Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odgovarjam na vprašanja glede zdravnikov

Odgovarjam na vprašanja glede zdravnikov

Sem eden tistih zdravnikov, ki je mnenja da delajo preveč. Tukaj na voljo za pojasnila, če kogarkoli kaj zanima.  Pa izvolite. 🙂

Kot povsod; nekateri preveč, spet drugi premalo, tretji nič, vsem pa so pacienti nebodigatreba, ki motijo njihov mir.

Zakaj se ne držite več Hipokratove prisege? Kaj točno hočete doseči s stavko? Še daljše čakalne vrste?

Nekaj mi ni jasno, če sem jaz v službi preveč obremenjen in če še delam 100 nadur na mesec, mi na misel ne pride da bi delal še v drugi službi.  Zdravniki to počnete konstanto.

Odgovor na objavo uporabnika
Zdravnik, 29.01.2024 ob 19:52

Sem eden tistih zdravnikov, ki je mnenja da delajo preveč. Tukaj na voljo za pojasnila, če kogarkoli kaj zanima.  Pa izvolite. 🙂

SB ali ZD?

Specializacija?

Januarja ne konec, napiši, koliko si delal, kaka je bila razporeditev in koliko obravnav je bilo.

Če delate preveč, kot pravite, od kje pa čas za viseti na monu, v kolikor ste res zdravnik?

Koga ali kaj delate preveč?

Dio mio, res ste bogi. Verjamem, da vam ni lahko obdelovati vseh samskih medecinskih sester med dežurstvom.

Mene me pa zanima, če so medicinske sestre res brez spodnjega perila pod belim plaščem.

Torej po vrsti:

– Hipokratova prisega je že davno zastarela zadeva, ki se ob podelitvi diplom skupinsko simbolično še vedno mrmra, vsak ki pa si jo bo prebral, bo hitro uvidel da zdravnika, ki bi jo dosledno upošteval dandanes vsekakor noče.

– Point stavke kot ga vidim, je zgolj ta, da vlada upošteva že leto dni star, podpisan sporazum, za katerega si je sama določila časovnice.

– Veliko jih kljub redni službi dela še privat, ker si tam ustvarijo bolj znosne pogoje in ker se jim tam seveda bolj splača. Verjamem, da se tu da izkoristit sistem, moram pa reči, da imam sam s kolegi ki delajo na tak način, v javni službi dobre (čeprav še dokaj omejene) izkušnje.

– Delam kot specializant interne medicine v SB. Zaenkrat pretežno na internistični prvi pomoči, kamor padejo tudi vsa dežurstva – 5 do 6/mesec. Tega je cca. 2/3, ostalo pa razdeljeno med oddelčno delo in ambulante. Skupno je to povp. 200-250 ur mesečno (povp. zadnjih nekaj mesecev). Število obravnav na povp. dežurstvo na IPP se giblje med 20-30/dan, od ostalega pa absolutne številke težko ocenim, amb. cca. 12 na dopoldan, oddelčno odvisno od zasedenosti oz. prezasedenosti. Žal smo dostikrat prisiljeni pokrivati več delovišč hkrati, kar zagotovo tudi zmanjšuje storilnost in krpa luknje, je pa dejstvo da nam za opt. pokritost delovišč manjka vsaj dobrih 10 ljudi. Trenutno pa kaže bolj na odhode kot prihode v prihodnosti (pokoj).

Ko jaz vidim, s kakšnimi “grdimi” a človeškimi stvarmi morajo delati nekateri zdravniki – nekaterim bi ob tem postalo slabo, nekako še celo razumem, zakaj so med najbolje plačanimi.

Tudi jaz tako vidim:

Point stavke kot ga vidim, je zgolj ta, da vlada upošteva že leto dni star, podpisan sporazum, za katerega si je sama določila časovnice.

Zdravnik, 29.01.2024 ob 20:25

Torej po vrsti:

– Hipokratova prisega je že davno zastarela zadeva, ki se ob podelitvi diplom skupinsko simbolično še vedno mrmra, vsak ki pa si jo bo prebral, bo hitro uvidel da zdravnika, ki bi jo dosledno upošteval dandanes vsekakor noče.

– Point stavke kot ga vidim, je zgolj ta, da vlada upošteva že leto dni star, podpisan sporazum, za katerega si je sama določila časovnice.

– Veliko jih kljub redni službi dela še privat, ker si tam ustvarijo bolj znosne pogoje in ker se jim tam seveda bolj splača. Verjamem, da se tu da izkoristit sistem, moram pa reči, da imam sam s kolegi ki delajo na tak način, v javni službi dobre (čeprav še dokaj omejene) izkušnje.

– Delam kot specializant interne medicine v SB. Zaenkrat pretežno na internistični prvi pomoči, kamor padejo tudi vsa dežurstva – 5 do 6/mesec. Tega je cca. 2/3, ostalo pa razdeljeno med oddelčno delo in ambulante. Skupno je to povp. 200-250 ur mesečno (povp. zadnjih nekaj mesecev). Število obravnav na povp. dežurstvo na IPP se giblje med 20-30/dan, od ostalega pa absolutne številke težko ocenim, amb. cca. 12 na dopoldan, oddelčno odvisno od zasedenosti oz. prezasedenosti. Žal smo dostikrat prisiljeni pokrivati več delovišč hkrati, kar zagotovo tudi zmanjšuje storilnost in krpa luknje, je pa dejstvo da nam za opt. pokritost delovišč manjka vsaj dobrih 10 ljudi. Trenutno pa kaže bolj na odhode kot prihode v prihodnosti (pokoj).

se pravi dopoldne skačete iz ene ambulante v drugo, popoldne delate za denar (takrat ga ne smete srati), če delate nadure v državnem zdravstvu vas to izčrpava, če pa delate privat, ste zaradi tega boljši zdravniki dopoldne. kaj naj rečem, mislim, da zadnje čase vsi več molimo za svoje zdravje in gorje bolnikom, ki vam pridejo v roke v državni ustanovi.

Govorim lahko samo za lasten oddelek, kjer privat popoldan ne dela nihče. Tisti nad 55 ne dežurajo več, ostali pa komaj napraskamo skupaj pokritost dežurstev.

a imaš že demenco, da si pozabil, kako imaš dobre izkušnje s tistimi, ki tako izkoriščajo sistem? dva posta višje.

Za zdravnik… daj ne laži, da poleg redne službe delajo privat… Privat delajo kar v času redne službe, redne službe pa minimalno. Recimo, ko bi preko napotnice čakal pol leta in več, te pa lahko samoplačniško naroči naslednji dan ob 10h dopoldne v javnem zavodu, v času redne službe. Pač namesto, da bi delali redno tisti čas delajo privat. Ker, če bi res delali dopoldan redno službo, popoldan pa privat ne bi bilo nobenih čakalnih vrst…

Zdravnik, 29.01.2024 ob 20:41

Govorim lahko samo za lasten oddelek, kjer privat popoldan ne dela nihče. Tisti nad 55 ne dežurajo več, ostali pa komaj napraskamo skupaj pokritost dežurstev.

Ja seveda nihče ne dela privat popoldne, ker delajo privat dopoldne v času, ko naj bi kao bili v redni službi

Tisto je blo mišljeno za kolege na kirurški strani. Med našimi internisti tega ni.

No povej kako to, da so že dogovorjene sporazume zaradi poplav prestavili drugi v JS? In celo sodniki z ustavno sodbo (ne samo z “dogovorjenim” sporazumom?

Zakaj samo zdravniki ne?

Kakorkoli, vsak naj verjame, kar se mu zdi.

S prve roke pa lahko povem, da situacija ni rožnata. In iskreno, niti ne vidim dobrega načina rešitve.

Je pa dejstvo, da na tak način ni fajn delat. Doma imam dva majhna otroka, starejši ravno dovolj velik, da vseskozi sprašuje kje sem, kako spet v službi, ravno si prišel,… In to me boli. S plačo sem sam načeloma čisto zadovoljen, je pa res da do nje pridem na račun teh dodatnih 30-80 ur dela. Dam takoj del stran, če se pogoji uredijo, ampak kot rečeno, nič ne kaže na to.

Da pa ne bo vse črno. Sam opažam, da so pacienti, sploh na urgenci, zadovoljni in hvaležni, prevladujejo pozitivne izkušnje, in lepo je videt te iste ljudi na ambulantnih kontrolah, ko so v dosti boljšem stanju. Teh je velika večina. Zgolj peščica je negativcev, ki so pa seveda dosti bolj glasni pri izražanju svoje nejevolje.

Pa bi tu zaključil. Ker nočem, da se ta pogovor sprevrže v podle napade moje integritete in moje zagovarjanje le-te.

Lepo bodite in ostanite zdravi. Pri nas bomo še vedno poskrbeli za vas . 🙂

Nekaj korenitih sprememb bi bilo potrebno narediti.

1. Bruhat, ko vidiš izhodiščno zdravniško plačo. Podcenjevalno do zdravnikov in do enega najtežjih študijev. Virant na tem področju res ni dobro zastavil.

2. Prevetriti dodatke, ker plače se korigirajo sedaj skozi le te. Delo zdravnika je 24/7. Generalno bi moral biti k plači kot bistven prištet dodatek za delo v več izmenah, nočno delo, manjši del pa še dodatno glede na realizirane ure.

3. Ukinit dvoživke. Omejit kvoto ur dan/ teden/mesec. Ure ovrednotiti z vzdržnimi ponderji. Ukinit koncesije zasebnikom. Presežek bolnikov zdraviti v tujini. Vso medicinsko eksotiko zdravit v tujini…

4. Študij še naprej brez šolnin kot za vse ostale študente. Specializacija plačljiva za vsako leto študija dve leti dela v javnem zdravstvu ali odplačilo stroška.  Ob podpisu specializacije podpis pogodbe s konkurenčno klavzulo za deset let dela.

5. Ukinit sekundarni nivo, uvest triažni sistem.

6. Uvest participacije za vse storitve, za vse občane. Zmerne, ne nedosegljive. Kdor ne zmore, podati vlogo za oprostitev na komisijo na osnovi cenzusa.

7. Forsirat študij medicine na domačih tleh in ne uvoza iz drugih držav.

8. Še vsaj ducat ukrepov iz rokava.

Zdravnika s čistilkino plačo podpiram. Njegova plačilna lista je dejansko nižja na uro kot večina znajdovičev na črno, vključno s čistilkami, ki hodijo bogatunom čistit  bajte. Z ekvivalent številom ur bi  nascale pri plači najvišje osnovne plačane v državi. In tu se strinjam, da je to sramota naše države.

Pri poročilih so povedali, da študij študenta na MF v Sloveniji stane ~ 75.000 €.

VI bi pa “uvažali” culukafre…?

Za zdravnike bi uvedel omejitve, ki veljajo za vse zaposlene v privat ali državni službi:

-Konkurenčna klavzula, tako kot meni delodajalec ne pusti da delam v drugem podjetju ali da imam podjetje v isti panogi.

-Prepoved prejemanja kakršnih koli daril, plačljivih seminarjev od strani  farmacevtskih podjetji

-Redno evidentiranje prisotnosti.

– Dopust v okviru normala max.35 delovnih dni.

-Zdravniki ne morejo biti direktorji bolnic in zdravstvenih domov, ker niso usposobljeni za tako delo.

-Samo spočit zdravnik je lahko dober zdravnik.

Zdravnik, 29.01.2024 ob 21:00

Kakorkoli, vsak naj verjame, kar se mu zdi.

S prve roke pa lahko povem, da situacija ni rožnata. In iskreno, niti ne vidim dobrega načina rešitve.

Je pa dejstvo, da na tak način ni fajn delat. Doma imam dva majhna otroka, starejši ravno dovolj velik, da vseskozi sprašuje kje sem, kako spet v službi, ravno si prišel,… In to me boli. S plačo sem sam načeloma čisto zadovoljen, je pa res da do nje pridem na račun teh dodatnih 30-80 ur dela. Dam takoj del stran, če se pogoji uredijo, ampak kot rečeno, nič ne kaže na to.

Da pa ne bo vse črno. Sam opažam, da so pacienti, sploh na urgenci, zadovoljni in hvaležni, prevladujejo pozitivne izkušnje, in lepo je videt te iste ljudi na ambulantnih kontrolah, ko so v dosti boljšem stanju. Teh je velika večina. Zgolj peščica je negativcev, ki so pa seveda dosti bolj glasni pri izražanju svoje nejevolje.

Pa bi tu zaključil. Ker nočem, da se ta pogovor sprevrže v podle napade moje integritete in moje zagovarjanje le-te.

Lepo bodite in ostanite zdravi. Pri nas bomo še vedno poskrbeli za vas . 🙂

Hahaha…se vedel. Hitro si obupal. Brez, da si odgovoril na moje vprašanje. Tipično, terate svojo agendo in ne slišite, česar nočete slisati. Integriteta pa taka. FUJ!

No povej, 29.01.2024 ob 21:59

Hahaha…se vedel. Hitro si obupal. Brez, da si odgovoril na moje vprašanje. Tipično, terate svojo agendo in ne slišite, česar nočete slisati. Integriteta pa taka. FUJ!

Samo zate še tole potem. Sporazum je predivdel osnutek stebra do aprila 2023, ter pričetek zakonodajnega postopka do začetka julija 2023. Se pravi dober mesec pred poplavami.

V kolikor pa je vlada mesec dni vnaprej vedela, da bodo poplave, potem imamo v tej državi še bolj resne probleme.

New Report

Close