odkrili so mi sladkor
Samo ugibam – pri diabetologu najbrž nisi bila, ker diagnosticirat sladkorno na podlagi enega rezultata je nesmiselno. Tam ti naredijo test, da gre res za sladkorno bolezen ali pri odvzemu krvi pač nisi bila tešč.
Pri diabetologu tudi dobiš vse potrebne informacije in tudi kontakt lokalnega društva diabetikov, ki skozi celo leto organizirajo predavanja, delavnice in seveda tudi rekreativne dejavnosti. Tudi družabna srečanja.
Izhaja tudi glasilo, kjer dobiš veliko podatkov.
Lahko pa na internetu poiščes spisek živil z nizkim GI ( glikemičnim indeksom ) in se tega režima držiš. Na začetku je bolje da si vnos živil beležiš in tako sčasoma postane rutina. Iz prakse ti pa povem da se diabetiki najtežje odpovedo pohanju, klobasam in torticam. Zato je na novoletni zabavi diadetikov skoraj praviloma eden od teh grehov na mizi………..
Oprosti!
Pri sladkorni ali povišanem krvnem sladkorju ni potrebna nobena dieta, ampak samo zdrava prehrana!!!
Seveda pa je res, da imamo zelo nezdrave prehranske navade in bela moka, beli sladkor ter 3 ali samo 2 obroka na dan ali grizenje cel dan nekaj, pač ne spadajo med zdrave prehranske navade.
Torej, poglej si pravila zdravega načina prehranjevanja in življenja (telesna aktivnost, pitje vode), upoštevaj to in vse možnosti imaš, da ne boš nikoli potrebovala insulina.
SREČNO
To še ni diagnoza sladkorna bolezen, ampak motena toleranca za glukozo. Ob predpostavki, da si bil/a pred odvzemom res 12h tešča (samo voda.) Tu lahko še kaj narediš s primerno prehrano, vsaj 3-4x tedensko pol ure gibanja ob katerem se zadihaš, še bolje pa vsak dan kak sprehod, ker to olajša telesu vzdrževanje normalnega sladkorja.
Sicer pa: stran vse enostavne ogljikove hidrate: čokolade, pecivo (tu so problem tudi maščobe), mastno hrano, gazirane in sladkane sokove, … Skratka, lahko se prehranjuješ kot da že imaš sladkorno bolezen in se kasneje preveri, če ti je uspelo zbit sladkor na običajen nivo.
Se ti splača, ker sladkorna prinese s seboj en kup nevšečnosti, ki skrajšajo življenjsko dobo.
Tle si pa lahko prebereš kaj več o prehrani: http://cindi-slovenija.net/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 (pod zavihkom ”programi”)
Meni so postavili diagnozo nosečniška sladkorna. Po prvem tednu merjenja sladkorja v krvi, so mi bile vrednosti malenkost povišane, zato mi je hotela zdravnica kar predpisati insulin. Sem ga absolutno odklonila. Sedaj sem zvedela od medicinske sestre, da ima zdravnica navodilo, da vsak teden 50 nosečnic z nosečniško sladkorno spravi na insulin. Se ve zakaj — pritiski farmacije.
Dej, ljuba duša, pojdi in si poišči nekaj informacij, ker škoduješ predvsem otroku in se izobrazi kakšne posledice ima stanje hiperglikemije zanj! Pa kaj je z vami narobe??? Nimate tri čiste o stvari, pol pa verjamete v ”farmacevtske demone” (ki jih mimogrede, ni). Nekoč so tudi verjeli, da je strela božji srd in da so rdečelaske hudičeve partnerke…
Dej, ljuba duša, pojdi in si poišči nekaj informacij, ker škoduješ predvsem otroku in se izobrazi kakšne posledice ima stanje hiperglikemije zanj! Pa kaj je z vami narobe??? Nimate tri čiste o stvari, pol pa verjamete v ”farmacevtske demone” (ki jih mimogrede, ni). Nekoč so tudi verjeli, da je strela božji srd in da so rdečelaske hudičeve partnerke…[/quote]
Oprosti, ker mislim s svojo glavo. Pa ti meni razloži, kako so potem naše mame in babice preživele in rodile zdrave otroke, ker včasih pojma niso imeli o kakšni nosečniški sladkorni. Pred devetimi leti, ko sem rodila prvič, nihče niti z besedo ni omenil kakšne nosečniške sladkorne, pa sem v jesenskem času pojedla po 1 kg grozdja na dan — grozdje ima pa zelo veliko cukra v sebi. Rodila normalno, brez rezanja, dete težko 2,5 kg nikoli nič bolno.
Sedaj ima pa vsaka nosečnica sladkorno bolezen. Pa pazi tole: če bi meni kdo dejal–ne jest 12 ur preden greš zjutraj na odvzem krvi, mi zagotovo v krvi ne bi pokazalo vrednost sladkorja 5,3 ampak 4,4, kar pomeni, da nosečniške sladkorne ne bi imela. Ker pa sem imela pred odvzemom krvi pozno večerjo, mi je naslednji dan zjutraj ob 7.00 jasno pokazalo malo povišano raven sladkorja v krvi–to je 5,3, kar je bila lansko leto še normalna vrednost, letos pa so predpisali normalno vrednost na 5,1. Le zakaj so znižala to vrednost, kaj misliš? zato, da vsako leto vse več nosečnic pade pod diagnozo nosečniška sladkorna in da lahko prodajajo inzulin.
In ja, zelo močno verjamem, da ima tukaj farmacija prste vmes. Boli zdravnike za zdravje pacientk. Lepo te prosim. Imam še dobra 2 meseca do poroda, zredila sem se 6 kg in sedaj mi bo ena super pametna diabetologinja rekla, da je pa moje dete zaradi povišanega sladkorja v krvi že pretežko in da ima že sedaj težo 5 kg? lepo te prosim, misli z glavo.
Oprosti, ker mislim s svojo glavo. Pa ti meni razloži, kako so potem naše mame in babice preživele in rodile zdrave otroke, ker včasih pojma niso imeli o kakšni nosečniški sladkorni. Pred devetimi leti, ko sem rodila prvič, nihče niti z besedo ni omenil kakšne nosečniške sladkorne, pa sem v jesenskem času pojedla po 1 kg grozdja na dan — grozdje ima pa zelo veliko cukra v sebi. Rodila normalno, brez rezanja, dete težko 2,5 kg nikoli nič bolno.
[/quote]
Hvala, še kako mislim z glavo. In še vedno menim, da ti o tem, ni toliko jasno, kot misliš (npr ta povezava z grozdjem, slednje namreč ni diabetogeno). Pa verjetno so te napotili na OGTT in ne direkt na zdravljenje z inzulinom. Ampak, dovolj bo.
Hvala, še kako mislim z glavo. In še vedno menim, da ti o tem, ni toliko jasno, kot misliš (npr ta povezava z grozdjem, slednje namreč ni diabetogeno). Pa verjetno so te napotili na OGTT in ne direkt na zdravljenje z inzulinom. Ampak, dovolj bo.[/quote]
Veš, meni je čisto vse jasno. Če medicinska sestra reče, da morajo vsak teden določeno število nosečnic spraviti na insulin, kaj si lahko ob tem pametna ženska misli? Pa ja ne misliš, da je to zgolj in samo zaradi skrbi za nosečnice? A vbrizgavanje insulina v času nosečnosti je pa 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} varno za otroka? Lahko to meni kdo garantira? Dvomim, da bi katera od zdravnic podpisala pisno izjavo.