Odpovedni rok (kolekt. pogodba za kovinsko industrijo)
Pozdravljeni,
s prvim junijem sem začel z novim delom, sklenili smo pogodbo za nedoločen čas z 2 mesecema poskusne dobe. Narava dela je sedaj popolnoma drugačna za kakršno sem se dogovoril z delodajalcem pred pričetkom dela, zato razmišljam o odhodu oz. iskanju druge zaposlitve. V pogodbi imam definiran 60-dnevni odpovedni rok. Ker se pogodba navezuje na Kolektivno pogodbo za kovinsko industrijo, si ne znam razložiti točke (2) tega člena:
Ali to dejansko pomeni, da prvi dve leti sploh ne moreš dati odpovedi?! Kolikor sem bral je odpovedni rok v poskusnem obdobju sedem dni.
Mi lahko prosim kdo to razloži, kako si naj razlagam točko (2)?
4. člen
(časovna veljavnost)
(1) Kolektivna pogodba je sklenjena za nedoločen čas.
(2) Vsaka stranka jo lahko odpove s trimesečnim odpovednim rokom, vendar ne prej kot po poteku dveh let od začetka veljavnosti te kolektivne pogodbe.
(3) Po prenehanju veljavnosti te kolektivne pogodbe se določbe normativnega dela uporabljajo še šest mesecev.
(4) Stranki se vsako leto sestaneta z namenom, da preverita ustreznost določb kolektivne pogodbe.
Še druga stvar; umeščen sem v 6-tarifni razred za plače, kljub temu da imam 7. stopnjo izobrazbe (in bi po tej kolektivni pogodbi moral spadati v 7-tarifni razred). Je to prav? Te lahko delodajalec zaposli v nižjem tarifnem razredu, če to želi?
Hvala vsem za odgovore.
Lep pozdrav
Res nihce nima izkusenj s tem clenom?
Člen, ki ga omenjaš velja za odpoved kolektivne pogodbe. Torej med sindikatom in delodajalci. To nima veze z odpovedjo tvoje pogodbe o zaposlitvi. Pri tebi velja odpovedni rok iz pogodbe o zaposlitvi. Kot omenjaš je to 60 dni.
Najlepša hvala za odgovor. V času poskusne dobe pa je odpovedni rok samo en teden, če sem prav seznanjen?
Hvala za odgovor.
Tako je; v casu trajanja podkusnega sela je odpovedni rok 7 dni.
Forum je zaprt za komentiranje.