odhod v tujino & birokracija
prosim samo komentarje tistih, ki ste to dali čez in točno veste kako in kaj
sredi novembra odhajam na delo v veliko britanijo; brala sem en članek, koliko vsega se naj bi urejalo pred in še po (dohodnina) odhodu, potem pa sem govorila z nekom, ki je to izkušnjo dal čez in se mu je moje početje zdelo neumno
– ZZZS pravi da moram najprej v VB imeti zavarovanje in potem ”domačega” odjavit; omenjena oseba je to naredila s klicem kar iz tujine, nobenih dokazil o urejenem zavarovanju izven SLO, kar pa so meni priporočili
– DURS zahteva da moram vsak mesec dohodek prijaviti tudi v sloveniji glede na to da mi stalno bivališče ostane tu; omenjena oseba se s tem sploh NI ukvarjala
– UE hoče da prijavim ta odhod ker bo daljši od treh mesecev in da jim javim začasno bivališče; omenjena oseba tega dvojega prav tako NI naredila
kaj sedaj? kaj je res in kaj moram narediti?
sem karkoli izpustila ali pa preprosto priporočate?
najlepša hvala za izkušnje =)
Kam rineš brez veze. Doma ostani!
Dokler imas stalno bivalisce v SLO in si davcni rezident, moras dohodke v tujini prijaviti DURSu in po potrebi placati razliko v obdavcitvi.
Alternativa je da pac zamolcis, po moznosi dohodka ne prejemas na SLO TRR (da je denarju tezje slediti) in upas da se izmenjava podakov med clanicami EU ne izboljsa in te zato ne dobijo.
Ti se lahko iz zavarovanja odjaviš kadarkoli in ga ne plačuješ več. Ne moreš se odjavit po telefonu, ker moraš izpolnit oni obrazec in ga lastnoročno podpisat. Oseba, ki je rekla, da je to uredila s klicem, se ti je zlagala. To enostavno ni mogoče.
Ti greš pred odhodom torej na svojo izpostavo s tem obrazcem, ki si ga izpolnila ob vstopu v zavarovanje in poveš, da ga s 15. oziroma takrat, ko predvidevaš, da boš že imela urejeno zavarovanje v VB, prekinjaš.
Davčno rezidenstvo – torej kje plačuješ davke – in odvisno od stalnega naslova, ampak od tega, kje dejansko bivaš. Ker v EU obstaja preprečevanje dvojnega obdavčevanja, boš pri nas plačevala kvečjemu morebitno razliko med njihovimi in našimi davčnimi obveznostmi. Ti se izjasniš za rezidenta VB, saj boš tam delala in živela – poglej na netu, kaj piše za davčne zavezance nerezidente.
Glede javljanja začasnega bivanja v tujini ne vem, ne poznam nikogar, ki bi to počel.
Ampak ti se tako slabo znajdeš, da ne znaš sama niti osnovnih stvari pogledati na netu …. kako boš potem zmogla v VB? Sicer pa imaš tukaj, ja tukaj na monu, portal Slovenci po svetu in tam lahko izveš vse takšne banalnosti iz prve roke naših ljudi, ki živijo v tujini. Niti tega foruma nisi znala poiskat, evo.
Slovenci po svetu
http://med.over.net/forum5/list.php?68
Forum je zaprt za komentiranje.