Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti odpoved dediščini

odpoved dediščini

Pred leti sem imela 20 000 eur za obnoviti staro družinsko hišo. Mama, brat in sestra se med seboj niso zmenili kdo bi imel kakšen delež, hiša pa je propadala. Predlagala sem, glede na to da sem večkrat hišo rešila pred rubežem na lastno inicijativo (pod ovrho je bila večkrat zaradi več časa zapadlih računov), da se pogovorimo kdo ima kakšne plane z tem, saj je treba plačevati račune in obnavljati. Katerikoli del sem predlagala da bi jaz imela, ni bilo prav. Leto kasneje sem še imela denar in sem povedala da mi lahko dajo celo hišo ker trenutno imam denar za obnovo, dodatne kredite si bom povrnila z iznajmljevanjem hiše turistom, ampak to je šlo navzkriž z tem da so člani družine hoteli v času ko so turisti pridet kadarkoli na dopust (tako iznajmljevanje nebi pokrilo niti stroške).

Ali se sedaj lahko nekako na papirju odpovem tej hiši, ko bo dodeljena za dedovanje? Se lahko odričem vsem pravicam ampak tudi vsej odgovornosti glede stroškov, nevarnosti, ki jo bo povzročila?

Spoštovani,

odpoved neuvedenemu dedovanju nima pravnega učinka.

Izjemoma se lahko potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti.
Ta izjava ne more biti ne delna in ne pogojna, kar pomeni, da bi se morali odpovedati dediščini v celoti in ne le hiši.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Ok, hvala g. Koprivsek, odpoved celotni dediščini mi ustreza.

Se nekaj: sestrica mi namerava z strešniki odvzeti vso svetlobo iz garsonjere, saj ji po njeno skozi teraso zamaka v stanovanje (stanovanje je zgradila pod teraso, ki je legalizirana kot njena). V resnici ne zamaka od zgoraj temveč od spodaj – vidi se po vlažnih trikotnikih od kod prihaja, širše je spodaj, poleg tega plesni po stenah prej ni bilo četudi je terasa obstajala, plesen je nastala sedaj ko ogrevajo.
Ona ne vidi nič narobe v tem, da ima 45m2 svetlih prostorov in 15m2 temnih, jaz pa naj se nebi pritoževala nad 15m2 temnih, saj trenutno ne živim tam. Je to pravno utemeljeno (to da ima ona prednost, če ne živim tam, je pa nekaj v moji lasti)? Zdi se ji da si lahko naredim drugje okna (tam ni ne razgleda, ne sončnega vzhoda, ne intime). Ali lahko pokličem inšpektorja, da preveri ali je to korektno in ali on to lahko ustavi in nekako prepreči in zahteva vrnitev v prvotno stanje?

Poleg tega me zanima, ali je sploh dovoljeno na to teraso, ki se drži moje stene, postaviti streho z strešniki, tudi če bi jaz plačala okna na tej strehi da mi vsaj nekaj svetlobe pride v stanovanje? A ni nujno vprašat “soseda” – mene, za soglasje? Pravi, da lahko dam stekleno streho na lastne stroške, če inzistiram, ampak če bo še plesen, da bom morala razbit in dati korce, saj pravi da je to njihova streha, oz. celo podstrešje. Sedaj terasa ni z ničemer nadkrita.

Spoštovani,

Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).
Glede na navedeno, bi odvzem svetlobe lahko predstavljal prepovedano imisijo.

O pravilnosti gradnje lahko povprašate na občinskem inšpektoratu za okolje in prostor.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close