odpoved
Spoštovani,
sem mamica štirih predšolskih otrok (11 let v redni službi, zaposlena na nedoločen čas) in zaradi tega sem seveda tudi v zadnjih letih precej manjkala iz službe (povdarila bi – samo zaradi porodniške, bolniško nisem kaj veliko uporabljala še manj pa zlorabljala). Sedaj se mi je porodniška iztekla in sem zaprosila delodajalca za skrajšan delovni čas. Odziv je bil zelo brutalen – rekli so mi, da si kar poiščem novo službo ker da me v tem primeru ne potrebujejo. Sem v skrbeh – ali me zares lahko vržejo na cesto? Kakšne so moje pravice in ali me lahko skrbi, da bom zares ostala brez službe? Ali obstajajo kakšne finte oz. “hakelčki”, luknje v zakonu, da me lahko vržejo tudi če nimajo pravice do tega???!
Zelo zaskrbljena Angelina
Zakon določa, da ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, pravico delati krajši delovni čas (48. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih). Delodajalec delavcu to MORA omogočiti, ker mu to pač nalaga zakon, pa če mu je to všeč ali ne. Mora mu tudi dajati plačo po dejansko opravljenem delu, za preostali čas pa delavcu država plačuje prispevke.
Tudi na cesto vas ne morejo vreči kar tako, ampak izključno iz razlogov, ki jih pozna zakon (krivdni razlog, razlog nesposobnosti, poslovni razlog). Če tega delodajalec ne upošteva, ima delavec vedno možnost uveljavljati nezakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi pred pristojnim sodiščem oziroma se po pomoč obrniti na inšpekcijo za delo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.