Oddam psičko labradorko
Brljavka napisal:
> Ja, no, če je to tvoj edini argument. Pa recimo pričakovano
> življenjsko dobo.
Ne, to ni moj, ampak tvoj argument. Ki očitno ne vzdrži. Nekateri otroci se rodijo z boleznimi, ki imajo za posledico kratko pričakovano življenjsko dobo. Govorimo o pričakovani življenjski dobi, kar je spet tvoj argument.
Sicer pa, moj pes JE moj družinski član in me ni treba prepričevati v nasprotno.
Huh, še en verigar … ubogi revež 🙁
Daj ti pomisli, preden pišeš bedarije. Nihče od nas, ki imamo žival za družinskega člana, ne enači otroka in žival. In nihče ne primerja smrti psa s smrtjo otroka. Če pa imaš ti s tem kakšne težave, je pa to tvoj problem.
Če zate vaša žival ni družinski član, prav, nihče te ne sili, da ga moraš sprejeti za družinskega člana. Ti se pa ne usajaj nad ostalimi, ki imajo drugačno razmišljanje kot ti in so sposobni gledati in čutiti tudi s srcem, ne samo z očmi.
ZA NAS, je družinski član tudi hčerin hrček, pa čeprav ima res zelo kratko življensko dobo (pasja je kar dolga – do 15 let ali več). In ko ga ne bo več, bomo za njim žalovali in ga pogrešali kar lep čas. Pa tudi pozabili ga ne bomo nikoli.
Raje se zgražaj nad tistimi družinami, ki imajo enega otroka raje od drugega, … nad tistimi, kjer starši (ali kdo drug iz družine) lastnega otroka mučijo, pretepajo, posiljujejo, … Takšne krutosti ni sposobna nobena žival. Človek pa vse to počne z razumom in načrtno. Potem se pa čudite, če ima kdo raje živali kot ljudi.
Ne samo, da nisi vet, očitno tudi bereš bolj malo. Ja, obstajajo evtanazije (tudi otrok). Zadnjič sem gledala oddajo, v kateri je bilo govora o evtanaziji, tudi mlajših od 18 let (na Nizozemskem). In o tem, kdo ima pravico odločati o tem, kdaj otroka evtanazirat. Z grozo sem poslušala, da so evtanazirali (mislim da) 13-letno deklico, za katero sta se starša odločila, da ne moreta več skrbeti in da itak ne bo nikoli bolje. Čeprav je punčka nasprotovala temu in si ni želela umreti, so jo vseeno evtanazirali.
Na Nizozemskem vsako leto evtanazirajo nekaj 1000 ljudi.
Švica je postala ena prvih držav, ki je evtanazijo zakonsko dovolila. Dovoljena je tudi na Nizozemskem, v Belgiji,…
Ne, 225, nisem se nič opekla, to je bil eden izmed argumentov, sigurno pa ne edini.
In ravno na primeru evtanazije se lepo vidi, kaj se zgodi, če se preveč mešatamo človeški in živalski svet. Zdaj že ljudi pobijamo, kot da so živali? Živali pa postavljamo na piedestal, kot da so ljudje? Sori, ampak zame je to narobe svet. Ljudje so ljudje, žival je žival.
Kaj pa ti veš o praksi, glede na to, da psa ne priznavaš za družinskega člana? Zate je pes le pes in nič več kot to. Zakaj ga pa potem nimaš na verigi?
V praksi ljudje tvegajo celo svoja življenja pri reševanju živali, ki sploh niso njihove. Pa ne zato, ker jih imajo raje kot ljudi ali ker so nagnjeni k samomoru :)), ampak ker ne morejo mimo, ne da bi jim vsaj skušali pomagati. Je to res tako težko razumeti?
Pipi, če je zame pes samo pes, to še ne pomeni, da ni nič vreden. Kot pes je vreden veliko. Veriga je mučenje. Ker zame ni družinski član, pomeni, da ga lahko mučim? Od kod ti pa tako sprevrženo mišljenje? A tako ti delaš z vsemi, ki niso tvoji družinski člani? Je zate vreden nekdo nekaj samo, če ga priznavaš za člana svoje družine?
Od kje ti ta ideja, da je človeška rasa vrednejša od katerekoli druge? Če že imamo višje razvito pamet, (ki jo mimogrede uporabljamo za to, da uničujemo svet in sami sebe in za noč drugega), še ne pomeni, da smo kaj več. Nič več nismo, vsi si prostor na zemlji le DELIMO.
Za te uspehe človeka se lahko ozreš okoli sebe: vojne, gonja za kapitalom, naslije, mučenje živali in ostale narave, in nenazadnje pucanje ventilov na forumu (kot npr. ti). Res smo krasni, in vsekakor več vredni… :((((
In še enkrat: zakaj je po tvoje človek vrednejši od psa? Razsvetli me…
Ja, marsikatero zlo je plod človeškega pokvarjenega upa. Vendar če človeškega uma ne bi bilo, bi pa danes živeli v pamtiveku kot praljudje. Ne bi bilo razvoja, napredka. Zdaj pa pokaži eno žival, ki je sposobna sproducirati tehnološki dosežek, operirati človeka, ozdraviti bolezen, rešiti uganko. Ko mi jo pokažeš, ti še v istem trenutku priznam, da smo si enaki.
Zdaj pa ne vem, ena trdi, da si nismo enaki, druga, da smo si. Poenotite mnenja, me boste prej prepričale.
In bog je človeško raso naredil za večvredno. Ali vesolje ali whoever. Če nas ne bi, ne bi vsak dan teptali mravelj, ki so po vašem nam enakovredna vrsta. Mislim, zares. A je bilo to retorično vprašanje?
Brljavka napisal:
> Ja, marsikatero zlo je plod človeškega pokvarjenega upa. Vendar
> če človeškega uma ne bi bilo, bi pa danes živeli v pamtiveku
> kot praljudje. Ne bi bilo razvoja, napredka. Zdaj pa pokaži eno
> žival, ki je sposobna sproducirati tehnološki dosežek,
> operirati človeka, ozdraviti bolezen, rešiti uganko.
Pa mi ti pokaži eno samo vrsto, poleg človeške, ki sproducira na tone in tone odpadkov, ki je povzročila krčenje ozonske plasti, ki je proizvedla in uporabila atomsko bombo, ki je ubila na milijone članov svoje lastne vrste, ki je odgovorna za globalno segrevanje ozračja.
Ne, nismo enaki, kdo to pravi? Dokaz za to sem ti pa pravkar navedla.
In ne vem, zakaj bi morali mi poenotiti stališča. Menda ja velja svoboda izražanja?
Ne glede na ves napredek, ki ga je človek sposoben in ki ga je nedvomno dosegel, smo v marsičem danes na slabšem kot v pamtiveku. Človeška vrsta je obsojena na samouničevanje vse do trenutka ko bo spregledala, da ni vsemogočna. Ko bo ta trenutek prišel, bo začela obstajati majhna teoretična šansa, da ne uničimo sebe in vsega stvarstva zraven. In to ti imenuješ večvrednost? Jaz ne, ampak kvečjemu pokvarjenost in neumnost. In v tem pogledu so vse živalske vrste razen naše v veliki prednosti.
Človek bo zame postal pameten takrat, ko se bo zavedel, da ima v primerjavi z naravo tako mikroskopsko majhno moč, da ni omembe vredna. Večvreden pa ne bo nikoli, kot ne bo manj vreden. Vse dogme o večvrednosti in prevladi človeka so po moje preživete in dokazane za čisto neumnost in zablodelost človeškega uma. Ampak trenutno je še tako, da le malo ljudi tako mišljenje razglaša okoli, ker jim drugi ne morejo slediti in jih imajo zato za nore. Žal.