Odpoved
Rad bi vaš nasvet glede moje situacije:
Pri privatniku sem zaposlen za nedoločen čas 1 leto in pol (sem edini zaposlen poleg njega). Zadnjih sedem mesecev mi vsak mesec zamuja s plačo (tudi do enega meseca), regresa mi še sedaj ni nakazal v celoti. Po pogodbi bi moral delati 40 ur tedensko, dejansko jih delam tudi po 70 in več (marsikdaj se moj delavnik začne ob 5h zjutraj in konča tudi ob 21h/22h). Med delavnim časom imam le redkokdaj 12 ur počitka. Ker se je začel zaradi teh slabih delovnih pogojev odnos z delodajalcem krhati in sem bil iz dneva v dan bolj stresiran, nezadovoljen in živčen, se je v petek zgodil incident. Zaradi težav v sporazumevanju iz njegove strani sem moral zaradi njega čakati več ur na stranko. Že tako se je prejšnji teden to že večkrat zgodilo (kar je pomenilo, da se je seveda moj delavnik daljšal, on mi je pa rekel da tisti čas ko jaz čakam, da mi ne bo plačal) in takrat mi je – po domače – strgalo film. Najprej sem mu po telefonu v jezi dejal, da raje kot da nadaljujem v takih pogojih, da raje grem stran (on je delal drugje). Zvečer ko smo se dobili na sedežu firme me je začel napadati in sem mu rekel, da mu takrat dam ustno odpoved, ta teden pa da bo dobil še pisno in on mi je odvrnil, da lahko kar grem. Tu se je končalo. Od takrat se nisva ne videla ne slišala. Jaz imam za koristit še nekaj lanskega dopusta in cel letošnji in sem mu rekel, da mi lahko od danes naprej piše kar dopust. Poleg tega sem mu še rekel, da naj mi v roku enega tedna nakaže vse kar mi je še dolžan – on mi je pa odvrnil, da mi bo nakazal denar kadar se bo njemu izljubilo.
Tako. To je približno moja situacija. Sedaj me pa zanima sledeče: slišal sem, da lahko zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz strani delodajalca dam odpoved in sem upravičen do tega, da grem na zavod (in do pripadajočih nadomestil)? Poleg tega me zanima, če lahko zahtevam kakšno odškodnino zaradi nerednega izplačevanja plač? Poleg tega bi pa še rad vedel kako moram sedaj postopati – na koga naj se obrnem? Kako naj ravnam? Kako naj sploh napišem odpoved?
Upam, da mi boste lahko pomagali.
Lep pozdrav
V vsakem primeru se takoj obrnite na inšpekcijo za delo. Pojasnili vam bodo, na kakšen način morate odpovedati pogodbo o zaposlitvi, da boste potem upravičeni do nadomestila na zavodu. Pri tem postopku odpovedi je namreč sodelovanje inšpektorja za delo nujno, saj ga predpisuje že zakon.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.