Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti odločba ZPIZ-a

odločba ZPIZ-a

Pozdravljeni, dobila sem odločbo ZPIZ-a s katero so mi priznali 80% telesno okvaro. Zanima me, kakšne pravice imam, npr. do invalidnine, razne ugodnosti in kaj lahko zahteva delodajalec. Delam po 8 ur.
Hvala

Spoštovani,

Zavarovanec, pri katerem nastane telesna okvara med zavarovanjem, pridobi pravico do denarnega nadomestila za to okvaro (v nadaljnjem besedilu: invalidnina) ob enakih pogojih glede pokojninske dobe, ki veljajo za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.
Pravico do invalidnine pridobi zavarovanec za telesno okvaro, ki je posledica:
– poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če znaša telesna okvara najmanj 30%, ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo;
– bolezni ali poškodbe izven dela, če znaša telesna okvara najmanj 50%, in če ima zavarovanec ob nastanku telesne okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, ne glede na to ali telesna okvara povzroča invalidnost ali ne.

Pravico do invalidnine pridobi zavarovanec ne glede na to, ali uživa tudi kakšno drugo pravico po tem zakonu.

Delodajalec mora spoštovati odločbo ZPIZ-a s katero vam je bila ugotovljena invalidnost ter morebitne omejitve pri delu. Kolikor bi vam želel odpovedati pogodbo o zaposlitvi, mora pri tem upoštevati poseben postopek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Hvala za odgovor. Zanima me, ali mi res po novem zakonu sprejetem 1.1.2013 ne pripada več denarni znesek invalidnine (pred 1.1.2013 je bilo cca 56, 00 EUR). Hvala

Spoštovani,

menimo, da vam ta pravica še vedno pripada.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Invalidnina za telesno okvaro od uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 (Uradni list RS, št 96/12) ne sodi več med pravice, določene s tem zakonom. Njeno urejanje se prenaša v predpise s področja varstva invalidov, ki bodo uredili postopke ugotavljanja vrste in stopnje telesnih okvar. Vse dokler ti predpisi ne bodo uveljavljeni, pa lahko zavarovanci še pridobijo pravico do invalidnine, vendar v omejenem obsegu in sicer le za telesne okvare, nastale zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Pri priznanju pravice se upoštevajo predpisi, veljavni do 31. 12. 2012.

To pomeni, da od 1.1.2013 ZPIZ priznava % telesne okvare, vednar pa izplačuje invalidnino samo za telesne okvare, ki so posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Telesna okvara ne postavlja omejitve delodajalcu.

Odgovr Odv. družbe je žal napačen.

Spoštovana Drina,

z vašim mnenjem se ne moremo strinjati. Sam ZPIZ-2 namreč v 402. členu določa, da se uživalcem invalidnin, ki so pridobili pravico po predpisih, veljavnih do uveljavitve tega zakona, izplačuje denarno nadomestilo za telesno okvaro v znesku, kot je bil določen za zadnji mesec pred uveljavitvijo tega zakona.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Sem invalid 3.kategorije in me zanima če lahko opravljam sezonska dela v Avstriji na teden 20 ur.Ali mi ZPIZ lahko preneha izplačevati nadomestilo,ki znaša 260€.In če mi ZPIZ lahko odvzame 3. kategorijo.

Spoštovani,

navedeno je odvisno od odločbe ZPIZ, v kateri je določena vaša invalidnost, omejitve ipd. Če ste v skladu z odločbo, za takšno delo zmožni, boste še vedno prejemali nadomestilo.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close