Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Odplačilo kredita v CHF?

Odplačilo kredita v CHF?

Švica ŠVICARSKI FRANK CHF 756 1,2094 to je srednji tečaj BSja na današnji dan in tečaj je tak in menim da bi ti banka morala upoštevti ta tečaj.

Poglej kako imaš napisano pogodbo.
Po katerem tečaju plačuješ obroke!

“Kakšen bi bil pa nasvet danes, ko je razmerje EUR/CHF 1,2826 ?
Na banki svetujejo, da s poplačilompočakamo.”

Prebral sem debato… NEUK je imel najbolj prav 😉

No razmerje je danes 0,8517 !!!

Najprej … Ni konec sveta … Vsi vas imamo še vedno radi !!! Eden dobi drug zgubi, toda – Vse je eno… in mi vsi smo del celote.

1. pravilo – ne poslušaj nasvete tistega, ki lahko izgubi, ko ti dobivaš.
a) če imaš plačo v Eurih potem jemlji kredite v Eurih
b) če lahko poplačaš, najprej poplačaj najbolj rizičnega!!!! in ne tistega, ki je najmanj ugoden.
c) varčuj in jemlji posojila, če jih že moraš v družini in od prijateljev in ne živi nad svojimi zmožnostmi – kar pomeni, da živiš z 90% svojih prihodkov.

2. pravilo – ne delajte samomorov in ostalih neumnosti…

3. Veliko jih je oz. bo še izgubilo zaradi kreditov tisto, kar so mislili, da imajo a Sreča je odvisna od bogastva duše. Če izgubi človek vse, kar ima, še ni konec sveta. Večina američanov nima ničesar 😉

Mogoče je to res najneugodnejši trentek za poravnavo – vendar po nasvetu NEUKEGA – rizično je treba najprej zapreti. Če je vrednost kredita danes nad vrednostjo nepremičnine, se splača iti v osebni bankrot. Tako lahko človek največ privarčuje in čez par let začne znova.

Tudi ta pameten je kar dobro zadel bistvo….

Kot sem že napisal v eni drugi temi:

Osnovni cilj je, da se čimprej in najmanj boleče za vedno rešim CHF.
Samo čakam in upam, da CHF pade ali ga švicarji postavijo nazaj na vsaj približno okrog 1,15 – 1,2, počakam nekaj dni ali tednov in potem takoj konverzija in konec hecanja za vedno. Sem sklenil, da se kljub jasni sliki o tem kaj se dogaja nimam namena še naprej igrati ruske rulete.
Imam toliko rezerve, da me v naslednjih letih dodatnih 100 eur/mesec ne bo prizadelo. Na banki sem bom poskušal spogajati za najboljšo obrestno mero in naredil konec valutnim tveganjem.
ŠVICARJI – STE NA POTEZI, ČAKAM VAS, DA ZAKLJUČIMO ENKRAT TO ZGODBO ZA VEDNO.

https://www.paidverts.com/ref/Vine2222

O tem je bilo veliko govora. Že let 2011 sem na tem forumu napisal, da je potrebno čim prej kredit reprogramirat v evrskega. Tudi sam sem takrat to naredil. Rast CHF glede na EUR se je že dogajala, vendar je takrat Švicarska cenrtalna banka umetno zamrznila in fiksirala tečaj franka. Dolgo pa to ne more trajati.
http://med.over.net/forum5/read.php?178,6114037,7378918#msg-7378918

Kaj sedaj? Še vedno sem enakega mnenja. Najti nek ugoden trenutek in narediti konverzijo. Je to sedaj, ali ćez mesec, dva ali tri ne vem. Vsekakor intenzivno iščite ugodne variante za vaš individualen primer. Situacija je za nekatere izredno težka. Pošteno bi bilo, da bi se v reševanje težav CHF kreditojemalcev vključila Banka Slovenije, kot to rešujejo v nekaterih drugih državah. Ne nazadnje so tam zbrani finančni strokovnjaki in pričakujemo, da so državi in državljanom v pomoč, vsaj z nasvetom.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Pozdravljen Janez,
mogoče samo ena pripomba.
Bil si premalo agresiven pri svojih postih, da je treba kredit v CHF zamenjat v evre!
Če bi mogoče pisal svoje poste tako agresivno kot jaz bi mogoče še koga prepričal.
Upam, da sem komu pomagal.

Zelo agresivno je spodnje mnenje in velika pomoč.

Pri napovedovanju nikoli ne moremo biti 100 % zanesljivi, zaradi tega ne upam biti agresiven. Če bi kdo karkoli v financah trdil, da se bo sigurno nekaj zgodilo, bi bil vedeževalec. Vse so samo predvidevanja, na podlagi verjetnoti. Ocenimo lahko edino, koko velik riziko sprejemamo in še to se hitro speminja. Kar smo lahko predvidevali pred enim mesecem je sadaj drugače, kaj šele napoved izpred več let nazaj.

[/quote]

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

[/quote][/quote]

Seveda se strinjam, prav zato je treba biti z napovedmi (še posebej javnimi) previden.

[/quote]

Če bi dal zraven datum bi videl kaj sem pisal ne pa da me citiraš izven konteksta.

[/quote]

Če bi dal zraven datum bi videl kaj sem pisal ne pa da me citiraš izven konteksta.[/quote]

Jaz lahko prilepim tudi tole, pa boste rekli, da se hvalim:

mp25 [ Odgovor preko zasebnega sporočila ]
Re: Odplačilo kredita v CHF?

18.07.11 14:19
Trenutno je tečaj že 1,14.
Tako slabega scenarja si tudi sam nisem predstavljal. Sem mislil da bo tečaj 1,15 neka meja ampak zgleda da bo šlo kar lepo na 1:1 To po mojem mnenju pomeni da je z EUR kot valuto bolj ali manj konec.
Nemčija bo poskušala to zdajšnje stanje čim dlje zavlačevati. (nizek EUR pomeni da so kot izvozniki zelo konkurenčni)
Ampak na koncu bodo verjetno spet prevzeli nemško marko.
Grkom,… ne preostane drugega kot da spet prevzamejo domačo valuto in jo devalvirajo ter se tako rešijo iz nemogoče situacije. v bankrotu so že tako ali tako.
Jaz imam že 40% prihrankov v CHF.
Kar se tiče kredita sem ga če si gledal moje prejšnje poste poplačal pri 1,43. Sploh si ne znam predstavljati da bi ga danes še imel. Glavnica bi mi v 4 letih narasla za 35% oziroma pri 100.000 kredita bi bil dolžan danes 120.000 eur pa z obroki bi do danes odplačal že 20.000 eur. (Spušil bi 40.000 eur v 4 letih)

[/quote]

Seveda se strinjam, prav zato je treba biti z napovedmi (še posebej javnimi) previden.[/quote]

Nisem govoril o tem, da bi Janez moral biti bolj agresiven v napovedih. Napovedati ne zna nihče!
Govoril sem o tem, da bi Janez moral agresivno podučevati ljudi, DA NE JEMLJEJO KREDITOV V VALUTI V KATERI NE PREJEMAJO PLAČE!

Seveda se strinjam, prav zato je treba biti z napovedmi (še posebej javnimi) previden.[/quote]

Nisem govoril o tem, da bi Janez moral biti bolj agresiven v napovedih. Napovedati ne zna nihče!
Govoril sem o tem, da bi Janez moral agresivno podučevati ljudi, DA NE JEMLJEJO KREDITOV V VALUTI V KATERI NE PREJEMAJO PLAČE![/quote]

S časom so se vaše napovedi menjale kot tudi s ami ugotavljate ter potem ni primerno, da govorite nekomu da bi moral biti bolj agresiven, sami pa ste ravnali drugače.

G. Tomc. Mi poveste mnenje o tem, zakaj bi se morala BS vključiti z nasvetom?
Je kdo meni od njih svetoval leta 2006 ko sem kredit najel v EUR namesto v CHF? Bo meni kdo vrnil vso razliko, ki sem jo preplačal napram kreditu v CHF v obdobju 2006 do 2010? Najbolje bo očitno, da ko se bo Euribor dvignil na mejo 3% pridem na ulice in vpijem na banke,da so me zavedle, ker mi niso dale kredita v CHF, kjer je (bil) libor trenutno negativen. Treba je vedeti, da imajo v državah, ki jih navajate bistveno večji odstotek kreditov v CHF in je tam to praktično postal nacionalni problem. Takrat ko so jemali, bi moral na cesto stopiti regulator in jih opozoriti.

Ko si šel takrat na banko , so te vsi opozorili, da je kredit z devizno klavzulo do neke mere rizičen, vsi so pa hoteli imeti na drugi strani nižje obroke- ja kdo pa ne bi? Ljudje so slišali tisto kar so hoteli slišati, danes pa isti ljudje vpijejo, da o bili zavedeni. Enakega mnenja je pri nas ZPS in politika , kar mi gre pošteno na bruhanje- se vidi, kdo in s kakšnim znanjem vodi to državo.

Samo še ena hitra kalkulacija;

Če bi vsi dajali “nastran” razliko med EUR in CHF kreditom, bi danes večina pokrila vrzel, ki je nastala, tako pa so vsi “bolje” živeli od kreditojemalcev v EUR, sedaj pa iščejo zadoščenje, kjer jim pride prav.

Bom navedel moje mnenje. Večinoma se z vami strinjam, ni pa bilo vedno res, da so bili kreditojemalci ustrezno opozorjeni. Naloga Banke Slovenije (BS) je tudi vršitev nadzora bančnega poslovanja komercialnih bank. Banke ne morejo tržiti svojih finančnih produktov brez strinjanja BS. BS je ves čas vedela in podpirala kreditiranje v CHF. Sedaj, ko je prišlo do težav je najlažje stisniti rep med nogami in krivdo zvaliti na kreditojemalca. Kreditojemalec je v tem pogodbenem razmerju laična oseba, in ni finančni strokovnjak, na drugi strani je banka, kot strokovnjak, ki mora poslovati po predpisih, regulativah in nadzoru BS. Laiku ne preostane drugega, kot da zaupa strokovnjaku. Če ti bančni uslužbenec kot strokovnjak svetuje kredit v CHF, da je zate nejprimerjenši, kot laik nimaš razloga da mu ne zaupaš. Težava je v tem, da so banke zasledovale predvsem svoj interes po čimvečjem zaslužku, kako čim več keditov “prodati”, tudi osebam, ki zaradi slabe bonitete, kredita v EUR sploh ne bi dobile. Dejansko je bil kredit v CHF precej cenejši in iskan produkt na trgu. Nekatere banke so ga pričele tržiti dokaj pozno (se mi zdi Sparkasse, NLB…), vendar so ga “morele”, ker ga je trg zahteval, da so bile konkurenčne. Nikomur se tak kredit ni zdel rizičen do te mere, da bi ga odsvetoval, niti BS. Po tem ključu lahko neka banka prične tržiti kredite npr. v rubljih, lekih, jenih, yuanih, kovertibilnih markah…. Prepričan sem da tak produkt BS ne bi dovolila. Zakaj že?

Sedaj ko je prišlo do težav, bi pričakoval od vseh inštitucij, da se aktivno vključijo v reševaje težav. Nihče v tem postopku se ne more povsem izogniti odgovornosti.

Govoril sem o tem, da bi Janez moral agresivno podučevati ljudi, DA NE JEMLJEJO KREDITOV V VALUTI V KATERI NE PREJEMAJO PLAČE![/quote]

Lepo prosim, če svojo agresivnost prišparate in jo morda na sebi znesete ali se tudi sami podučite, da agresivnost ali prisila nikdar nista podučevala ljudi v meri, kjer bi nato nastala koristnost.

In tole tvoje dretje (če so velike črke v internetnem bontonu že kričanje), tudi ne bodo nikogar nič naučile. Še najmanj, kar si želel sporočiti. Zato ne razumem, zakaj napadate g. Tomca. Tvoj agresivni nastop bi lahko pomenil tudi, da če se ne da človeku povedati zlepa, mu daj pa eno kepo okrog ušes. Če res tudi to misliš, da bi kaj zaleglo in bi tudi sam tvegal, da dobiš kakšno besedno ali dobesedno okrog kepe.

Če vam pa ni jasno in vam nekdo pove ali sami veste, da boste pri nečem tvegali, zakaj krivite potem drugega, ker ste s svojim tveganjem, odločitvijo pri tveganju, za katero ste vedeli, da je tveganje, sploh tvegali? Ali ni tako, še pri bolj banalnih stvareh, da lahko nekomu trobiš v nedogled, da ni dobro nekaj zanj, pa bo to storil, pa si je kriv čisto sam, če nosi potem posledice, če ga ni treba ravno nabutati, da bi te poslušal, da se bo nekdo odločal, kot boš ti želel in ne kot sam? Kaj ima pa sedaj g. Tomc tu zraven, če ste se vi napačno odločili?

Ker ste že pri agresiji, je fajn, da niste ravno toliko napredni, da namesto besed uporabljate kaj drugega, kar dejansko škoduje ljudem in zaradi tega tudi umrejo. Ker si sedaj ljudje ne kažejo več sredincev, ampak že kaj bolj oprijemljivega.

Pa nehajte že kriviti banke. Če bi bilo takrat, ko so bili krediti še možni v CHF bolj ugodni v EUR, bi vam bančnik rekel, da pač najemite slednjega. Pokažite s prstom na tistega, ki vam ni povedal, da če vzamete kredit v CHF, da boste tvegali in da je ob najemu kredita lahko obrok nižji, če se pa spremeni valutni tečaj, pa višji. Toliko nesposobni na bankah pa tudi niso. Ampak ljudje pa vidite vedno najprej tisto, kar je trenutno ugodno za vas, ker si vedno rečete nato, da če bo pa zagustilo (ali če sploh ne), boste pa reševali pa takrat, ko bo pač zagustilo. In sedaj, ko vam je zagustilo, čeprav ste vedeli za tveganje, so pa vsi drugi krivi, vi pa nič. Boh ne daj, da bi prebrali še ostali del pogodbe z vsemi obrestmi in pribitki, potem gre pa družina v medije, ker pravi, da jim je obrok narastel iz 400 € na 900 – in seveda, pogodbe sploh niso prebrali do včeraj oz. januarja, ko je valuta šla v franže. Problem ni tečaj ali bančnik, ampak vi sami, ker ne berete vsega, kar podpišete!

Moj konkreten primer je bil pri najemu chf kredita kot začetni 325 € za 15 let, s pribitkom 1,45 in se mi je v sedmih letih obrok zvišal za dobrih 35 €. Ko se je tečaj razpustil, letos pa je zrasel na dobrih cca 420 €. Zato ne plozajte. Šla sem na banko, prišparala na vseh stroških (sicer muka, ko en mesec urejaš takšne stvari), pa je sedaj mir. In mirno spim.

G. Tomc, takrat, ko so bili krediti še v CHF, še ni bilo nobene panike glede bonitet, ker takrat še ni bilo nekih konkretnih meja glede minimalne plače in je skorajda vsak dobil kredit, ne glede na valuto. Ko je bil CHF še “varen”, dajmo priznati, da nihče ni vedel, kakšno bo tveganje leta 2015, niti vi, niti banke. Še manj pa tisti, ki smo takrat vzeli tveganje. Ni pa niti rečeno, glede na to, da se evro slabi, da evro kredit ne bo zrasel v nebo. Kaj bomo takrat, iskali novo, ugodnejšo valuto? Pri tveganjih iskati krivca je tako, ko če bi rekel, da človek res nikdar ne bo zbolel ob vseh ugodnih pogojih. Pa si lahko še v tako stereliziranem okolju, pa okno odpreš, pa vse bacile fašeš.

Če ste imeli možnost in vam je banka podarila stroške (njihove, notarja ter še sodišča), upam, da ste vsaj to izkoristili. Ali se pa tožite, ker menite, da se banke ne bodo pritožile, ker ste vse podpisali vi, tudi izjavo, da ste seznanjeni z vsemi pogoji ter razlago. In če nimate sedaj za odplačevanje kredita, kako boste pa sploh šli v kakšno tožbo, če vas niti “združenje frank” ali kaj je že, ne bo zastopal in ne boste imeli ne za hrano, kaj šele za tožbo na evropskem sodišču, če še do slovenskega niste prišli?

Pri Slovencih je navada, da se rado išče krivdo vedno pri vseh drugih, pri njih samih pa ne. Bo počasi potrebno popucati svoj prag, predno se kaže s prstom na koga drugega. Ali zraven še kaj migniti, ker potem ne bo samo jamranja in boste med tem časom še kaj rešili! In tisti zgodbi iz novinarstva, da bo družina celo deložirana zaradi povišanja obroka za dobrih 500 €, pač ne kupim, zato tudi ne bom nič podarila. Ker so šli raje na tv kot pa na banko se kaj dogovoriti. Pa me nihče ne bo prepričal. Sadje bo za robutati, regrat pa tudi za nabrat.

G. Tomc, če pade evro, ali mislite, da bo Angelca kaj odgovarjala ali podala kakšen ekstra pomen, kako bodo padec reševali? Ne. Ker ne vem, zakaj bi šla Švica v svojo škodo, če je ščitila že kaj toliko časa, dokler ni odpravila svoje meje. Ker tudi sama rabi denar. Mi bomo tisti, ki smo slepo verjeli, da je evro tak, kot dinar ali tolar, pa bo prišel drugi, ki bo uvedel novo valuto, ki bo stabilna spet za novega. Dokler bo novemu šlo in se mu ne bodo majala tla pod nogami. Tako ljudje tudi pri nas vsakič znova prvič verjamejo na volitvah, potem pa že čez 14 dni bentijo. Pa so se spet le sami odločali.

Ne glede na vse, se bodo našli še vedno eni in isti, ki bodo samo bentili, jamrali, iz svojih lastnih napak se pa nikdar ne bodo nič naučili. Zato jih bo še večkrat brati s kazanjem prsta na druge.

New Report

Close