Odplačilo kredita v CHF?
Spoštovani,
imam sledeče vprašanje: leta 2007 sem vzela potrošniški kredit v CHF (ca. 35.000 CHF), s pribitkom 2,25 za dobo 84 mesecev . Tečaj CHF je takrat znašal ca. 1,62. Trenutno imam za odplačati še 16.500 € ali ca. 25.000 CHF.
Z možem imava še hipotekarni kredit, vezan na EURIBOR + 1,5 pribitka. Trenutno imava za odplačati še ca. 85.000 €.
Poplačala bi lahko kredite v znesku ca. 40.000 €. Vprašanje je, ali je smiselno odplačati kredit v CHF in z ostankom del hipotekarnega, ali je bolj smiselno odplačati čimvečji del hipotekatnega kredita in s tem znižati dobo odplačila? Razmišljam, da je CHF je kritičen v primeru, da se za Grčijo zgodi še Portugalska in še katera država v evro območju.
Tega denarja nimam namena vlagati v sklade ipd.
Hvala za nasvet.
Se strinjam da je kredit zgornji v CHF ugodnejši od zgornjega kredita v EUR.
Vendar je v vsakem primeru treba misliti tudi na valutno razmerje!
Moj primer:
Kredit CHF 6 mesečni libor + 1,5 ( EOM je 1,86%)
Približno enako vsoto imam na banki vezano za 1 mesec po 2,1% obrestni meri v EUR
Trenutno se mi kredita ne splača poplačat. Sem pa mnenja da ko ne bo več krize se bo tudi razmerje EUR/CHF izboljšalo v prid EUR.
Bom pa poplačal kredit v primeru da pade EUR/CHF pod 1,42
Se mi zdi, da ti je matematika španska vas :
1) 6Libor + 2,25 = 2,582
2) 6Euribor + 1,5 = 2,464
Kaj je zdaj boljše?[/quote]
————————————————————————————————————
V zgornjem izračunu imaš prav. Je bolj ugoden kredit v EUR.
Samo “Sen” ni povedala a ima 1Libor ali 6 Libor ( v primeru da ima 1Libor in 6Euribor) je pa kredit v CHF cenejši.
A sem se popravil v računanju?
Obema (“mp25” in “ta pameten”) hvala za komentarje.
Imam 6 mesečni Libor in 6 mesečni Euribor.
Tečaj CHF še vedno lepo raste. Zadnji podatek 1,4662. Me prav zanima, kako se bo gibal v naslednjih mesecih…
Zaenkrat se nagibam bolj k poplačilu kredita v CHF in k varčevanju za poplačilo stanovanjskega kredita.
Lep pozdrav!!
Spoštovana!
Včasih je ugodno eno včasih drugo. Ali imate čas in živce slediti trendom?
Danes se vse spreminja neverjetno hitro. Doba interneta.
Kaj torej storiti? Svetujem vam iz lastnih iskušen?
Pokličite finančnega svetovalca. Ima jih vsaka banka, nekaj jih je tudi v zavarovalnicah, so pa tudi tisti neodvisni finančni svetovalci in vsi niso ravno za staro šaro.
Naj vam naredijo projekcijo najetja in poplačila z vsemi stroški, nato pa primerjajte kaj je ugodneje za vas. seveda vam naj podpišejo da stojijo za tistim kar so vam prikazali.
Ha-ha-ha. Tega potpisa ne boste dobili nikjer. Šala pa je dobra.
Vedno se je potrebno ravnati po svoji vesti.
Informacija je samo informacija, ki jih koristimo.
Moj kontakt:[email protected]
Zakaj vam dajem svoj naslov, ker je ostalih, ki jih poznam, da bi vam lahko pomagali preveč.
Ljudje ki jih poznam so v prvi vrsti moji prijatelji, verjamem pa da lahko pomagajo tudi vam.
Lep pozdrav.
Tako ti je to, ko se igraš z valutami na kreditu – zato je pametno ločiti ti dve zadevi – si si izračunal koliko si izgubil na tem?[/quote]
Moja računica je še vedno pozitivna
Kredit 70.000eur sem vzel aprila 2007 po tečaju EUR/CHF 1,63
Delno poplačal oktobra 2007 35.000 eur po tečaju EUR/CHF 1,68 (samo s tem poplačilom sem profitiral 1750 eur)
Delno poplačal avgusta 2008 5000 eur po 1,64 (250 eur profita)
Ostalo so bili mesečni obroki (okoli 23.000eur) s povprečnim tečajem okoli 1,58 (izguba 1150 eur)
Ostalo mi je še 8000 eur .
Če ga sedaj poplačam imam (8000 po tečaju 1,43) 800 eur minusa
Če vse seštejem v primeru da ga sedaj poplačam nisem nič izgubil celo v plusu sem za 50 eur.
S tem da je bila obrestna mera v CHF nižja za 2% od kredita v EUR sem sigurno naredil bolje kot če bi ga takrat vzel v EUR.
Kot sem rekel pa pričakujem da bo intervenirala švicarska banka in ga ne bom poplačal dokler tečaj ne bo šel pod 1,42.
Slaba računica.
Zakaj?
99,99% ljudi najame kredit ker si z njim želi nekaj ustvariti, poplačati in ti ljudje ne vzamejo kredit v višini 70.000,00 €, da bi ga v 6 mesecih vrnili kar polovico, in nato čez slabo leto dni spet 5.000,00 €, nato plačeval obroke mesečno dve leti in tako ostal banki po slabih treh letih dolžan samo še 8.000,00 €.
V tem primeru ljudje ne potrebujejo kredita v višini 70.000,00 €, ker če lahko v pol leta zaslužijo 45.000,00 €, torej 7.500,00 €/mesečno (tudi živeti je treba) potem počakajo deset mesecev in si kupijo kar si želijo brez da bi banki plačali 1.000,00 € ali vač stroškov.
Osebno bi vsaj del sredstev namenil v naložbe iz donosa naložb pa bi potem odplačeval kredit če bi že imel tak denar. To bi bila potem taprava odločitev. Mene osebno bi poplačilo takšnega kredita stalo v desetih letih 25.000,00 € na to tvojo računico.
Informacija in znanje, ne tja v en dan.
Lep pozdrav.
Bievro pa zakaj si ti tolk nastrojen proti meni.
Zakaj sem moral vzet kredit : Zato ker sem prodajal stanovanje pa se je kupec 1 mesec pred plačilom premislil – oziroma ni imel denarja. Seveda sem zadržal ARO in vzel kredit, stanovanje pa potem prodal čez pol leta.
Nisem pa poplačal celega kredita ker je enostavno tako poceni. Ostalo je šlo v naložbe kot si ti rekel.
Unterdessen erreicht der Schweizer Franken zum Euro ein zwischenzeitliches Rekordhoch bei 1,4290 CHF. Folgt man den Aussagen des Präsidenten der Schweizerischen Nationalbank (SNB), Philipp Hildebrand, sollte eine Reaktion der Notenbank nicht lange auf sich warten lassen.
Die SNB wird laut ihres Präsidenten verhindern, dass eine exzessive Aufwertung des Franken zu einer Deflation im Lande führt. “Deshalb werden wir einer übermäßigen Aufwertung des Frankens entschieden entgegenwirken”, sagte Hildebrand. Die Interventionen könnten ein hohes Volumen haben. “Die uns zur Verfügung stehenden Instrumente sind klar: wir kaufen Devisen, und der Umfang dieser Maßnahmen kann groß sein”, betonte der SNB-Präsident.
Da na kratko prevedem:
Visoka vrednost CHF napram EUR vodi v deflacijo v Švici.
Intervencija lahko pride v velikem volumnu.
Se opravičujem za pregrobo reakcijo !
Moti me tvoj izraz ”igranje z valutami”.
Večina laične javnosti ne bere financ in analiz oz. šloganje finančnih strokovnjakov.
Resnici na ljubo pa nihče ne ve kaj bo jutri !
Vzameš kredit, ki je v tistem času najugodnejši in ko zaideš v težave se obrneš po nasvet in ne po mnenje ali je bila odločitev dobra.
Ok, ni panike. Kot sem že pisal je moje mnenje, da če imaš plačo v evrih, je najbolje vzeti kredit v evrih ter se s tem izogneš rizikom valutnih gibanj, ki za nas laike ne bi smele vplivati na možnost odplačila.
Po drugi strani je sicer res, da je tudi spremenjliva obrestna rizik, vendar pa je običajno višji euribor pomeni določeno blaginjo in tudi vsaj deloma povezan dohodek.
bolje je da poplačaš najprej chf kredit, da se izogneš valutnem tveganju. vsaj jaz bi tako naredil.
če bi pa prej eur kredit odplačala, pa nevidim logike, tudi če je kaj dražji. poplačaš nekaj kar je tvegano, potem pa ostalo. Sej v končni fazi si vzela oba kredita, ker si jih sposbna plačevat. Torej ni prioriteta dražjega ampak tistega ki je bolj tvegan.