Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek odpovedni rok

odpovedni rok

Zaposlena sem za določen čas (1 leto). Imam VII. stopnjo izobrazbe. V pogodbi o zaposlitvi nimam napisanega odpovednega roka (glede prenehanja pogodbe je navedeno samo, da preneha s potekom časa, sporazumno oz. če nastopijo drugi razlogi v skladu z ZDR-jem). Glede na to, da odpovednega roka nimam navedenega v pogodbi, predvidevam, da zame velja 92. člen ZDR-ja (odpovedni rok 30 dni). Imam prav?

Po mojem je tako: če imaš pogodbo za določen čas enega leta, ti ob datumu poteka pogodbe preneha delovno razmerje. Odpovedni roki po mojem veljajo samo za zaposlitev za nedoločen čas.
Naj me katera popravi, če nimam prav.

M

Kakšen odpovedni rok, če je pogodba za določen čas? Ko ti poteče ti poteče, razen če ti jo podaljšajo. Pri nas so takim povedali 10 minut pred tretjo, naj naslednji dan ne pridejo :((((

hhmm, govorim o tem, da dam odpoved jaz (pred potekom 1 leta), ne pa podjetje meni!

Aha, oprosti nisem prav razumela! Potem pa po splošni kolektivni pogodbi 30 dni.
Srečno!

Gratis, motiš se.
Pogodba o zaposlitvi je pogodba o zaposlitvi. Nekateri sklepajo pogodbe za določen čas, eni za nedoločen čas, ampak pogodba je še vedno ista in za njo veljajo isti predpisi. To nista dve različni pogodbi, ampak imata samo različno časovno omejitev. To je isto, kot če bi razlikovali pogodbe o zaposlitvi glede na višino plače. Ena, ki ima 5000e bruto ima drugačen odpovedni rok, kot tista, ki ima 500e bruto. Na vsako pogodbo o zaposlitvi pa je možna odpoved le te, z različnimi odpovednimi roki. Odpovedni rok se načeloma opredeli v pogodbi na podlagi zakona in kolektivne pogodbe. Če ni opredeljen, se upoštevajo členi iz zakona ali kolektivne pogodbe.

ne vem – jaz bi še pogledala kaj pravi vaša panožna kolektivna pogodba o odpovednih rokih. Če tam ne najdeš odgovora, se upošteva zakon. Mislim pa, da so te zadeve podrobneje opredeljene v kolektivnih pogodbah.

lp,

N.

Tudi če je pogodba sklenjena za določen čas, ti mora delodajalec en mesec pred potekom dati odpoved, oziroma obvestilo o tem, da ti ne namerava podaljšati pogodbo. Če ti tega ne sporoči in če EN DAN po poteku pogodbe še hodiš v službo, pomeni, da se ti je delovno razmerje spremenilo v nedoločen čas.

Tudi če sama ne želiš podaljšati pogodbe, moraš delodajalca o tem obvestiti en mesec pred potekom.

To je po novem v zdr-ju opredeljeno?

lp,

N.

Kaj Splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti ne velja več?

No če ta kolektivna pogodba ne velja več, potem je moj odpovedni rok 30 dni :)) (po kolekt. pogodbi za mojo panogo), pa tudi v zakonu je piše, da je odpovedni rok 30 dni, če ni z pog. drugače določeno..

Zakaj ne bi veljala? Pod katero kolektivno pogodbo spadaš, ti piše v pogodbi o zaposlitvi na začetku, kjer je navedena pravna podlaga pogodbe…..

lp,

N.

Splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti
/Ne velja od: 31.12.2005/

piše na strani:

l. 2005 pa je bila sprejeta tudi Odpoved Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti (Ur.l. RS, št. 90/2005).

TAko da to očitno ne velja več. Ali se motim?

Po “moji” kolektivni pogodbi pa je odpovedni rok 30 dni.

Hm, ne spoznam se v to…. morda bo znala katera druga na to dati žegenj…. Drugače pa ja, uporabljajo se določila zakona…

lp,

N.

Splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti že kakšno leto ne velja več.

Zate torej velja bodisi tvoja panožna KP bodisi zakon. Če v panožni ni napisano nič, daj odpoved in imaš 30 dni odpovednega roka po zakonu.

New Report

Close