odplačati kredit ali vložiti
Pozdravljeni!
Zelo dobro vprašanje ste postavili.
Kredit se splača poplačati najprej šele po 1/3 dobe. Sedaj ste gotovo dolžni več, kot ste si sposodili in pri poplačilu so še dodatni stroški.
Prepričan sem, da lahko denar naložite tako, da so donosi višji kot obresti za kredit.
Ker gre za večji znesek bi vam svetoval, da sklenete pogodbo o individualnem upravljanju, z družbo, ki se s tem ukvarja. Skupaj z Brokerjem naredite lasten portfelj vrednostnih papirjev, ki mora biti razpršen in uravnotežen. Če pogledamo kakšne donose dosegajo upravljalci individualnega premoženja je zadeva več kot smiselna.
Prednost je, da ste v KDD vi napisani kot lastnik vrednostnih papirjev. Upravljalca lahko tudi zamenjate, kadarkoli lahko pogodbo tudi prekinete.
Če vas zanima, komu jaz zaupam in vam jih lahko svetujem me kontaktirajte.
Lep dan!
Morda sem dal zgoraj malo prekratek odgovor. Odvisno je kakšen kredit imate, višina obrestne mera, koliko ste dolžni če ga želite poplačati…
Prvo je stvar matematike, ali se splača in se izračuna, drugo je pa stvar posameznika kakšne ima želje in pričakovanja. Težko je dati dober nasvet, če ne poznamo vseh podrobnosti.
Kaj bi jaz naredil sem napisal zgoraj. Če upoštevamo zelo varne, predvsem obvezniške naložbe, se nam ob neto donosu 6% letno, znesek v dvanajstih letih podvoji. Po 12 letih naložbe smo s sedanjo (novo) zakonodajo oproščeni davka od dobička.
Vedno obstaja več alternativ, ki jih velikokrat ne vidimo takoj, zato jih moramo poiskati. Vsak pa ima svoje poglede na posamezno alternativo in odločitev je odvisna od vsakega posameznika.
Lp
“Kredit se splača poplačati najprej šele po 1/3 dobe. Sedaj ste gotovo dolžni več, kot ste si sposodili in pri poplačilu so še dodatni stroški.”
Mogoče majhen popravek tega odgovora.
V prvem stavku navedena trditev ne drži vedno.
Drži, ko je kredit v SIT in se obresti obračunavajo po komformni metodi.
Če pa je kredit v tuji valuti pa banke uporabljajo t.i. linearni obrestni obračun – v tem primeru je popolnoma vseeno, kdaj se kredit odplača.
Vlasta, poglejte si pogodbo in člen, ki govori o načinu obrestovanja.
Če imate linearni potem vam je popolnoma vseeno, kdaj odplačate kredit.
Linearni način namreč pomeni, da se z plačano anuiteto že takoj od prvega meseca dalje enakomerno odplačuje tako glavnica kot obresti.
Pri komformnem pa vaša anuiteta v začetku (prva 1/3 odplačilne dobe) pokriva zgolj obračunane obresti, vaša glavnica pa se ne zmanjšuje.
Odplačilo ali varčevanje?
verjetno edina oblika varčevanja, kjer bi lahko zaslužili več kot pa plačujete obresti za kredit bi bila naložba v vzajemne sklade, ki pa je žal
precej rizična oblika varčevanja. Če sprejemate riziko potem da, v nasprotnem primeru pa raje odplačajte kredit.