odpoved pogodbe za nedolocen cas
Pozdravljeni.
odpoved za nedolocen cas , ker se prav dobro ne razumem na zakone me zanima ali moram takoj podpisati ali lahko najprej odnesem domov in potem vrnem nazaj delodajalcu.
dobro poglejte, da ni sporazumna odpoved.
pri odpovedi iz poslovnih razlogov podpišete samo to, da vam je bila uročena.
Najlepsa vam hvala . Lp
Pozdravljeni,
kako je v primeru ko se bi delavca še rabilo ampak ni denarja za plačo (trenutno ni prihodkov), zato odpoved, se to lahko napiše kot razlog ali se je bolje držati “običajnih” razlogov.
V primeru da se ta del uredi, bi ga ponovno zaposlili čez nekaj mesecev.
V pogodbi pa naj bi pisalo da tega delovnega mesta tudi v prihodnje ne bo več.
Hvala.
Pozdravljeni.
Delodajalec mi je po pogovoru da se bo bom vrnil iz bolniške, rekel da me ne potrebuje več in da mi bo bo dal odpoved.. Zanima me, če mi lahko da odpoved iz razloga, ker sem bil na bolniški in kaj naj storim sedaj ko mi je rekel naj ne hodim več v službo. Naj ostanem doma in čakam na izročitev odpovedi ali naj grem v službo..
Med pogovorom, mi je dal jasno vedeti, da me bo odpustil zaradi bolniške odsotnosti…Ali mi lahko da odpoved iz krivdnih razlogov ali ne? Zanima me tudi kakšne pravice imam jaz????
Hvala za odgovor
Pozdravljeni.
Delodajalec mi je po pogovoru da se bo bom vrnil iz bolniške, rekel da me ne potrebuje več in da mi bo bo dal odpoved.. Zanima me, če mi lahko da odpoved iz razloga, ker sem bil na bolniški in kaj naj storim sedaj ko mi je rekel naj ne hodim več v službo. Naj ostanem doma in čakam na izročitev odpovedi ali naj grem v službo..
.Ali mi lahko da odpoved iz krivdnih razlogov ali ne? Zanima me tudi kakšne pravice imam jaz????
Hvala za odgovor
Lepo pozdravljeni,
Glede na podane informacije, vas delodajalec v vašem primeru ne more odpustiti iz razloga, ker ste bili na bolniški.
Dalj časa trajajoč bolniški staž namreč ne predstavlja podlage za odpovedni razlog nesposobnosti, četudi oseba ne bi bila več sposobna za delo na svojem delovnem mestu. Delodajalec lahko tako osebo prezaposli na drugo delovno mesto.
V takem primeru pogodbo o zaposlitvi lahko odpove le na podlagi trajne nezmožnosti za opravljanje dela (nezmožnost zaradi invalidnosti, v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje oz. s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov), ne pa na podlagi razloga nesposobnosti.
1. odstavek 90. člena Zakona o delovnih razmerjih-1 določa, da je začasna odsotnost z dela zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe ali nege družinskih članov po predpisih o zdravstvenem zavarovanju ali odsotnosti z dela zaradi izrabe starševskega dopusta po predpisih o starševstvu eden o NEUTEMELJENIH razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Razlog, ki ga ima vaš delodajalec za morebitno odpoved bi lahko bil poslovni razlog, torej prenehanje potreb po opravljanju določenega dela zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov, ki so na strani delodajalca (t.i. tehnološki višek). Tako kot odpovedi iz drugih razlogov, pa bo tudi ta morala biti izražena v pisni obliki in vam vročena na z zakonom predpisan način (88. člen ZDR-1).
Za nadaljnje informacije smo vam na voljo na [email protected].
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
Pozdravljeni,
Mene pa zanima, če lahko delodajalec da meni odpoved zaradi ukinitve delovnega mesta in prerazporeditve nalog in hkrati odpira nova delovna mesta? Seveda meni ni ponudil nobenega, pa bi ustrezala pri vsaj dveh. Hvala.
Odvisno, če delate v državnih organih ali na občini, za katerega pride v poštev ZJU in obstaja ustrezno delovno mesto, vam ga morajo ponuditi, sicer pa po ZDR-1 tega niso dolžni storiti.
Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima.jaz sem pred tremi meseci dobila redno odpoved iz ekonomskih razlogov.delala sem kot edina zaposlena v lokalu.sedaj sem prejemala tudi nadomestilo na zavodu.zdaj pa me zanima po koliko casa me lahko isti delodajalec zaposli nazaj oz.ali mora ce ponovno odpre delovno mesto natakarice zaposlitev ponuditi najprej meni? Ali je kje v zakonu doloceno koliko casa mora preteci preden z istim delodajalcem sklenem isto pogodbo?
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima.jaz sem pred tremi meseci dobila redno odpoved iz ekonomskih razlogov.delala sem kot edina zaposlena v lokalu.sedaj sem prejemala tudi nadomestilo na zavodu.zdaj pa me zanima po koliko casa me lahko isti delodajalec zaposli nazaj oz.ali mora ce ponovno odpre delovno mesto natakarice zaposlitev ponuditi najprej meni? Ali je kje v zakonu doloceno koliko casa mora preteci preden z istim delodajalcem sklenem isto pogodbo?
Hvala in lep pozdrav.
Kadarkoli te lahko zaposli, lahko pa zaposli katero drugo, stvar delodajalca.
Bivša moderatorka je že zapisala, po malih korakih, kar lahko tudi pomeni, da nisi vedela za ozadje ali ga pa nisi prebrala, ko si popisovala. Dokazuješ, če imaš s čim, s tožbo. Če ti veš za škodo, lahko odkloniš. Če nisi vedela, ob jasnih osnovnih zakonskih aktih, da lahko nastane škoda, ne bi podpisala. A so ti podaknili drugo, kar ne bi smelo biti oz. si podpisovala kaj periodično? Vse to je pomembno, če res nisi kriva.
Mene je tako želela zezniti brez podpisa bivša šefica in je sama nato dobila pri novem delodajalcu opomin pred tako odpovedjo v roku dveh mesecev, ko je bila na novo.
Čim več informacij. Pri meni ni dosegla nič, ker še danes hodijo informacije in so vsi znani. Gre v moj prid.
Zaradi bolniške ni osnove, ko ti da zdravnik potrdilo o upravičenosti. Je pa vaše delo na tapeti, ko pridete nazaj. Če se vas je kdo lotil.
Sama sem občutila in buči približala bojazen, s katero kdo grozi meupravičeno. In bo dobila svoje še, ko bo čas, v prepletu.
Pozdravljeni,
mene zanima sledece: danes sem v sluzbi bila klicana zaradi odpovedi iz poslovnih razlogov (zaposlena sem v banki). Zaposlena sem za nedolocen cas in imam majhnega otroka starega 2 leti. Ponudili so mi odpoved, se pa zavedajo, da sem zascitena do otrokovega napolnjenega 3.leta. Hkrati so mi ponudili, ce seveda ne zelim odpovedi oz. se s sefico zmenim drugace, da lahko do 3.leta starosti otroka prejemam placo, na kaksen nacin in kako pa kao naj bi se uskladili. Zanima me ali sem res zascitena tako, da me ne morejo prisiliti v odpoved in v kaksnem primeru bi mi jo lahko dali. Hvala za odg.
Če si slučajno zaščitena do tretjega leta starosti otroka, je to kvečjemu zaradi internih aktov, ki veljajo v tvoji banki, v kar pa močno dvomim. Iz poslovnega razloga lahko sicer delavec dobi odpoved pogodbe praktično kadarkoli.
V vsakem primeru je dogovor, da še leto dni prejemaš plačo, super zadeva. Sicer pa predlagam, da se obrneš na kakega odvetnika ali pa na sindikat, če ga imate.
Pozdravljeni…mene pa zanima sledece…zaposlena sem za nedolocen cas 2 leti v trgovini…na tik tak blagajnah stranke pozabijo denar…in ker te stranke ni bilo vec nazaj jih spravimo v eno posodo ki jo imamo na pultu zraven tik tak blagajne to pomeni na vidnem mestu,kjer kdor koli lahko ta denar vzame ce bi zelel.jaz sem ta denar vzela ni bilo dosti in zaradi tega sem bla prisiljena dat odpoved.zdaj me zanima ce je to sploh mozno glede na to da denarja nisem jaz vzela iz blagajne,ali pa komu ukradla.pa se da navedem da ta denar ni pozabla stranka ampak poslovodja ga je namestila oz.dala v to posodico da bi jaz to vzela ker me ni marala in ocitno ni vedla kako me odstranit pa se je sla lotevat takih stvari.prosim za nasvet.hvala
čez dober mesec se mi izteče enoletna porodniška. Delodajalec me je že obvestil, da ukinja moje delovno mesto, a da se zaveda zakonskih obveznosti in me (še) ne more odpustiti. Pričakujem torej odpoved iz poslovnih razlogov takoj, ko bo to zakonsko možno. Zdaj pa vprašanje: če prav razumem zakon (KP nimamo) me lahko odpusti 30 dni po preteku porodniške, to je cca. ob otrokovem 1. letu( potem začne teči odpovedni rok). Če dojim pa me ne more odpustiti do otrokovega 1.leta. Rodila sem 29 dni po nastopu porodniške, torej ne glede na to, ali dojim ali ne pridemo na isti datum, torej ko bo otrok star 1 leto? Če prav razumem nima smisla, da hodim po potrdilo o dojenju ali vseeno kaj pridobim?
hvala
Prinesi potrdilo od pediatra. Po zakonu sicer ničesar ne pridobiš, ampak, lahko da bodo v kadrovski službi odreagirali tako, da bodo raje in iz previdnosti odpustili koga drugega (ali pa nobenega).
Poleg tega moraš preveriti, če morebiti pride v poštev za delodajalca katera od kolektivnih pogodb dejavnosti. Recimo, če pride v poštev Kolektivna pogodba dejavnosti bančništva Slovenije, si itak varovana do otrokovega 3 leta starosti, kot to določa 35. člen: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=KOLP302
Prosim za pomoč kaj narediti. Julija bom stara 57 let, imela bom 36,5 delovne dobe. V pokoj bi naj šla 02.02.2020. Zaposlena sem v javnem sektorju (šolstvu), spremljevalka. Imam pogodbo za nedoločen čas, dokler je otrok v šoli, letos zaključuje šolanje (15.6.2016). Želela bi opravljati delo informatorja, kar sem že opravljala pred nastopom spremljevalke. Kakšne ugodnosti lahko delodajalec zahteva od Zavoda za zaposlovanje zame (nov zakon ki je stopil v veljavo januarja 2016, javna dela lahko opravlja, starost 55 let in prijavljen 6 mesecev na Zavodu, da ne rabijo plačati prispevkov), ali me lahko z novim šolskim letom zaposli in da prav tako ne plača prispevkov, do upokojitve mi bo manjkalo še 3,5 leta.
Hvala za Vaš odgovor in trud
Lp Bauka
Pozdravljeni. Zanima me sledeče.. zaposlena sem v podjetju za določen čas- podaljšujejo mi pogodbo po 1 mesec. Teden nazaj sem izvedela, da sem noseča, pred tem sem že podpisala pogodbo za februar. Seveda moram zdaj povedati kako in kaj, ampak me je strah, da bi me odslovili preden se mi izteče pogodba ta mesec? Gre se mi za prejemanje nadomestila.. s feb. bom zaposlena namrec ravno 6 mesecev in mi potem pripada 2 meseca nadomestila, ker sem stara pod 26. Ali mi lahko pogodbo kar prekinejo ali kako je s tem? Hvala za odg. Lp
Nič ne rabiš razlagat, da si noseča, razen, če ti dajo pretežko delo. Sicer te pa tako ali tako ne morejo kar tako odsloviti pred iztekom pogodbe, ki traja zgolj 1 mesec.
Hvala za odgovor. Vem, da v osnovi ne rabim povedati, ampak trenutno delam na mestu, ki ni primerno. So prisotne skodljive kemikalije. Tako, da bom morala razloziti..
Spoštovani
Imam individualno pogodbo o zaposlitvi za določen čas (ki mi poteče v 2017) in še pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas po kolektivni pogodbi, ki pa mi zagotavlja nižjo plačo. Ti dve pogodbi smo ob zadnji reelekciji podpisali vsi vodilni delavci v podjetju. V našem podjetju želijo dati vse delavce, ki jim manjka 25 mesecev ali manj do upokojitve, na borzo. Ob tem pa delavcu pripada odpravnina.
Zvedela sem, da želijo dati na borzo tudi mene, saj mi bo 25 mesecev do upokojitve manjkalo oktobra 2016. Zvedela sem tudi, da me želijo pred tem premestiti na delovno mesto po kolektivni pogodbi in mi s tem znižati plačo, saj mi bo tako pripadala nižja odpravnina.
Zanima me ali mi lahko nekaj mesecev pred odpovedjo znižajo plačo z namenom nižje odpravnine?
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Če te bodo hoteli premestiti na slabše plačano delovno mesto, vzameš obe pogodbi in pot do odvetnika, sej maš denar 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.