Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpovedni rok

Odpovedni rok

Zaradi ze skoraj nevzdrznih razmer na delovnem mestu in maltretiranja s strani direktorja si iscem drugo sluzbo. Prav tako imam prekomeren obseg dela (delo je prerazporejeno tako, da opravljam delo skoraj dveh oseb). Zaradi omejenega casa in ker delo mora biti narejeno (roki) ga je vcasih tudi nemogoce opraviti tako kvalitetno. Se sicer trudim, da do tega ne bi prislo, ampak v takem tempu in razmerah… 90% casa delam dlje, ker v casu delovnika je to nemogoce opraviti. “Nadure” se ne izplacajo, niti se jih ne da koristit, dejansko ne obstajajo.

Ampak vse to sem se pozrl, vedno tezje pa funkcioniram pa pod pritiskom, nerealnim pricakovanjem in maltretiranjem direktorja.

V pogodbi imam napisan odpovedni rok 60 dni. Zanina me, da v primeru ce si najdem novo sluzbo, moram oddelat 60 dni odpovednega roka ali je mozen 30 dnevni odpovedni rok?(ker bo ze teh 30 dni tezko zdrzat).. Kako je z dopustom v tem casu, ga lahko izkoristim? Izplacal mi ga delodajalec ne bo in tudi sam raje nimam tega denarja, samo, da cimprej oddelam ta cas. Kaj ce mi ga ne “pusti” izkoristiti? Kako je v casu morebitne bolniske, ce ne bo za zdrzat, se steje v odpovedni rok?

Hvala.

Drag Nemorem,

upam, da se situacija čimprej izboljša in da najdeš nekaj, kar te bo veselilo in ti ne bo jemalo toliko energije. Prva stvar, na katero moraš pomisliti, je tvoje zdravje, fizično in psihično. Poskusi pridobiti na samozavesti, na moči, da te delo ne obremenjuje tako.

Z odpovednim rokom pa je tako, da je takšen, kot je zapisan v pogodbi, torej 60 dni, če sam podaš odpoved. Ta rok se lahko skrajša le s soglasjem delodajalca, v tem primeru bi najbrž sklenila sporazum o prenehanju delovnega razmerja.

Odpovedni rok prične teči naslednji dan po vročitvi odpovedi. Če greš v tem času na bolniško, seveda odpovedni rok še naprej teče.

Delodajalec ti mora omogočiti koriščenje sorazmernega dela dopusta za čas zaposlitve pri njem, sicer ti mora neizkoriščen dopust v primeru prenehanja delovnega razmerja izplačati. Če boš pri njem zaposlen do npr konec septembra, imaš pri njem pravico koristiti 9/12 dopusta (torej 9 mesecev zaposlitve od 12 mesecev).

Vsekakor pa takšno stanje ni zdravo in ni dobra popotnica za naprej, še najmanj pa kakšen strah pred delodajalcem in maltretiranje. On ima moč le, če mu ti pustiš, zato je pomembno, da se znaš postaviti zase in ne dopustiti, da se to dogaja.

Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close