Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved, regres

odpoved, regres

Spoštovani!

Imam kar nekaj vprašanj in situacijo bom poskusila opisati čim bolj podrobno:
– v sredini januarja 2004 sem nastopila bolniško zaradi rizične nosečnosti
– v sredini marca 2004 pa porodniški dopust oz. sem sedaj do sredine marca 2005 na dopustu za nego in varstvo otroka
– do nastopa bolniške nisem izkoristila nič letnega dopusta za leto 2004, kasneje sem v mesecu februarju dobila odločbo o letnem dopustu za l. 2004 v celoti (= 24 dni), regresa mi niso izplačali, zato sem jih pozvala, da naj ga izplačajo, ker mi pripada, sedaj pa pravijo, da mi pripada le za tisti del dopusta, ki mi ne propade (=14 dni)
KDO IMA PRAV? KAKO NAJ IZTERJAM RAZLIKO – bo zadoščalo, če jih prijavim inšpektorju za delo?
– v času moje odsotnosti se je spremenila v podjetju organizacija in struktura oz. sistem dela, sprejeli so nov statut in akte podjetja, ki sem jih dobila v vednost, vsi ostali zaposleni so dobili nove pogodbe, jaz pa ne, iz organizacije podjetja pa je razvidno, da je moje delovno mesto ukinjeno – v času od trenutka, ko sem povedala za nosečnost pa do sedaj, je bilo veliko konflikov, tako, da nimam namena več nazaj k njemu v službo
– glede na to, da je v novih aktih določen odpovedni rok 4 mesece (prej 3 mesece) sklepam, da velja to tudi zame, čeprav imam še staro pogodbo, v kateri je napisano, da velja odpovedni rok veljavnih aktov – TOREJ ČE NE ŽELIM NITI DNEVA VEČ DELATI V TEM PODJETJU SKLEPAM, DA MORAM DATI ODPOVED NAJMANJ TOČNO 4 MESECE PREJ (lahko pa tudi npr. 1 nov.2004, pa mi preneha delovno razmerje 1.marca 2005)- imam prav?
– glede na novo organizacijo je domnevati, da če bi ostala pri podjetju, mi bi ponudili nižje delovno mesto – če odklonim preneha delovno razmerje – ALI MI PRIPADA V TEM PRIMERU ODPRAVNINA? Kdaj pa so me dolžni seznaniti s predlogom za novo pogodbo?
– kako pa bo z dopustom za leto 2005, če bo prišlo do tega, da bom novo pogodbo pri drugem delodajalcu sklenila šele kak mesec po prekinitvi?

Najlepša hvala za odgovore oz. pojasnila.

Lep pozdrav.

V vsakem primeru se lahko obrnete na inšpektorja za delo, ki lahko z odločbo naloži delodajalcu, da izpolni svoje obveznosti. Sorazmerni regres bi vam pripadal le v primeru, če bi pridobili pravico samo do sorazmernega dela dopusta, kar pa pri vas ni primer. Vi imate pravico do celotnega letnega dopusta za leto 2004, le izkoristiti ga ne boste mogli v celoti (zaradi bolniške in kasneje starševskega dopusta). Regres namreč ni odvisen od dejanske izrabe, ampak od pravice do letnega dopusta.

Če bi želeli dati odpoved, bi bilo res najpametneje, da se držite daljšega odpovednega roka – že iz načela previdnosti, da ne boste potem imeli kakšnih težav zaradi tega enega meseca.

Če delodajalec delavcu ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ponudi novo pogodbo, ki pa je neustrezna (se pravi da se zanjio ne zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe), jo lahko delavec odkloni, v tem primeru mu preneha delovno razmerje iz poslovnega razloga in je upravičen do odpravnine.

Celotni dopust pa pridobite po šestih mesecih nepretrganega dela. Če boste torej vmes imeli prekinitev, boste morali znova izpolniti šestmesečni pogoj.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close