odpoved pogodbe za nedolocen cas
Spoštovani,
priznana mi je bila 3. kategorija invalidnosti.
Delodajalec za mene nima dela, zato me bo verjetno odpustil. Dobila sem odločbo invalidske, da tega dela ne smem opravljati, oz. da nisem sposobna,kar je res. Trenutno sem še na bolniški, ne vem, kaj bom potem.Čakam odgovor delodajalca. Sedaj vse skupaj miruje že skoraj mesec dni. Imam samo odločbo iz zzzs in invalidske, da nisem sposobna za to delo. Več pa ne dobim. Kaj naj pa sedaj? Delam naprej kjer delam, kar ne bom na bolniški? kakšni so roki, mogoče odpovedi delovnega razmerja? Ali kako?
Drugega delavnegamesta nimajo, to vem?
Zanimajo me le roki, ker drugo delo nekako iščem sama, vendar sem bila pri tem delodajalcu zaposlena zelo dolgo, pa računam na odpravnino.
lp
Bolniška je v tvojem primeru nesmiselna, saj to zgolj pomeni, da dobivaš nižje nadomestilo plače.
Takoj zaključi z bolniško. V službi pa ti morajo dati sklep o čakanju na delo. Namreč, dokler ne dobiš nove pogodbe, nisi dolžna in ne smeš delati niti na starem delovnem mestu, niti kje drugje.
Če v službi drugega delovnega mesta nimajo, bodo pač skušali dobiti soglasje posebne državne komisije, da ti lahko potem odpovejo pogodobo o zaposlitvi. To lahko traja več mesecev.
Do tedaj pa si na čakanju na delo in moraš prejemati 100% nadomestilo plače.
Če bodo kaki problemi, se obrni na Inšpektorat RS za delo.
O hvala, samo delodajalec mi ni nič poslal. In dokler mi ne pošlje, bi morala delati ali kako? Ne morem kar samovoljno doma biti, brez bolniške? Kaj v tem vmesnem času? Na enoti kjer delam tudi ne vedo kaj naredit in čakam pošto iz uprave???
Če imam pa bolniško ali potem ne dobim odločbe? V kolikem času bi jo pa morala?
Hvala, hvala za odgovor še enkrat
Z dnem, ko je postala odločba ZPIZ-a dokončna, nisi več dolžna delati. Pač greš v kadrovsko službo in zahtevaš sklep o čakanju na delo. Če jim ne bo kaj jasno, pokličite na Inšpektorat RS za delo.
Spoštovani
Pred mesecem dni sem prejela redno odpoved iz krvdnih razlogov. Razloge žal priznam a me zanima če imam kakšne pravice na zavodu ali delodajalcu. Pogodba je bila za nedoločen čas. Zanima me tudi odpravnina.
Hvala za odgovor.
Ja, bila sem na kadrovski in me je tako nadrla, da nemorem verjeti.Naj delamo ali pa gremo ven ….
pisalasem na inšpektorat kjer so mi mojo pošto preposlali elodajalcu in čakam njihov odgovor že en mesec. Klicala odvetnico, ki svetuje bolniško in počakat na odločbo, ona pravi roka ni, ko bo….pa sedaj?
andrejawelika, pri odpovedi iz krivdnih razlogov nimaš pravice do odpravnine in do nadomestila na zavodu. To tudi piše na odpovedi.
Ampak, če se zaposliš nekje za določen čas 30 dni, potem ti pa pripada nadomestilo na zavodu. Probaj najti kakega znanca, sorodnika, s.p. ali d.o.o., da te zaposlijo za določen čas zaradi povečanega obsega dela.
nnnnnnnnn, odvetnico, ki ti je svetovala bolniško, takoj zamenjaj. Pojdi k odvetniku oz. odvetnici, ki se ukvarja za delovnim pravom.
pozdravljeni, zanima me če lahko nadomestilo na zavodu koristiš že med porodniško ali šele po porodniškem dopustu.
lp
Pozdravljeni.
Zanima me kolikšen je strošek tožbe delodajalca zaradi neupravičene izredne odpovedi iz krivdnih razlogov.
Hvala za odgovor.
Lp, Tone
Če delodajalec nima odvetnika, potem praktično ni stroškov, če ga pa ima, je pa to odvisno od višine 6 plač delavca, pa recimo na prvi stopnji tam 250 do 500 EUR. Ampak tudi, če delavec izgubi, te stroške nosi delodajalec.
Pozdravljeni,
Če vas prav razumemo vas zanimajo vaši stroški?
Strošek tožbe je odvisen tudi od tega kako se dogovorite za plačilo.
S tem mislimo npr. plačilo po uspehu, kjer bi vas pooblaščenec vnaprej zastopal brezplačno (morate nositi samo stroške sodne takse), vi pa bi mu plačali nagrado za zastopanje potem, ko bi dobili npr. odškodnino na katero tožite.
Poleg tega se v postopku priglasijo stroški, ki jih mora povrniti stranka, ki v sporu izgubi.
Za dodatne informacije smo vam na voljo:
[email protected]
Pozdravljeni,
kakšen je postopek, če bi želel odpovedati pogodbo o zaposlitvi še pred pričetkom dela? malo je smešno, da bi prišel na delovno mesto “odslužit” odpovedni rok?
lp,
Čim prej sporoči delodajalcu, da te ne bo na delo in da odpoveduješ pogodbo. Sporoči jim tudi, da te glede na to ne rabijo prijavljati v obvezna zavarovanja na zavodu za zdravstvo.
V takem primeru pravice in obveznosti iz pogodbe sploh ne začnejo veljati.
podpisala sem odpoved zaradi krivdnih razlogov , ker mi je zagrozil s policijo in kazenskim ovadbo. Prinesel je že končano pogodbo o sporazumne prekinitvi dela z koriščenjem dopusta. Imam še kakšno možnost da se pritožim na delovno sodišče. Bila sem pri sindikalnem odvetniku, pa mi je dejal da skoraj nima smisla, da se pritožim, ker sem podpisala.prosim za odgovor
S policijo in kazensko ovadbo ti delodajalec lahko zagrozi. Če si zaradi tega podpisala, potem pač sporazum velja in ga na sodišču ne boš izpodbila.
Če pa bi ti zagrozil z napadom na življenje ali na premoženje ali bi ti s prevaro dobil podpis, recimo bi rekel, saj podpisuješ zgolj odločbo o letnem dopustu ali kaj takega, ali pa, da bi ti dal za podpisat prazen list papirja in bi naknadno vnesel tekst, potem bi pa lahko na sodišču zmagala.
Predlagam, da si pri kakem znancu, sorodniku, najdeš zaposlitev za določen čas za 1 mesec, saj boš potem upravičena do denarnega nadomestila na zavodu.
Grozi mi odpoved delovnega razmerja – izredna, zaradi krivdnih razlogov. Sem noseča, brez kakšnih koli poprejšnjih kršitev ali opozoril. Te, za katere me želijo obremeniti so dokaj slabo dokazljive s strani delodajalca, a ne vem kakšna sredstva bo le ta uporabil… Ali se soglasje inšpektorja za delo zelo zlahka da pridobiti, da potem ima delodajalec to zakonsko pokrito? Je dovolj za inšpektorja sum ali bolj konkretni dokazi? Ima katera izkušnje s tako odpovedjo in kako poteka?
Od Inšpektorata RS za delo zelo verjetno delodajalec ne bo dobil soglasja po 5. odstavku 116. člena ZDR-1. Tako da ne rabiš skrbeti.
Poleg tega mora delodajalec podati izredno odpoved pogodbe v 30 dneh od dneva ugotovitve razloga, kot to določa 2. odstavek 109. člena ZDR-1. Težko je loviti take roke, če moraš čakati še na inšpektorja.
Prosim, a noben nima izkušenj s tovrstnim primerom?[/quote]
Pozdravljeni,
kot so vam že pojasnili v odgovoru bi delodajalec težko dobil soglasje iz 5. odstavka 115. člena ZDR-1.
V nadaljevanju to pomeni, da bi delodajalec ki bi ravnal v nasprotju s temi zahtevami, kršil zakon, za takšno ravnanje pa se kaznuje z globo od 3.000 do 20.000 evrov (pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost) oz. z globo od 1.500 do 8.000 evrov če gre za manjšega delodajalca.
Lep pozdrav,
[email protected]
Pozdravljeni,
prosim, če mi lahko kdo posreduje hiter odgovor. Dobila sem odpoved iz poslovnih razlogov, pri delodajalcu sem bila zaposlena za nedoločen čas in sicer skoraj 3 leta. Na žalost sem podpisala odpoved in sedaj me zanima naslednje: če sem na bolniški, še po preteku 30 dnevnega odpovednega roka, ali me lahko delodajalec odpusti? Jaz razumem, da če sem na bolniški, mi ne more prekiniti delovno razmerje?
Hvala za odgovor.
Lp,
Odpoved pogodbe si že prejela, odpovedni rok že teče. Če si v bolniškem staležu, ko se odpovedni rok izteče, se delovno razmerje podaljša za ves čas trajanja bolniškega staleža, vendar največ za 6 mesecev.
Pozdravljeni.
Prosim za pomoč.
Imam pogodbo za nedoločen čas. Prejel sem odpoved o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, z odpovednim rokom 60 dni. Podjetje žal ni bilo izbrano na razpisu za opravljanje dela naprej, zato tudi moja odpustitev. V času odpovednega roka moram pokoristiti dopust, ostalo sem doma, ker podjetje nima dela zame.
Zaradi psihičnih težav sem trenutno na bolniški.
Zanima me višina nadomestila v čadu bolniškega staleža? Ter nadomestilo, ko bom doma – koristil dopust in čakal na potek odpovednega roka?
Ali moram biti v času odpovednega roka ves čas doma?
Hvala
Par vprašanj glede odpovedi iz poslovnih razlogov:
1) ali lahko delodajalec za dodatno pomoč (v istem oddelku, sicer na drugem delovnem področju) vzame študenta?
2) je prav da ti pripada samo del dopusta?
3) je prav da ti pripada samo del regresa – in če že izplačan, da ga je potrebno del vrniti (oz skompenzirati z drugimi izplačili npr. odpravnino)
Hvala
Pozdravljeni,
1) delodajalec se glede poslovanja lahko dokaj svobodno odloča, dokler upošteva vse pravice ki jih delavcu zagotavlja zakon. To pomeni, da lahko odpove pogodbo iz poslovnih razlogov če res obstajajo. Istočasno lahko za opravljanje določenega dela sklene npr. pogodbo o poslovnem sodelovanju z zunanjim izvajalcem, če ugotovi, da to zanj predstavlja manj stroškov.
2) Pravico do letnega dopusta delavec dobi s sklenitvijo delovnega razmerja, odmeri pa se mu sorazmerno glede na trajanje delovnega razmerja v posameznem koledarskem letu. Ker je pravica do regresa vezana na pravico do letnega dopusta tudi za regres velja sorazmerni del (če ta velja za letni dopust). Če ste v posameznem letu zaposleni 6 mesecev, vam v tem letu pripada 6/12 letnega dopusta in regresa.
Delodajalec preveč izplačanega regresa ne sme enostransko pobotati. Za vsak odtegljaj mora delodajalec pridobiti pisno soglasje oz. se z delavcem dogovoriti.
Za dodatne informacije smo vam na voljo,
LEGAS
[email protected]
Pozdravljeni,
zanima me sledeče. Sam sem dal odpoved delovnega razmerja za nedoločen čas. V tem času sem dva tedna delal, nato pa sem šel v bolniško zaradi poškodbe in sem trenutno doma že en mesec. Odpovedni rok- datum, se mi bliža, nisem pa še uspel koristiti sorazmerni del dopusta (10dni). Rad bi ga izkoristil, a vendar se bojim, saj mi je delodajalec, ko sem nastopil bolniško, napisal, da bom moral podaljšati delovno razmerje za toliko časa kolikor sem sedaj v bolniškem staležu. Nikjer tega zakona nisem zasledil. Zanima me ali res obstaja kak tak zakon? (116. člen ZDR tega ne opisuje v primeru, ko da delavec redno odpoved).
Namreč sam sem dal odpoved, na bolniški sem nenačrtovano in rad bi izkoristil dopust, da delodajalcu ne bo treba ga izplačati.
Hvala in lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.