudi v lastni nepremičnini, pri nas jih tako živi več kot 90%. V Grazu je takih v neprof. stanovanjih 60% itd. Tujci pa seveda ne dostopajo takoj do teh neprofitnih stanovanj v Avstriji, je treba počakat par let.

https://www.24ur.com/novice/svet/stanovanjska-politika-kaj-se-lahko-naucimo-od-avstrijcev.html

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/dunajcani-zivijo-drugace-zakaj-bi-imel-svoje-stanovanje-ce-lahko-najemas/700380

Nekje okrog 55% ljudi ima lastno stanovanje, hišo

kaj ti bluziš? Niti 30% jih nima. v nekaterih deželah ali mestih komaj kdo, so vsi v neprofitu, recimo glavno mesto. za razliko od nerazvitih držav, tam je pa kot pri nas. Vse je lastniško, najema skorajda ni ali pa komaj kak procent.

Jao, ženska, pa kaj skoz težiš s tem Dunajem? Pišem o Avstriji in tebi ne potegne dalj kot do Dunaja?

Ne, ni Tirolska nekaj posebnega. Podobno je v Vorarlbergu, podobne cene.

Podobno je v na Salzburškem, Zgornji Avstriji. S tem, da del Zgornje Avstrije ni tako drag, ampak večji del  pa ja.

Najceneje Štajerska, ampak še to samo nekateri predeli. Recimo okolica Schladminga so cene adijo pamet.

Tako, da ne, ni Tirolska specifika. Specifika ste tisti, ki ne dojamete, da Dunaj ne enako Avstrija kot tudi ni Lj enako Slovenija.

Aja, živela sem pa tako na Salzburškem, Zg. Avstirji kot sedaj na Tirolskem. Pa tu okrog so večinoma vsi domačini v lastniških stanovanjih oz hišah. Ne pa v najemu. Velika večina sodelavcev iz Avstrije, do sedaj, ne glede na deželo, so bili v lastnem stanovanju, ne v najemu. Torej ni specifika Tirolske.

Pač ne poznaš Avstrije, kot tudi Slovenije ne.

prek Karavank, 28.03.2025 ob 13:03

Jao, ženska, pa kaj skoz težiš s tem Dunajem? Pišem o Avstriji in tebi ne potegne dalj kot do Dunaja?

Ne, ni Tirolska nekaj posebnega. Podobno je v Vorarlbergu, podobne cene.

Podobno je v na Salzburškem, Zgornji Avstriji. S tem, da del Zgornje Avstrije ni tako drag, ampak večji del  pa ja.

Najceneje Štajerska, ampak še to samo nekateri predeli. Recimo okolica Schladminga so cene adijo pamet.

Tako, da ne, ni Tirolska specifika. Specifika ste tisti, ki ne dojamete, da Dunaj ne enako Avstrija kot tudi ni Lj enako Slovenija.

Aja, živela sem pa tako na Salzburškem, Zg. Avstirji kot sedaj na Tirolskem. Pa tu okrog so večinoma vsi domačini v lastniških stanovanjih oz hišah. Ne pa v najemu. Velika večina sodelavcev iz Avstrije, do sedaj, ne glede na deželo, so bili v lastnem stanovanju, ne v najemu. Torej ni specifika Tirolske.

Pač ne poznaš Avstrije, kot tudi Slovenije ne.

ja ja dobro dobro sej bo. česa točno ne razumeš pri tem da  v Avstriji živi MED 40 IN 80 % ljudi v neprofitnem najemu (odvisno od dežele), pri nas pa 3%.

V AVSTRIJI, ne na Dunaju.

Sicer je že skoraj 10 let nazaj, ampak vseeno. Sem iskala službo v Avstirji, prvič. Sem našla zanimivo zadevo. Super. Pa ni bilo tako super, ko sem začela iskat stanovanje. Plača 1600 bruto. Najceneješe stanovanje pa je bilo 550+ stroški, garsonjera, pol ure stran od delovnega mesta. Vse kar je bilo bližje, še višje cene. Sem potem iskala drugo službo. Ni šlo. Aja, tudi Tirolska.

Sem potem dobila službo in stanovanje pri delodajalcu, kjer je bila ugodna cena. 350€ s stroški, WG Zimmer. Torej soba s kopalnico, skupna kuhinja. To je bila pa Gornja Avstrija.

Ne vem pa kako je na Dunaju, Grazu. Sem vedno samo tam gledala, kjer sem našla kako možnost za službo.

Ja, tudi meni gre to slovensko bluzenje o poceni stanovanjih v Avstriji na živce. To je tako kot bi rekel, da pri nas dol ob Osilnici dobiš poceni stanovanje. Prva služba pa dve uri stran. Podobno je v Avstriji, kjer so službe, so cene adijo pamet.

Je pa marsikje možno, da delodajalec poskrbi za poceni nastanitev. To pomeni nekje 250-400€ za sobo. Tisti, ki dela v hotelih pa imajo pogosto zastonj bivanje ali pa nekaj malega plačajo.

no ja, 28.03.2025 ob 12:43

Pa še to. Neprofitno stanovanje v AT, 40 kvadratov, sredi Dunaja, stane 350 do 400 € SKUPAJ Z VSEMI STROŠKI (tudi internet)! Pri nas so neprofitna stanovanja (ki jih skoraj nihče ne uspe dobiti) dražja od tega, kaj šele profitna.

Pa od kje vam ti podatki?!

Prijateljica v neprofitnem stanovanju na Dunaju plačuje za 42 kvadratov 1200 €.

Pa je zadovoljna.

podobno jaz, 28.03.2025 ob 13:17

Sicer je že skoraj 10 let nazaj, ampak vseeno. Sem iskala službo v Avstirji, prvič. Sem našla zanimivo zadevo. Super. Pa ni bilo tako super, ko sem začela iskat stanovanje. Plača 1600 bruto. Najceneješe stanovanje pa je bilo 550+ stroški, garsonjera, pol ure stran od delovnega mesta. Vse kar je bilo bližje, še višje cene. Sem potem iskala drugo službo. Ni šlo. Aja, tudi Tirolska.

Sem potem dobila službo in stanovanje pri delodajalcu, kjer je bila ugodna cena. 350€ s stroški, WG Zimmer. Torej soba s kopalnico, skupna kuhinja. To je bila pa Gornja Avstrija.

Ne vem pa kako je na Dunaju, Grazu. Sem vedno samo tam gledala, kjer sem našla kako možnost za službo.

Ja, tudi meni gre to slovensko bluzenje o poceni stanovanjih v Avstriji na živce. To je tako kot bi rekel, da pri nas dol ob Osilnici dobiš poceni stanovanje. Prva služba pa dve uri stran. Podobno je v Avstriji, kjer so službe, so cene adijo pamet.

Je pa marsikje možno, da delodajalec poskrbi za poceni nastanitev. To pomeni nekje 250-400€ za sobo. Tisti, ki dela v hotelih pa imajo pogosto zastonj bivanje ali pa nekaj malega plačajo.

pa daj ženska ne primerjaj tujih delavcev (kot si bla sama) ki pridejo v avstrijo z domačini. domačini so v neprofitnem najemu, oni temu rečejo stanovanja za omejen profit.

dve leti sem tudi jaz bil dol v stanovanju od podjetja s skupno kuhno, kopalnico svojo. Pol sem pa dobil neprofitno stanovanje, novo lepo. pač pohištvo prineseš not svoje in sem bil tam 12 let. pa ni bil dunaj. najemnina smešno nizka.

Ste dali vlogo za neprofitna stanovanja? niste ampak sam jamrate?

pa menda ne primerjaš Osilnice z Dunajem pizda? V avstriji je ravno obratno. tam kjer so službe in faksi je vse cenejše, ne dražje. Več je neprofitnih stanovanj in nižja cena.

jaz se ga, 28.03.2025 ob 13:18

Pa od kje vam ti podatki?!

Prijateljica v neprofitnem stanovanju na Dunaju plačuje za 42 kvadratov 1200 €.

Pa je zadovoljna.

pa a ti znaš kako povezavo odpret. Sej jo je un gor dal. To je bilo pred letom dni:

In cene? Za 60 kvadratnih metrov je treba mesečno odšteti okoli 400 evrov (6,67 evra/ m2), vključno z obratovalnimi stroški in DDV-jem pa 474 evrov. Pri zasebnikih je cena višja za 23 odstotkov. Za primerjavo, na Brdu v Ljubljani se trenutno na eni od nepremičninskih spletnih strani 61 m2 veliko stanovanje, zgrajeno 2023, oddaja za 1525 evrov na mesec.

kaj ima tvoja prijateljca ne vem, zagotovo pa nima neprofitnega.

bluzenje, 28.03.2025 ob 13:11

ja ja dobro dobro sej bo. česa točno ne razumeš pri tem da  v Avstriji živi MED 40 IN 80 % ljudi v neprofitnem najemu (odvisno od dežele), pri nas pa 3%.

V AVSTRIJI, ne na Dunaju.

homeownership rate za avstrijo po podatkih eurostata je 54%.

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1a.html

kar pomeni, da 54% ljudi živi v lastni nepremičnini. od kod si ti nasanjalo, da ima 80% ljudi neprofitna stanovanja, mi ni jasno

kje bi ti našlo neprofitna stanovanja v avstriji tudi ne vem. povprečna najemnina enosobnega stanovanja na dunaju lani je bila 1.190 EUR

https://www.statista.com/statistics/1084608/average-rental-cost-apartment-europe-by-city/

O čudovito nizkih najemninah v Avstriji bluzijo samo bimboti, ki ne poznajo Avstrije, za kaj več kot Dunaj pa itak še niso slišali.

Pa, ko začnejo bluziti, da je 70% v neprofitnem najemu, veš, da nimajo pojma. Namreč ja, več kot pol Avstrijcev ima lastna stanovanja, hiše. Mislmim, da okrog 55%. Tako, da ne bluzit.

Že dalj časa živim v Avstriji, že sprobala par dežel. TUdi dosti sodelavcev in ja, vsi sodelavci-Asvtrijci, so bili v lastnih stanovanjih, večinoma v hišah. Tako, da neko bluzenje o tem, da so skoraj vsi v najemu, je plod nekoga, ki vidi le LJ in Dunaj. Pa ne Slovenija ni enako LJ in tako tudi Avstrija ni enako DUnaj.

Avstrija, če odvzamemo Dunaj, je pretežno podeželje. Graz, drugo največje mesto, je že tako malo mesto kot LJ. Aja, če že primerjate LJ z Dunajem, ne ni primerljivo. Primerjate raje z Grazem, ki je podobno velik, ne pa nek Dunaj.

Ostalo pa je v Avstriji bolj malo velikih mest. Celovec spada med večja mesta pa kdor je bil, ve, da je malo mesto.

Pa, ko sanjate o številnih neprofitnih stanovanjih, za Tirolsko pa del Salzburške, kjer sem tudi bila: niti domačini ne dobijo neprofitnih stanovanj. Tako, da ne sanjat, da so povsod.

Nič mi ne koristi neprofitno stanovanje na Dunaju, če imam pa službo na Tirolskem.

Čebela_adela, 28.03.2025 ob 13:49

homeownership rate za avstrijo po podatkih eurostata je 54%.

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1a.html

kar pomeni, da 54% ljudi živi v lastni nepremičnini. od kod si ti nasanjalo, da ima 80% ljudi neprofitna stanovanja, mi ni jasno

kje bi ti našlo neprofitna stanovanja v avstriji tudi ne vem. povprečna najemnina enosobnega stanovanja na dunaju lani je bila 1.190 EUR

https://www.statista.com/statistics/1084608/average-rental-cost-apartment-europe-by-city/

A kje sem našlo? Ja, na Dunaju je skoraj 80% ljudi v neprofitnem najemu.

Na eni strani torej odprtje razstave, kjer so se Dunajčani pred Ljubljančani znova pohvalili, kako so zgradili sistem, ki skoraj 80 odstotkom prebivalcev omogoča dostop do cenovno ugodnega stanovanja “V občinskih stanovanjih je neto najemnina trenutno 6,67 evra na kvadratni meter. 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje bi vas stalo približno 500 evrov najemnine na mesec,” pojasni Christian Schantl z dunajskega stanovanjskega sklada Wiener Wohnen. 

https://www.24ur.com/novice/slovenija/stanovanja-ljubljana-dunaj.html

Ponekod je odstotek nižji ampak dejstvo je da je v celotni AT velika pokritost s temi stanovanji. Da je statistika taka da imajo 50 % stanovanj v privat lasti, je zzato ker se štejejo not tudi tista stanovanja, ki jih imajo privat podjetja in jih oddajajo. Ta so ponekod tudi 30%. na dunaju pa ima samo 13% ljudi v lasti svoje stanovanje ali hišo. dajte se izobrazit no.

pa kaj zagovarjate ko mutavi ta naš balkanski sistem ko država ne šljivi narod pet posto in ne gradi nič za narod! kaj bluzite pizda no.

He, he, samo res, tale pa ne odneha z Dunajem :). Ženskica: Avstrija ima 9 zveznih dežel, ena izmed njih je Dunaj. Zraven Dunaja je potem še 8 zveznih dežel. In tipičen Avstrijec pač ni Dunajčan :).

Dunaj je čisto nekaj drugega kot preostala Avstrija, dajte si to že eni dopovedat. Ne biti tako zaplankani no.

Ampak ja, če ne znaš guglat potem bluziš, da je 3/4 Avstrijcev v neprofitnih stanovanjih. Potej logiki jih je še nekaj v profitnem najemu. Od kje potem toliko lastniških hiš, stanovanj?

Ne ve pa noben povedat zakaj je resnici taka razlika?

Jaz mislim, da je gor sodišče bolj učinkovito in ščiti tako najemnike kot lastnike. V Sloveniij, ti najemnik ne plačuje, ga ne moreš vreči ven. Lastniki recmo kršijo vse mogoče, niti naslova ne pustijo prijavit pa se jim tudi nič ne zgodi. Po mojem je to v Avstriji drugače. Če ne plačuje, ga vržejo ven. Če lastnik serje klamfe, jih tudi dobi po prstih.

Ker v Avstriji ne slišim takih grdih zgodb kot v Sloveniji. Na eni strani v Slo lastniki, ki počnejo z najemniki, kar se jim zdi. Na drugi strani pa tudi moteni najemniki, ki delajo štalo. Na obeh straneh se najde podn od ljudi. Pa se nikomur nič ne zgodi. V Avstriji pa tega ni slišat. torej pravni sistem deluje?

prek Karavank, 28.03.2025 ob 14:19

Ne ve pa noben povedat zakaj je resnici taka razlika?

Jaz mislim, da je gor sodišče bolj učinkovito in ščiti tako najemnike kot lastnike. V Sloveniij, ti najemnik ne plačuje, ga ne moreš vreči ven. Lastniki recmo kršijo vse mogoče, niti naslova ne pustijo prijavit pa se jim tudi nič ne zgodi. Po mojem je to v Avstriji drugače. Če ne plačuje, ga vržejo ven. Če lastnik serje klamfe, jih tudi dobi po prstih.

Ker v Avstriji ne slišim takih grdih zgodb kot v Sloveniji. Na eni strani v Slo lastniki, ki počnejo z najemniki, kar se jim zdi. Na drugi strani pa tudi moteni najemniki, ki delajo štalo. Na obeh straneh se najde podn od ljudi. Pa se nikomur nič ne zgodi. V Avstriji pa tega ni slišat. torej pravni sistem deluje?

Jah nimaš prav! Moja dobra prijateljica je v Hallstattu. Res je bila nekaj let v sobici skupaj z drugimi najemniki, ampak predlani je pa dobila to občinsko stanovanje, 50m2, plačuje pa vključno z vsemi obratovalnimi stroški 420 €.

No, ni Dunaj. Je pa res, da je Dunaj mesto zase, izjemno dobro urejeno in izjemno veliko ljudi v neprofitu. Ona pravi da je v Hallstattu takih stanovanj tudi precej, menda okoli 55% ljudi biva v njih. Ja, ostala polovica ima pa svoje.

Poglej si tisti graf zgoraj. Najbolj luzerske države imajo največ ljudi, ki imajo lastna stanovanja in niso v najemu in obratno.

Pa ravno za Hallsttat ti ne verjamem. Mestece je zasedeno do kraja. Cene pa adijo pamet. Domačini se selijo ven iz mesteca. Je občina z najstarejšim prebivalstvom v Zg. Avstriji. Namreč turisti so čisto zavzeli kraj. Tako, da ne bi ravno verjela, da je ravno tam dobila neprofitno stanovanje. Še velik problem je kaj sploh dobiti, ker je ogromno turistov, oddajajo raje turistom. Pa veliko je sezonski delavcev in oddajajo tudi tem. Oz delodajalci imajo probleme dobiti sploh kaj za svoje delavce tako je vse zasedeno. En najbolj turističnih krajev v Avstriji.

Jaz mislim, da je gor sodišče bolj učinkovito in ščiti tako najemnike kot lastnike. V Sloveniij, ti najemnik ne plačuje, ga ne moreš vreči ven. 

pa česa ti bebčič ne razumeš? Če pogledamo vso oddajo v AT, se z oddajo ukvarja samo en mali odstotek fizičnih oseb, vse ostalo je državno ali občinsko in nekaj zasebnih podjetij. In če imaš plačo 2 jurja, najem skup s stroški pa 400 € zakaj ne bi plačal? Pri nas je pa čist ves najem v rokah fizičnih oseb, en mali odstotek privat in 3% državni al občinski sklad. Se pravi skoraj vse je zasebni fizični najem. Tržne cene ki gredo v nebo. Ob plači jurja moraš dat za najem in stroške 800 €, valjda narodu ne znese, jasno da je veliko neplačnikov.

Nič niso sodišča bolj učinkovita v Avstriji, neplačnikov praktično ni, to je vse.

prek Karavank, 28.03.2025 ob 14:46

Pa ravno za Hallsttat ti ne verjamem. Mestece je zasedeno do kraja. Cene pa adijo pamet. Domačini se selijo ven iz mesteca. Je občina z najstarejšim prebivalstvom v Zg. Avstriji. Namreč turisti so čisto zavzeli kraj. Tako, da ne bi ravno verjela, da je ravno tam dobila neprofitno stanovanje. Še velik problem je kaj sploh dobiti, ker je ogromno turistov, oddajajo raje turistom. Pa veliko je sezonski delavcev in oddajajo tudi tem. Oz delodajalci imajo probleme dobiti sploh kaj za svoje delavce tako je vse zasedeno. En najbolj turističnih krajev v Avstriji.

Pa mi ne verjemi, kaj čem jaz. Klasično napako delaš ker ti nikakor ne znese ločit tisto malo privat najema v AT od neprofitnega najema, kjer oddaja država ali mesto. In ta neprofitni najem imajo reguliran, ne morejo turistom oddajat, to je za delovne ljudi. Kot mi je prijateljica povedala, imajo pa tudi kar nekaj tržnega najema to pa oddajajo zasebniki, predvsem podjetja. No, ti pa se ukvarjajo s turizmom. ampak eno in drugo je strogo ločeno. Pri nas ni, ker neprofitnih najemov praktično ni.

Bila kar dvajset let v Grazu. seveda neprofitno stanovanje, tam nas je bila večina takih. Takrat sem plačevala za stanovanje vsi stroški vključeni, dvakrat manj kot sem kasirala za stanovanje v Mariboru. pa so bile cene v MB takrat veliko nižje kot zdaj. zdaj je to razmerje Graz : Maribor –  1 : 3. Še tržni najemi so veliko cenejši v Grazu kot v MB, kaj šele socialno stanovanje.

Meni je tako smešno, ko tisti, ki ste v Sloveniji tako odlično veste kako je v Avstriji. Čudno, jaz pa že živela marsikje v Avstriji pa ne vem nič, a ne. Sami kavč poznavalci.

Ona zgoraj o Hallstatu predava pa očitno tam sploh še ni bila, ker če bi bila, bi vedela, da je zadeva povsem drugačna kot ona piše.

prek Karavank, 28.03.2025 ob 15:39

Meni je tako smešno, ko tisti, ki ste v Sloveniji tako odlično veste kako je v Avstriji. Čudno, jaz pa že živela marsikje v Avstriji pa ne vem nič, a ne. Sami kavč poznavalci.

Ona zgoraj o Hallstatu predava pa očitno tam sploh še ni bila, ker če bi bila, bi vedela, da je zadeva povsem drugačna kot ona piše.

Ko pa tebe človek posluša je pa isto kot bi poslušal enga Filipinca tukaj kako on točno ve kako je v Sloveniji, ker je tukaj delal in on ve. Nič ne ve. ve, kako se godi tujcu ne pa kako živijo domačini.

Ti očitno ne poznaš možnosti socialnega najema. Ti nikoli ni nihče tega predlagal? Seveda če iščeš samo po tržnih oglasih je čisto drugo, pol pa misliš, da drugo sploh ne obstaja. mal se ozri okoli sebe, če že tam živiš.

Meni je tako smešno, ko tisti, ki ste v Sloveniji tako odlično veste kako je v Avstriji.

Saj ni treba, da tam živiš, da poznaš ljudi ki tam živijo in ti oni povedo, kako je.

Jaz imam brata, sicer ne v Avstriji, ampak Nemčiji. Stuttgart. Najprej sta z ženo imela tržni najem, nekaj takega je bila cena kot v Lj, ampak plače pa veliko boljše, tako da se je dalo. Zdaj sta pa že 8 let tam in imata socialno stanovanje, občinsko. Na pol cene kot tukaj. Večkrat ju obiščemo tam. Sedaj imata otroka, politika v vrtcih se razlikuje glede na dežele. Pri njih imajo od dveh let dalje zastonj varstvo, samo prehrano plačajo. V Berlinu recimo je popolnoma brezplačno za vse. Ponekod pa je plačljivo tako kot pri nas ali še dražje.

kaj naj rečem? Veliko višji standard imajo kot ko so bili v Sloveniji, tu si pri istem delu niso mogli privoščit niti stanovanja. Tam imajo pa cenejše stanovanje in stroške, vrtec, živila so v teh klasičnih trgovinah Lidl, Spar… cenejša kot pri nas… Edino če gredo ven v restavracijo, je nekaj dražje, pa tudi ne prav veliko. Otroška igrišča so pa krasna pri njih. Nisem mogla verjeti, to ima vsak blok svoje ogromno krasno igrišče, naša najnovejša so pofl proti tistemu.

New Report

Close