Odplačilo kredita v CHF?
Trenutno je tečaj že 1,14.
Tako slabega scenarja si tudi sam nisem predstavljal. Sem mislil da bo tečaj 1,15 neka meja ampak zgleda da bo šlo kar lepo na 1:1 To po mojem mnenju pomeni da je z EUR kot valuto bolj ali manj konec.
Nemčija bo poskušala to zdajšnje stanje čim dlje zavlačevati. (nizek EUR pomeni da so kot izvozniki zelo konkurenčni)
Ampak na koncu bodo verjetno spet prevzeli nemško marko.
Grkom,… ne preostane drugega kot da spet prevzamejo domačo valuto in jo devalvirajo ter se tako rešijo iz nemogoče situacije. v bankrotu so že tako ali tako.
Jaz imam že 40% prihrankov v CHF.
Kar se tiče kredita sem ga če si gledal moje prejšnje poste poplačal pri 1,43. Sploh si ne znam predstavljati da bi ga danes še imel. Glavnica bi mi v 4 letih narasla za 35% oziroma pri 100.000 kredita bi bil dolžan danes 120.000 eur pa z obroki bi do danes odplačal že 20.000 eur. (Spušil bi 40.000 eur v 4 letih)
no, če odtipkaš na googlu chf/eur dobiš stotine analiz in prepisovanje pač ni znanost.
Glede tečaja pa ne paničart, je treba gledat na dolgi rok.
Če bi pa evro res padel, potem bo pa pa padlo še kaj drugega in denar itak ne bo več važen, ampak preživetje[/quote]
Na googlu je okoli 50% analiz ki pravijo da bo eur zrasel in 50%analiz da bo eur padal.
Torej sem prepisal ravno tiste ta prave. (kakšen srečko sem)
Na dolgi rok sem mnenja da euro ne bo preživel
Ti trdiš da se bo na dolgi rok vse uredilo .
Bomo videli a znam dobro prepisovati.
Glede situacije v zvezi z padcem EUR in višanja CHF, bi želel pripomniti,da so se kreditojemalci na hrvaškem združili in odločili,da gredo v protest priti bankam. Pravijo,da so se Banke namreč takrat zadolževale s fiksnim tečajem pri Evropskem monetarnem skladu,da so jim smrtnikom lahko ponujale kredite ,a sedaj od njih/nas zahtevajo tečajne razlike. V petek 28.07.2011 imajo na Reki shod,pravijo ja jih je v celi državi cca 50.000 ljudi,ki so najeli take kredite.Kaj pravite,ali imajo kaj šans,da si vsaj delno znižajo obrestno mero ali kako drugače dosežejo, neki realni delni pozitivni izid?Kaj pa tu v Sloveniji,ali bi tudi lahko šli v kakšno združenje za doseči kakšen dogovor z bankami?
Lp
Ja,ker nam (njim) je takrat banka ponujala in celo predlagala tak kredit in nas(njih) s tem ogoljufala,ker je vedela za epilog po parih letih in celo nas (njih) tolažila,da ,če bo šel tečaj napram CHF gor,da nas bodo pozvali na reprogramiranje kredita v EUR.Ma kaki,saj bi banka bila nora,če bi to storila,saj to ne bi bilo ni v njihov prid.
Mislim pa Junij 6,da ti nimaš kredita v CHF,samo rad nekaj komentiraš,ker nisi osebno vpleten v to.
Lp
1. Ni problem obrestna mera( ta je še vedno zelo nizka) okoli 4%
2. Ljudje se ne zavedajo da so si sposodili švicarske franke (na dan prejetja so jim izplačali protivrednost v EUR) in VRNITI MORAJO švicarske franke (v protivrednosti EUR na dan plačila + obresti
3. Hrvati naj se zahvalijo svojim politikom da jim umetno drži visok tečaj Kune če ne bi najebali tudi tisti ki imajo kredit vezan na EUR.
Jaz mislim da bi se moral spremeniti zakon o hipotekarnih kreditih.Npr. v Franciji in ZDA če hipoteka preseže vrednost stanovanja lahko enostavno neseš ključe stanovanja na banko in jim rečeš tole ne bom plačeval več in jim daš stanovanje.ne morejo ti nič več terjat.
Pri nas je tako da tudi ko ti banka vzame stanovanje in če dolg ni poplačan potem terja še ostal denar.
Torej banka nima nobenega rizika.
To bi se dalo doseči, sigurno da bo riziko porazdeljen med kreditojemalca in banko.
Ostalo mislim da ne bodo dosegli nič razen če ne bo posegla politika vmes s svojimi subvencijami.
Banka nič ne profitira če tečaj eur proti chf pada – kar pomeni da glavnica kredita raste.
banka zasluži maržo-pribitek obrestni meri in to je to!
Tudi nihče ni vedel epiloga oziroma da bo kriza in da bo tečaj eur padal. Tudi za vnaprej nihče to ne ve sploh pa ne za naslednjih 20 let!
Banka bo zaradi situacije imela same težave (vnovčevanje hipotek,sodne izterjave,stroški,neizterjani dolgovi…) verjemi banke molijo da ne bi bilo krize in da bi se tečaj eur popravil.
Ravno reševanje Grčije je to potrdilo. v bistvu ne gre za reševanje Grčije ampak za reševanje bank ki jim je Grčija dolžne miljarde.
Grčija bi se enostavno rešila če bi razglasila bankrot in prevzela svojo valuto.
Če imaš v rokah papirje, kjer so ti predlagali Chf kot boljšo rešitev brez rizikov, potem se kar z banko začni dogovarjati, vendar pa mislim da ti malo nakladaš. Prav tako ti oni niso obljubili reprograma, ampak je to tvoja in izključno tvoja odločitev.
Bil si pač malce požrešen in si se malo zašpekuliral kot jaz rečem igranju z valutami.
Imaš prav, da nimam kredita v Chf, ker se se pravilno odločil, da dvojni rizik ni primern pri tako pomembnih zadevah. Da pa bi sedaj banke nekomu oprostile, ker je bil nespameten, pa bi to hkrati pomenilo kaznovanje tistih, ki so se pravilno (in bolj varno) odločili.
Tudi sama imam kredit v CHF. Glavnica preračunana v EUR je seveda precej zrasla. Ampak, če pa gledam kolikšen je obrok, mi je pa šele sedaj, ko je tečaj padel po 1,2 zrasel na takšno vrednost, ko bi ga imela v EUR. Lansko leto sem plačevala najnižje obroke, ker je pač obrestna mera zelo padla, tečaj je bil pa še dokaj soliden.
In, če bi v tem trenutku vse poplačala, bi plačala ravno toliko (to kar je še ostalo + kar sem že plačala), kot če prvi obrok preračunan v EUR pomnožim s številom mesecev za kolikor je bil vzet kredit.
V tem, ko je tečaj se zelo spremenil, je pač zelo padla tudi obrestna mera in, če je pribitek precej nizek (sama ga imam +1,43, tako, da je obrestna mera skupaj okrog 2%), zaenkrat ŠE ni katastrofalno. Seveda se pa bojim kaj bo. Upam, da bo tečaj začel kaj rasti. Lahko, da bo celo EUR propadel in bomo imeli vsak svojo valuto. Noben ne ve kako ugoden bi bil tečaj v tem primeru.
Zaenkrat bi bilo res najbolje, da Grčija izstopi iz EUR monetarnega območja in vzame svojo valuto, to bi EUR okrepilo.
Narobe računaš.
Tvoj obrok je padal zaradi padanja Liborja (imaš prav)
Tudi če bi imela kredit v EUR bi se ti obrok znižal zaradi tega ker se je znižal euribor – obrestna mera. Ne gledat prvega obroka!
Ne se preveč tolažit spušila si kar precej. Če si kredit vzela okoli leta 2007 potem si spušila glavnica krat 35%.
Pa še to če Grčija izstopi iz EUR in vzame svojo valuto potem bo to okrepilo CHF!!!! To bo pomenilo konec eur. Tebi bo pa to povzročilo nočno moro mogoče skok čez most ali štrik ker ne boš mogla več niti slučajno poplačat kredita v chf.
Narobe računaš.
Tvoj obrok je padal zaradi padanja Liborja (imaš prav)
Tudi če bi imela kredit v EUR bi se ti obrok znižal zaradi tega ker se je znižal euribor – obrestna mera. Ne gledat prvega obroka!
Ne se preveč tolažit spušila si kar precej. Če si kredit vzela okoli leta 2007 potem si spušila glavnica krat 35%.
Pa še to če Grčija izstopi iz EUR in vzame svojo valuto potem bo to okrepilo CHF!!!! To bo pomenilo konec eur. Tebi bo pa to povzročilo nočno moro mogoče skok čez most ali štrik ker ne boš mogla več niti slučajno poplačat kredita v chf.[/quote]
a tebe bi pa to veselilo, da mi pišeš take????????????
Zaradi denarja ne bi šla z mosta ali kaj drugega….
K sreči nisem vzela kredita toliko, da ne bi imela rezerve, da bi se zapufala do konca. Tako, da zaenkrat še vse lahko plačujem. Tudi, če bi bil kredit 1:1, bi ga še lahko plačevala, brez večjih težav. Koliko sem ali pa bom na zgubi…pa mi nič ne pomaga, če se cele dneve zaletavam v zid, samo še čir na želodcu lahko dobim:)
Kaj bo pa itak noben ne ve, napovedi so takšne in takšne.
nekateri so pesimisti, drugi smo optimisti
če bi bil človek vedež, ne bi bil revež
a tebe bi pa to veselilo, da mi pišeš take????????????
Zaradi denarja ne bi šla z mosta ali kaj drugega….
K sreči nisem vzela kredita toliko, da ne bi imela rezerve, da bi se zapufala do konca. Tako, da zaenkrat še vse lahko plačujem. Tudi, če bi bil kredit 1:1, bi ga še lahko plačevala, brez večjih težav. Koliko sem ali pa bom na zgubi…pa mi nič ne pomaga, če se cele dneve zaletavam v zid, samo še čir na želodcu lahko dobim:)
Kaj bo pa itak noben ne ve, napovedi so takšne in takšne.
nekateri so pesimisti, drugi smo optimisti
če bi bil človek vedež, ne bi bil revež[/quote]
Hotel sem ti samo napisat da si ne želi da bi Grčija prevzela svojo valuto in da se ne tolaži da bi bila na istem če bi vzela kredit v eur.
Sem ti pa zato napisal malo bolj grdo da se strezneš da se zaveš kaj se lahko zgodi. Se opravičujem.
Verjetnost nove svetovne krize propada eur in devalvacija dolarja, bankrota precej držav je precej velika. Zato tudi zlato in chf dosegata take visoke tečaje ker se ljudje(bogati ljudje) bojijo.
Za zanimivost ti povem da v ZDA obstaja zakon po katerem se država ne sme zadolžiti preko svojega 100% BDP. Ta zakon sedaj hočejo spremenit da bi se lahko ZDA še bolj zadolžile. A veš kaj to pomeni?Gržija je trenutno zadolžena okoli 140% BDP(ne more plačevat niti obresti) Nekdo bo enkrat to moral plačat ali pa bankrot in devalvacija USD.
Hotel sem ti samo napisat da si ne želi da bi Grčija prevzela svojo valuto in da se ne tolaži da bi bila na istem če bi vzela kredit v eur.
Sem ti pa zato napisal malo bolj grdo da se strezneš da se zaveš kaj se lahko zgodi. Se opravičujem.
Verjetnost nove svetovne krize propada eur in devalvacija dolarja, bankrota precej držav je precej velika. Zato tudi zlato in chf dosegata take visoke tečaje ker se ljudje(bogati ljudje) bojijo.
Za zanimivost ti povem da v ZDA obstaja zakon po katerem se država ne sme zadolžiti preko svojega 100% BDP. Ta zakon sedaj hočejo spremenit da bi se lahko ZDA še bolj zadolžile. A veš kaj to pomeni?Gržija je trenutno zadolžena okoli 140% BDP(ne more plačevat niti obresti) Nekdo bo enkrat to moral plačat ali pa bankrot in devalvacija USD.[/quote]
sprejmem opravičilo
Še kako se vsega zavedam…redno spremljam tečaj (ga imam med priljubljenimi in vsak dan takoj pogledam).
Priznam tudi, da mi stanje ni všeč. Vem oziroma si predstavljam kako bi bilo, če bi imela kredit vezan na EURIBOR. Ampak ga nimam…in ne želim se vsak dan žreti zaradi tega, ker itak ne morem nič narediti…saj trenutno ne. Zato primerjam stanje s stanje, ko sem jemala kredit in s tistim obrokom.
Potem je odvisno tudi od anuitetnega plana poplačila kredita, kako se poplačuje glavnica. nekatere banke imajo to bolje, druge slabše. Moja sreča v nesreči je, da je anuitetni plan dober, je velik znesek obroka poplačilo glavnice in to že od vsega začetka, pa da je nizek pribitek.
Če razpade EURO območje in vsaka država vzame svojo valuto, potem bodo tudi krediti v EUR tuja valuta, se bo delal preračun.
Poleg tega imajo ljudje trenutno zaradi nizke obrestne mere precej nizke obroke…ta obrestna mera lahko zraste, kaj pa potem. Obrok se bo precej zvišal.
Vse to so tveganje. Natanko ne more noben predvideti.
Recimo temu, da sama na življenje gledam iz bolj optimistične plati.
[
sprejmem opravičilo
Še kako se vsega zavedam…redno spremljam tečaj (ga imam med priljubljenimi in vsak dan takoj pogledam).
Priznam tudi, da mi stanje ni všeč. Vem oziroma si predstavljam kako bi bilo, če bi imela kredit vezan na EURIBOR. Ampak ga nimam…in ne želim se vsak dan žreti zaradi tega, ker itak ne morem nič narediti…saj trenutno ne. Zato primerjam stanje s stanje, ko sem jemala kredit in s tistim obrokom.
Potem je odvisno tudi od anuitetnega plana poplačila kredita, kako se poplačuje glavnica. nekatere banke imajo to bolje, druge slabše. Moja sreča v nesreči je, da je anuitetni plan dober, je velik znesek obroka poplačilo glavnice in to že od vsega začetka, pa da je nizek pribitek.
Če razpade EURO območje in vsaka država vzame svojo valuto, potem bodo tudi krediti v EUR tuja valuta, se bo delal preračun.
Poleg tega imajo ljudje trenutno zaradi nizke obrestne mere precej nizke obroke…ta obrestna mera lahko zraste, kaj pa potem. Obrok se bo precej zvišal.
Vse to so tveganje. Natanko ne more noben predvideti.
Recimo temu, da sama na življenje gledam iz bolj optimistične plati.[/quote]
————————————————————————————————————-
Ko država zamenja valuto (če propade eur) potem naredi sledeče:
– sproti tiska denar in tako ga devalvira
To pomeni če imaš sedaj 1000eur=1200CHF plače boš imela potem npr. 1000din
Ampak zaradi razvrednotenje valute bo tvoja plača kmalu v nekaj mesecih le še 600chf ampak še vedno 1000din.
Standard se bo znižal vse bo ceneje (gledano v chf) le naše plače bodo podn.Tako da če imaš sedaj obrok npr 600eur-850chf boš imela takrat isti obrok samo tvoja plača bo pol manjša kot sedaj!
Vrnili se bomo v sistem izpred 30 let.
————————————————————————————————————-
Ko država zamenja valuto (če propade eur) potem naredi sledeče:
– sproti tiska denar in tako ga devalvira
To pomeni če imaš sedaj 1000eur=1200CHF plače boš imela potem npr. 1000din
Ampak zaradi razvrednotenje valute bo tvoja plača kmalu v nekaj mesecih le še 600chf ampak še vedno 1000din.
Standard se bo znižal vse bo ceneje (gledano v chf) le naše plače bodo podn.Tako da če imaš sedaj obrok npr 600eur-850chf boš imela takrat isti obrok samo tvoja plača bo pol manjša kot sedaj!
Vrnili se bomo v sistem izpred 30 let.[/quote]
zanimivo, da se nam je tudi z uvedbo EUR vse podražilo, le plače realno ne.
zanimivo, da se nam je tudi z uvedbo EUR vse podražilo, le plače realno ne.
——————————————————————————————————–
No spet ni res. Večinoma so vse stvari v zadnjih 10 letih postale cenejše-lažje dosegljive.
Danes vsak misli da si lahko vse privošči, da mu pripadanovo stanovanje, nov avto,nov telefon,nov prenosnik,nov ipad,nova obleka, večerje,….
Potrebna bo sprememba mišljenja.
Ni treba imeti vsako leto nov telefon, vso novo garderobo,ni treba vreči 7x nošenih čevljev v smeti ker niso po zadnji modi, ni treba na vsake 4 leta zamenjat avta……
lahko na balkonu sami pridelamo zelenjavo, varčujemo z vodo, se skupaj s sosedi vozimo v službo ali s kolesom, gremo čez vikend pomagat na kmete in prinesemo nazaj hrane za 2 tedna…..
Verjemi mi kapitalizem ki sloni na potrošništvu je v osnovi zgrešen in ne bo preživel. zato tudi ne bo preživela ekonomija ki sili ljudi v potrošnjo. Bolj se zadolži da boš več trošil – to ne gre.
Svet se bo globalno moral vrniti k starim vrednotam ekonomija fair playa. Ljudje pa bodo morali se odvaditi potrošništva in bodo šli v trgovino kupiti res samo ta nujne stvari.
———————————————————————————————————————-
Nimam nobene od zgoraj naštetih stvari, ker nisem materialističen tip. Denar mi pomeni le sredstvo, da si z njim nekaj kupim. Ampak ne stvari, ki si jih napisal zgoraj. Telefon imam star, nima niti fotoaparata, imam ga le za telefoniranje, ker nisem mobitelni odvisnik, garderobe si ne menjam letno, morda včasih kaj dokupim, po potrebi ali pa, če mi je všeč, čevljev imam še manj kot garederobe, v službo se nas vozi več skupaj (bolj racionalno in ekološko), avto bo naslednje leto star 10 let…..res pa je, da smo kupili starejšo hišo, ki jo obnavljamo.
Namesto, da denar vlagamo v materialne stvari (razen hiše, ki jo sproti urejamo kolikor se da), gremo raje na kakšen izlet z otroki. V gostilne ne zahajamo, ker se tam lahko dnevno na kavica (ki je mimogrede sploh ne pijem) porabi ogromno denarja.
Trudimo se tudi živeti čimbolj ekološko.
Ampak vseeno trdim, da se je z uvedbo EUR podražila predvsem hrana in osnovne stvari. Razvade so postale cenejše in dostopnejše vsem (ampak zato ni nujno, da smo vsi zasvojeni s tem)…življensko nujne stvari pa se dnevno dražijo. Žalostno je, da človek hodi v službo in služi denar (ne da je doma in čaka kdo mu bo potrkal na vrata in mu pomagal, izvzeti nekateri posamezniki, za ves ostale pa trdim, da se vsaj priložnostno delo, da vedno najti), pa si ne more kdo ve kaj privoščiti. Plače se realno manjšajo, hrana pa se iz dneva v dan draži. Pa elektrika, voda, nafni derivati,….
No, lepo da nekdo živi neoporečno, čeprav lastna hvala o tem malo velja, če zraven pišeš še razne nebuloze. Dejstvo je, da si danes človek lahko več privošči kot si je pred 20 leti. Govorimo tako o nujnih življenskih dobrinah kot takoimenovanim razvadam.
– – – – – –
Danes s povprečno plačo kupimo skoraj 100 kg kruha VEČ kot leta 1991 in 50 kg VEČ kot leta 2006.
Koliko krompirja si lahko kupimo s povprčno plačo:
v letu 1991 800 kg
v letu 2006 1500 kg
v letu 2011 1300 kg
mleka:
v letu 1991 700 litrov
v letu 2006 1400 litrov
v letu 2011 1200 litrov
PS. V gostilno se ne hodi na kavo….
Jajte nehat s tem PINK-PONKANJEM kdo kako razsipniško živi in kako naj bi živel,vsak živi po svojih zmožnostih in lastni presoji,tako je moje mnenje……..
Kaj bo pa čas prinesel nihče ne ve,lahko se bo jutri svet sesul od vseh teh neumnosti,ki jih človek počne in bomo vsi šli v maloro…lahko pa bomo živeli vsi srečno kot v pravljici do konca svojih dni..
Lp
No, lepo da nekdo živi neoporečno, čeprav lastna hvala o tem malo velja, če zraven pišeš še razne nebuloze. Dejstvo je, da si danes človek lahko več privošči kot si je pred 20 leti. Govorimo tako o nujnih življenskih dobrinah kot takoimenovanim razvadam.
– – – – – –
Danes s povprečno plačo kupimo skoraj 100 kg kruha VEČ kot leta 1991 in 50 kg VEČ kot leta 2006.
Koliko krompirja si lahko kupimo s povprčno plačo:
v letu 1991 800 kg
v letu 2006 1500 kg
v letu 2011 1300 kg
mleka:
v letu 1991 700 litrov
v letu 2006 1400 litrov
v letu 2011 1200 litrov
PS. V gostilno se ne hodi na kavo….[/quote]
Sepopolnoma strinjam s tabo, danes si človek lahko več privošči kot pred 20 leti tako v nujnih življ. potrebščinah kot razvadah.
Mene pri ljudeh moti samo to da želijo še več, kar pa ne gre. Oziroma morali bomo vsi iti korak nazaj. manj si bomo lahko privoščili drugače ne bo šlo.
Zdravo,
imam problem z banko, ki ji bom odplačal celoten preostanek kredita v CHF, vendar se ne strinjam z glavnico in obrestmi, ki mi jih veselo pretvarjajo v eur po tečaju 1,12 in ne po trenutnem tečaju 1,20.
ali mi lahko kdo svetuje finančnega strokovnjaka ki bo preračunal korektno glavnico in obresti