Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved pogodbe za nedolocen cas

odpoved pogodbe za nedolocen cas

Zelo lepo napisano.
Hvala!

Pozdravljeni,
Tudi meni so dali odpoved pogodbe za nedoločen čas po porodniški. Mene pa zanima sledeče.
Pred iztekom porodniške (6.4.13) sem se dne 23.3.13 šla pogovarjat kako in kaj je z delom naprej. Takrat sem v šoku izvedela da mi bodo prekini pogodbo za nedoločen čas. V podjetju sem zaposlena 5 let. Še z istim dnem mi je koordinator dela dala “redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov” za podpisat. V njem je navedena odpravnina in izraba dopusta lanski in letošnji 23 dni, kar pomeni, da mi bodo prekinili pogodbo z 10.5.13. Ali lahko to naredijo? Kakšne so moje pravice po porodniški? kdaj mi dejasko lahko dajo odpoved pogodbe? 30 dni po koncu porodniške ali 30 dni po izrabi dopusta po porodniški? Nujno potrebujem nasvet, saj mi je na borzi dela rekla, da lahko po ugotovitvah pride do kršitve pri odpovedi in se bo zakompliciralo, da bi me potem moral delodajalec spet zaposliti za tisti čas, ko je bil v kršitvi?
Prosim za odgovore. Hvala.
LP
Nataša

V času dojenja otroka do 1 leta starosti delavka ne sme dobiti odpoved iz poslovnih razlogov, tako 1. odstavek 115. člena ZDR-1.

Rok za tožbo je 30 dni! Če ta rok zamudite, se potem ne morete več “pritoževati”. Obvezno takoj k odvetniku!

prosim za pomoč:

– zaposlen sem bil za nedoločen čas, delovna doba pri podjetju 7 let
– s sklepom o prenehanju delovnega razmerja sem se odjavil z ZZZS ( čeprav vem, da je to bila dolžnost delodajalca)…v sklepu ni naveden “odpovedni rok”
– na Zavodu za zaposlovanje so mi naročili da moram prinesti dokument oz. dogovor z delodajalcem o “skrajšanem odpovednem roku”, po katerem mi pripada tudi odškodnina, zaradi nejasnega sklepa o prenehanju delovnega razmerja…glavi razlog je poslovni
– obljubljena odpravnina

zdaj sem v situaciji ko nimam “črno na belo” odpovednega roka, ki mi pripada po ZDR do 45 dni, obenem pa sem odjavljen iz ZZZS

Moje vprašanje:
– pri dogovoru o “skrajšanem odpovednem roku” ali je potrebno navesti znesek dogovorjene odškodnine? ker pa je ta znesek obdavčen, koliko me bo to teplo pri dohodnini? Koliko bo ta znesek vplival na bodočo višino denarnega nadomestila z Zavoda?

Hvala!

Pozdravljeni,
zanima me če je možno dobit v roke sporazumno odpoved pogodbe brez navedenega datuma in ali mi/nam pripada kopija izvoda?

Normalno, če podpišeš sporazum, da moraš dobiti tudi ti en izvod. Takega sporazuma tudi ne rabiš podpisati vpričo delodajalca, temveč ga lahko odneseš s seboj. Datum prenehanja mora biti naveden, priporočljivo pa je tudi, da je naveden datum podpisa sporazuma. Če te kaj izigravajo, se pač lahko obrneš na inšpekcijo.

živijo!
moja mama gre čez 3 dni na operacijo kolena. dela v gostilni, zaposlena je za nedoločen čas, v avstriji (oziroma je delala). pred dvema dnevoma (četrtek) jo je šefica poklicala k sebi in ji rekla nekaj v smislu da: ”je ne more imeti več zaposlene za polni delovni čas, ker ni več toliko dela, pa še na operacijo gre (moja mama) in ne bo mogla nekaj tednov delati”
pod nos ji je pomolila list papirja o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja (v nemščini). mama je želela premisliti in je rekla da ne želi podpisati, zato ji je šefica začela težiti da mora to nujno opraviti danes (torej v četrtek). in mama je podpisala (ne vem zakaj, vedno je bila pametna glede takih stvari ampak vseeno…zdaj je kar je). v sloveniji na zavodu za zaposlovanje so ji že dali vedeti da ne dobi nič. v avstriji tudi ne dobi nadomestila, ker nima tam stalnega prebivališča. sedaj si je tam uredila stalno prebivališče (njen partner je iz avstrije), vendar še vedno ni jasno ali bo dobila nadomestilo v avstriji ali ne. zanima me, ali lahko kako prekliče pogodbo? ali pa jo izpodbija? ali bi lahko rekla da ni razumela vsebine pogodbe, ker je bila v nemščini?
iz zakona o pacientovih pravicah vem, da ima tuji pacient pravico da se mu razloži o vsebini npr. soglasja o operaciji, zato upam da je tudi na tem področju prava kaj podobnega..
zanima me tudi, ali lahko ima v sloveniji in avstriji stalno prebivališče (torej vsako v eni državi)?

LP Jerneja

Delodajalec mi bo konec meseca preklical pogodbo za nedoločen čas in me prezaposlil na drugo podjetje in sicer s pogodbo za 3 mesece. Na ta način se bodo verjetno izognili plačilu odpravnine. Kako je glede upravičenosti glede nadomestila za brezposelnost? Razlog za to je – poslovni razlogi …

Hvala lepa v naprej. Robi

Brez tvojega podpisa te ne more spraviti na drugo podjetje. Povej jim, da greš z veseljem v drugo podjetje, vendar ti naj tu dajo odpoved kot presežku, plačajo odpravnino in ni problema.

v firmi sem zaposlena več kot 12 let. Ker pa ni dela bi dobila odpoved. Sem pa varovana kategorija- več kot 35 let delovne dobe in manj kot 5 let do upokojitve. letos poleti bom dopolnila 55 let starosti in potem imam 25 mesecev zavoda. Delodajalec predlaga, da mi da sporazumno odpoved in takoj v istem trenutku še pogodbo za delo za določen čas 6 mesecev, da dopolnim starost 55 let( 25 mesecev zavoda). zanima me, ali lahko delodajalcu zaupam in mi potem na zavodu pripada vse po zakonu. če me da pa na zavod sedaj, pred 55 letom starosti imam pa zavoda 19 mesecev in potem mi zmanjka še veliko do upokojitve. je velika razlika če se preračuna.

Zadeva gre v opisanem primeru brez problema skozi na ZRSZ. Smiselno je zahtevati še odpravnino najmanj v višini, kot bi jo dobila ob upokojitvi. Samo računaj, da zneski na zavodu so skromni, prve 3 mesece 80%, potem 9 mesecev 60%, nato pa preostali čas 50%!

Pozdravljeni.

V primeru, da delodajalec želi prekiniti delovno razmerje z vami, vam pripada odpravnina in pravice iz naslova nadomestila za brezposelnost.
Če boste podpisali sporazumno odpoved, vam ne pripada nič, ker se bo delovno razmerje prekinilo po vaši volji. Glede zaupanja delodajalcu, presodite sami, očitno pa je, da se želi izogniti odpravnini. Zakaj bi prekinjali pogodbo sedaj in sklepali novo pogodbo.
Višina odpravnine:
če je bil delavec zaposlen pri delodajalcu od 10 let do 20 let: 1/4 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu.

Si lahko izračunate kakšen znesek odpravnine vam pripada.

Lap dan vam želi LEGAS s.p.

hvala vama za odgovor, čeprav sedaj spet nič ne vem. naj povem, da bi mi delodajalec dal odpravnino na roko, tako da je tu vse ok. še vedno pa ne vem, če mi res pripada potem vse na zavodu… seveda se pa bojim, da mi zavod vse zavrne, ker bo odpoved sporazumna in v isti sapi podpisana še pogodba za določen čas(6 mesecev). očitno ima pri taki odpovedi vsak drugačen pogled. še enkrat hvala, rada pa bi res dobila točen odgovor.

Pozdravljeni.

Več kot očitno nekaj ni vredu v tem primeru, ker ni logične razlage, zakaj bi delodajalec sedaj, pol leta pred koncem vašega delovnega razmerja želel novo pogodbo in neke spremembe. Po 12 letih delovnega razmerja in pol leta pred koncem.

Obljube o denarju na roke, so tvegani dogovori, za katere ni nobene podlage, da bi vi to lahko kakorkoli dokazali ali zahtevali od delodajalca. S podpisanim papirjem pa si lahko zapečatite usodo, v tem primeru s sporazumno odpovedjo.

Naš nasvet je, da bodite previdni, predvsem pa dobro preberite, preden karkoli podpišete.

Lep dan,

LEGAS s.p.

Na zavodu seveda v takšnem primeru dobiš nadomestilo. Namreč vsak delavec, ki mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas, je upravičen do nadomestila (seveda, če ima dovolj delovne dobe). Kaj je bilo pred 6 meseci, to zavoda nima kaj brigati.

Delodajalec pa potrebuje novo pogodbo za določen čas ravno zato, da se na ta način lahko znebi zaščitene kategorije, logično.

Pozdravljeni.

1. Sem zaposlen za nedoločen čas in koristim skrajšan delavni čas zaradi varstva otrok. Od kar koristim to pravico, imam neprestano nadure. Nadure delam, ker delo mora biti narejeno. V kolikor hočem, da so priznane, jih moram podpisati in dati v podpis vodji. Ko se jih nabere ogromno, mi jih tudi nekaj izplačajo.
2. V moji službi so neprestani pritiski (trije nadrejeni delijo delo in se med seboj ne uskladijo), časovni roki, reorganizacija, ki je naredila popoln kaos – ne ve se kdo pije in kdo plača, kar pomeni tudi neodzivnost, pritiski strank zaradi neodzivnosti….
Posledica opisanega je izgorelost in zdravljenje z zdravili (antidepresivi, pomirjevala, uspavala). Glede na posledice nisem več pripravljen opravljati tega dela. Zaradi velikih kadrovskih primankljajev se z delodajalcem ne morem dogovoriti za odpoved, odpravnino in prijavo na zavodu ter pripadajoče nadomestilo. Zanima me, kakšne so sploh moje možnosti, da oddidem iz tega delavnega mesta in pridobim možnost za izboljšanje zdravja?

Hvala za odgovore.

Pozdravljeni.

Kot delavec imate vedno možnost odpovedati pogodbo o zaposlitvi enostransko. Zgolj zavedati se morate posledic ob odpovedi pogodbe iz strani delavca. Po zakonu pogodbo o zaposlitvi lahko delavec odpoved kadarkoli in brez navajanja razlogov, upošteva se odpovedni rok glede na pogodbo/kolektivno pogodbo/zakon. V primeru redne odpovedi o zaposlitvi iz strani delavca niste upravičeni do nadomestila iz strani zavoda, niti do odpravnine.

V kolikor potrebujete pomoč pri ali imate še kakšno vprašanje nas lahko kontaktirate na
[email protected]

Lep pozdrav,

LEGAS

Pozdravljeni!

Mene pa zanima,če mi delodajalec da odpoved pogodbe in mi izplača odpravnino ali me lahko potem ponovno zaposli? Žal je tako,da delam v gradbeni firmi in čez zimo verjetno ne bo dovolj dela. Sedaj imam že skoraj 8let, potem bi me pa verjetno zaposlili za določen čas,ko bo sezona. LP

Seveda je to možno, kar pač ni zakonsko prepovedano, je dovoljeno. Čeprav v praksi zelo redko zaposlijo delavca, ki so ga pred tem odpustili in je že dobil odpravnino.

Pozdravljeni, tudi sama imam eno vprašanje.
Priznano imam 3. kategorijo invalidnosti in sem na čakanju, ker mi delodajalec ni mogel dati lažjega ali ustreznega dela, ki bi ga lahko delala. Nato sem kar naenkrat dobila mnenje ponovne obravnave neke druge komisije, kamor ima delodajalec po zakonu pravico poslati še enkrat za mnenje in sem po nekaj letih dobila mnenje te komisije da lahko opravljam to isto delo.
Nato sem dala ugovor, pritožbo saj sem medtem imela kar dosti operacij, posegov idr…in stanje se je poslabšalo, niso pa niti kartoteke pogledali.
Ali me med čakanjem na ponovno obravnavo naslednje invalidske komisije oz. na odgovor na pritožbo, lahko delodajalec pokliče v službo?

Hvala

Dokler ni podpisana nova pogodba o zaposlitvi za novo delovno mesto, nisi dolžna hoditi v službo. Če ne pride do podpisa pogodbe, potem lahko delodajalec pisno odpove sedaj veljavno pogodbo o zaposlitvi in obenem v podpis ponudi novo pogodbo. Tedaj imaš rok 15 dni, da jo podpišeš, če pa se s pogodbo ne strinjaš, pa lahko tudi vložiš tožbo na sodišče v 30 dneh od dneva vročitve odpovedi pogodbe.

Hvala za odgovor in prijaznost. Kaj če grem na bolniško in zdravnika ponovno zaprosim da grem na ponovno oceno invalidnosti. Kaj potem s pogodbo? Če nove ne podpišem, oz. ali potem velja stara? Kaj se zgodi, če nove pogodbe ne podpišem?

Ali lahko delodajalcu le napiš em, da sem na bolniški, ker hodim na fizioterapije, res hodim!
Ali moram pogodbo podpisati? Na sodišče ne bom šla, ker moram ponovno dokazovati invalidnost.
Hvala

Še pomemben dodatek: pogodbe vam ne sme odpovedati tdui še en mesec po izteku starševskega dopusta – 115. člen Z. o delovnih razmerjih, to pomeni, da vam je v enem mesecu po izteku porodniške ne sme niti vročiti. taka odpoved je nezakonita.

Lep pozdrav !

Pod prisilo sem podpisal odpoved delovnega razmerja za nedoločen čas. Sem delovni invalid 4ure upokojen in zaposlen v javnem sektorju.
Podpis prenehanja dne 22.10.2014, kao z dnem 26.10.2014, a sem vseeno prejel spremenjeno z odpovednim rokom in prenehanjem 20.11.024, Po prejeti pošti z dne 03.11.2014 sem se obrnil na odvetnika , ki je že podal tožbo na nezakonito odpoved pod prisilo v gostilni s strani detektiva ….z dne prenehanja 20.11.2014.

Sem že od 02.06.2014 na bolniškem steležu in bom še nekaj časa . Zanima me , a se zamaknje odpoved ali bo prenehala z dnem 20.11.2014. Kako bo z izplačilom pokojnine .

Hvala za odgovor !
jo5

Pozdravljeni!

Zanima me kako je če dam odpoved pogodbe za nedoločen čas med porodniško (odpovedni rok je dva meseca), in sicer: ali se odpovedni rok lahko šteje že med porodniško ali šele od datuma ko nastopim z delom?

Če je odpovedni rok dva mesec, ti je delodajalec dolžan zagotoviti delo v tem času ali pa ti lahko reče da končaš z delom prej?

Vnaprej hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close