Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odjava stalnega biv. s strani staršev

Odjava stalnega biv. s strani staršev

Živjo

Potrebujem informacijo o naslednji zadevi:

Otrok se odseli k dekletu. Na njenem naslovu prijavi začasno bivališče, stalno bivališče ima še vedno v hiši svojih staršev.

Vrli starši ga odjavijo s stalnega naslova.

Zanima me če se to lahko kako prepreči? Oziroma so dobrodošle vse informacije na to temo.

Hvala za pomoč.

sonči

Polnoletnega otroka starši ne morejo odjaviti. Lahko se odjavi sam oziroma, s prijavo stalnega prebivališča na naslov punce, je avtomatično odjava. Starši lahko na upravni enoti samo podajo predlog za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča. So pa ti postopki dolgotrajni, ker je treba ugotoviti, da nekoga ni naslovu in kje je (zaslišanje prič, stranke).

Strarši podajo prošnjo za odpis iz stalnega prebivališča. To prošnjo dobi v roke inšpektor in on izda odlok, da se oseba izbriše iz stalnega naslova. Vsaj tako so meni rekli na upravni enoti.

Kakšen inšpektor? O izbrisu iz RSP odloča referentka, ki vodi postopke za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča. Izbris iz registra je zadnja možnost, ampak samo v primeru, ko ni mogoče ugotoviti, kje ta oseba dejansko stalno prebiva. V konkretnem primeru, pa je fant pri punci, torej je na nekem naslovu. Ugotoviti je potrebno samo, če je na tem naslovu že stalno ali bo nekaj časa še vedno stanoval pri starših.

BR

Ko sem klicala na upravno enoto(šlo je za primer, ko se je žena odselila in smo vedeli nalov kje je) so mi tam tako opisali zadevo. Mož naj bi prišel tja, izpolnil obrazec katerega pošljejo nekakšnemu inšpektorju in on napiše predlog za izbris iz stalnega prebivališča. Če so mi tam narobe povedali potem ne vem. Predvidevam pa, če so zaposleni tam, da vejo postopek.

Ma tole je vse skup ena sama zmešnjava……..

pa še to zarad ene nore “babe” preljube taščice,
ki je tamlada ni pogodu. Ko bo pa sina nucala, bo pa
itak sam med in mleko od nje teku.

Hvala za odgovore.

Lep vidend

sonči

Sonči mislim ,da fant tega ne more preprečit, ker so lastniki hiše starši in oni odločajo, kdo bo ali ne bo prijavljen na naslovu.

Sonči, ne vem razloga, zakaj starši hočejo odjaviti svojega otroka, a mislim, da imajo vso pravico do tega oz. ga “vreči” iz hiše, če jim ne diši več, da bi živel pri njih. Ne vem, zakaj bi ga morali prenašati do ne vem katerega leta, če jim to pač ne ustreza. Otrok se lahko odloči po svoje (če bi na primer staršem ustrezalo, da živi pri njih, ga to najbrž ne bi zmotilo, da se ne bi odselil), starši pa ne? So tudi primeri, ko bi se starši res radi že enkrat rešili svojih otrok, sploh če so težavni ali celo vpleteni v kakšen kriminal, ker ima to tudi zanje lahko čisto konkretne in hude posledice. Upam, da obstaja način, da se s svojega stalnega naslova rešiš nekoga, ki ga ne bi več rad imel prijavljenega.

Ne vem, kako je s pravicami lastnika (staršev v tem primeru), vem pa, da je v Ljubljani nemogoče dobiti stanovanje v najem, kjer se lahko prijaviš za stalno. Razlog naj bi bil : najemnik mora dovoliti lastniku, da ga odjavi. Tudi tukaj so nekatere to povedale, ko se je vprašanje glasilo “Zakaj je nemogoče dobiti tako stanovanje v najem, kjer se lahko prijavim za stalno ?” (nekaj v tem stilu).

Torej, s stalnim bivališčem ni vse belo in črno.

Ja, pri nas je stalni naslov “sveta institucija”, iz katere ti gredo tudi določene pravice, zato je stvar tako zapletena. V tujini imaš stalni naslov pač tam, kjer trenutno živiš, tudi če si podnajemnik, celo v telefonski imenik te napišejo s tem naslovom. Pri nas je pa potem s tem cela drama, sploh ker nekje pač moraš imeti stalni naslov in je po mojem v interesu države, da ga obdržiš, ker ti drugače ne more dihati za vrat. Se pravi, rahlo začaran krog. Ampak odjava mora biti kljub vsemu možna, tudi če je zapletena.

Gobica se čisto strinjam………

ampak ta načakinjin fant je res fant od fare. Pravjo da sem zlo zbirčna kar se moških tiče….. ampak tega bi takoj za svojga uzela. :)))) Pri 25 letih je z obema nogama na tleh, priden in pripraven za vsako delo.

Saj dokler je bil mami 25 ur na dan na razpolago, prav tako njegova plača, je bil tudi v njenih očeh zlati sinko.

Me prav zanima razplet čez nekaj let……..ko ga bodo rabli……kako bo pa
to takrat zgledalo :)))

sonči

Glej, ne vem, v čem je težava.
Če so ga starši odjavili, ker si je drznil živeti po svoje, zdaj vsaj ve, s kom ima opravka.
Naj živi po svoje in si ustvari svoje stalno bivališče!

jedrt, problem je v tem, da je stalno bivališče praktično nemogoče dobiti. Razen, če ima poba dovolj denarja, da si nabavi lastno stanovanje.

Nikogar ne moreš odjaviti s stalnega bivališča brez njegove želje. Vsak mora imeti neko stalno bivališče. Saj mora nekaj pisati v osebni, a ne? Drugače si pa klošar.
Pri nas je bilo tako. Najprej sem se stalno prijavila na novem naslovu, potem me je pa oče lahko odjavil.

Pa naj se pri tebi prijavi, če ga imaš tako rada! Zakaj bi moral biti prijavljen pri mamici, če tega noče?

Alice…..

rada ga imam glih tok kot ima teta lahko rada nečaka :))) vsekakor pa veliko bolj kot njegova lastna mama.

Pa ne gre toliko za stalno bivališče, kot za način, oziroma princip ravnanja njegove mame.

sonči

Odjava ni potrebna, če prijaviš novo stalno bivališče. Gre vse avtomatsko. Včasih si se pa moral najprej odjavit, povedati celo razlog odjave, in si se potem lahko prijavil drugje. Med razlogi ni bilo recimo čisto preprostega: selitev na svoje. 🙂

Točno informacijo je dala BR. Starši lahko podajo vlogo za ugotavljanje dejanskega bivališča pri UE kjer ima pač prijavljeno stalno bivanje. Referentka ki postopek vodi pa lahko kliče na zaslišanje (če fant noče priti) tudi druge priče, sosede, prijatelje…. Zoprn postopek. Brez tega postopka ga starši sami ne morejo odjaviti.
LP A:

Moja mama ni mogla mojega očeta odjaviti, ko sta se ločevala in že ločila, brez njegovega privoljenja oziroma dokler ni on prijavil in si našel drugega stalnega bivališča. V naši državi je to zelo zapleteno.

lp,

N.

Malo bi oživil tole temo :

sin ne živi pri mami in je poročen, prijavljen pa na njenem naslovu. Ker je z denarjem precej neodgovoren in se mama boji da dobi v hišo kakšne izvršitelje, fanta pa pri punci nočejo prijaviti ker tašča meni da potem ne bo dobivala socialne (ja žal ji dol visi za plačevanje otrokov po njeni smrti – BTW dela nič že 25 let).
Če recimo UE sproži postopek ugotavljanja ali potem prisili taščo da ga prijavi in če ga še vedno ne, mama oz. UE pa ga odjavi kje potem sploh je – v zraku ?

hvala za ogovore

No mi imamo pa primer, ko je sin od doma že 28 let, ustvaril družino, si zgradil hišo 100 km stran od doma, tam ima začasno bivališče, odjavit od tu se pa noče. Naslov je znan. Bomo preko UE sprožili postopek za odjavo, ker tako ne gre več.

Če so prijavljeni, naj še stroške poravnavajo.

Kakšne stroške? Kakšne stroške ti naredi nekdo, ki ga ni?

New Report

Close