Najdi forum

odmena

SSSKJ pravi:

odmena -e ž (e) zastar.
nadomestilo, povračilo: za svoje delo ne
more zahtevati od staršev odmene /
denarna odmena / dati v odmeno za kaj v
zameno

Zakon o delovnih razmerjih govori o “nadomestilu za spoštovanje konkurenčne klavzule”, kar pomeni nek denarni znesek, ki ga delavec dobi od bivšega delodajalca, če zaradi konkurenčne klavzule ne sme opravljati enakega dela za drugega delodajalca ali v lastnem podjetju.

V resnici torej ne gre za nadomestilo, ampak gre za neke vrste odškodnino (ampak tudi besede odškodnina v tej zvezi sploh ni mogoče uporabljati). V teoriji se uporablja beseda “odmena”, ki je zelo ustrezna za ta institut, tudi ni problem v navidezni neusklajenosti z zakonom.

Zanima me le, ali ta beseda bralca “udari po ušesu”? V strokovni javnosti je sicer jasna in znana, zanima me samo, ali je stilsko dovolj “lepa”.

Moj pravopis in jaz je npr. ne poznava, po čemer sklepam, da se uporablja že zelo redko, če sploh.
Kaj je pa narobe z odškodnino, saj v primeru spoštovanja konkurenčne klavzule – kar je sicer zelo optimistična predpostavka :-)) – “predmetni osebek” vsekakor utrpi škodo (npr. izpad dohodka) in je torej oškodovan?

Mirko,
ne vem, iz katerega jezika prevajaš, ampak če bolje poznaš angleški jezik, odmena v pomenu, ki sem ga navedla, predstavlja bolj angleško “consideration” kot odškodnino. Kako pa se prevaja “consideration”?

V pravu morajo biti za odškodnino izpolnjeni točno določeni pogoji, eden izmed njih je protipravnost, pri dogovorjeni konkurenčni klavzuli pa ni delodajalec storil nič protipravnega.

Še glede optimizma: v Zakonu o delovnih razmerjih je izrecno določeno, da v primeru, ko ne smeš konkurirati delodajalcu še nekaj časa po izteku delovnega razmerja, ti pripada nadomestilo oziroma odmena v višini vsaj 1/3 dohodka pred prenehanjem. Če tega nimaš določenega v pogodbi o zaposlitvi, konkurenčna klavzula ni veljavna in se po izteku tega delovnega razmerja lahko brez strahu zaposliš kjerkoli drugje.

Pozdrav!
Poletna

Hvala za pojasnilo, v pravu sem relativni analfabet. Malce me skrbi, ker “odmene” pravopis, ki je sicer po mojih izkušnjah precej zanesljiv in tudi strokovno kakovosten, ne pozna! Tudi če bi bila uveljavljen in še vedno živ strokovni izraz, bi vsekakor sodila vanj. Zdi pa se mi, da se povprečnemu govorcu niti ne sanja, kaj ta beseda pomeni … Če boš našla kakšno boljšo rešitev, se pa kar še javi!
Konkurenčne klavzule pa malce poznam iz prakse, ki je, verjemi, precej daleč od teorije in tudi zakonskih določb …

Tudi jaz za odmeno se nisem slišal. Vsekakor je v moji pogodbi ni. V moji pogodbi je konkurenčna klavzula predvidena, glede uveljavljanja pa piše takole: če delodajalec uveljavlja konkurenčno, delojemalcu pripada nadomestilo v višini …

O kakšni odmeni torej ne duha ne sluha.

LP
T.

Mogoče ti bo v pomoč. Tule odmeno kar pogosto uporabljajo.

New Report

Close