Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved delovnega razmerja

Odpoved delovnega razmerja

Spoštovani!

Ker mi je delodajalec prekinil delovno razmerje, ki je bilo sklenjeno za nedoločen čas, se obračam na vas za pomoč. Prekinjeno delovno razmerje je posledica zaprtja podjetja, ki pa ne bo šlo naprimer v stečaj. Delodajalec me bo prijavil na zavod za zaposlovanje. Zanima me, kako je z izplačilom drugega dela regresa? Kako je z odpravnino, kajti pri njih sem bil zaposlen 6 let neprekinjeno. Kako dolgo sem lahko prijavljen na zavodu- imam 20 let delovne dobe in kolikšno je nadomestilo, če imate seveda tudi te podatke?
Kako bi bilo v primeru, če se podjetje naslednje leto znova odpre? Ali se lahko podjetje sklicuje na vnovično odprtje in s tem zavlačuje izplačilo regresa in odpravnine?
za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Leonard

V vašem vprašanju je žal premalo podatkov za konkreten odgovor. Pravite namreč, da se je podjetje zaprlo, vendar ni šlo v stečaj. Kaj pa? Ob kakršnemkoli “prenehanju” podjetja morajo biti namreč tako ali drugače urejena razmerja z upniki, kar delavec v bistvu je odnosu do delodajalca. In ne glede na to, kaj se s podjetjem dogaja, je bila verjetno vam pogodba o zaposlitvi odpovedana iz poslovnih razlogov, v takem primeru vam pa vsekakor pripada odpravnina (1/4 vaše povprečne mesečne plače za vsako leto dela) in to bi vam delodajalec moral izplačati. Tudi regres bi že moral biti v celoti izplačan do 1. julija letošnjega leta – spet ne glede na to, kaj se zdaj dogaja s podjetjem.

Osnova za nadomestilo na zavodu je vaša povprečna plača, ki ste jo prejemali v zadnjih 12 mesecih. Prve tri mesece prejemanja nadomestila boste prejemali 70% te osnove, v naslednjih mesecih pa 60%. Če ste bili zavarovani 20 let, vam bo pravica do denarnega nadomestila trajala 9 mesecev.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close