Odprava dioptrije z vstavitvijo leče in okrevanje
Par dni nazaj je bila tema o operaciji oz. odstranitvi dioptrije z vstavitvijo leče. Sem sicer tam vprašala o okrevanju pa se je kar razgubilo. Tako, da odpiram novo temo.
Tisti, ki ste bili na tej operaciji.
Koliko časa ste okrevali? Meni je rekel operater, da 3 tedne brez računalnika, brez TV (jaz 8 ur na dan v službi delam z računalnikom).
Pa nič športanja menda?
Kako je s športanjem in drugimi fizičnimi napori? Kaj, če recimo doživi udarec v glavo (padec na smučanju, s kolesom, prometna nesreča…).
Kaj pa sami fizični napori, recimo tek, to verjetno ni ovira?
Kaj pa plavanje in klor?
Jaz sem bila na bolniški 5 dni, ker je tudi moje delo izključno z računalnikom. Sem pa še potem nekaj časa kar precej “trpela” pri delu, oči so se mi solzile, vmes sem morala delat pavze, si jih precej močit z umetnimi solzami, po ca 1 mesecu je bilo dobro, da nisem več rabila pavz in umetnih solz. TV sem “pogledala” že isti večer, ampak sem imela itak še zlepljene oči, tako da ni bilo kaj dosti haska, naslednji dan pa sem ga pač gledala, dokler mi je pasalo, da se oči niso matrale.
Športala nisem 14 dni, potem pa čisto normalno, tudi v bazenu. Problem je res s padci, saj ovojnica še ni dovolj “vgnezdena” oz. prilepljena nazaj in se lahko premakne, kar je pa menda nepovratno, tako da je res za paziti…
Pri kom si pa bila?
Jaz sem spraševala pri Irmanu in tam so mi rekli,d a 3 tedne nikakor računalnika.
Še bolj pa me je zaskrbelo to s športi in tudi to, da menda je tudi potem po bolniški, še vedno treba paziti, da ne pride do kakih skokov na glavo ( v vodo seveda), da ne govorim o padcu.
Kako pa se drugače počutiš? Si zadovoljna?
Jaz imam previsoko dioptrijo za lasersko operacijo, edina opcija je ta vstavitev leče. Pa mi nekak ne potegne. Pa menda sem premlada, da je bolje po 40tem letu. Tako mi je svetoval zdravnik.
Tkole! Jaz sem približno 6 tednov po operaciji. Tv sem malo gledala že praktično takoj, računalnik pa mi ni pasal. Športala nisem, v vodo tudi nisem šla. Non stop varovalna očala gor, pa dajanje 3 vrst kapljic tudi 6x na dan.
Mislim, če se že odločiš za to operacijo, ki ni najbolj poceni, si moraš vzeti čas za okrevanje. Pa umetne solze so zmeraj v torbici. Drugače vidim odlično, razen ponoči, ko se mi kar zoprno blešči, kadar vozim. Pa menda se bo to po 3 mesecih ustalilo.
Ja, draga je pa res in to zelo.
Jaz ne vem ali bom šla ali ne.
Mene to močno odbija, da potem ne smeš dalj časa športat pa, da je potem problem, če dobiš udarec v glavo (to se mi je namreč že večkrat zgodilo).
Je pa težava, da z očali slabo vidim in da imam potem vedno težave za podaljšanje vozniške. In če ne bo drugače, bom primorana it na operacijo.
Pa upam, da bodo kako novo operacijo pogruntali :). Na lasersko bi takoj šla, samo imam previsoko dioptrijo. Na tole pa se nekak ne morem odloči.
Ja nič, namesto športanja sprehodi. Za udarit se v glavo moraš res imeti smolo. Pač paziš, dokler ti ne rečejo, da je vse v redu. Jaz sem presrečna. Imela sem -5,50 in progresivna očala. Noro sem jih sovražila. Pretehtaš, kaj ti bolj odgovarja. Da se znebiš špeglov za vse večne čase ali da ne športaš kakšen mesec ali dva. Drugače sem bila pa pri Hawlini. Operirala me je dr. Schollmayer. Stara sem pa 52.
Jaz imam -10 :(. No ja, jaz se ukvarjam s takimi športi, da sem dobila že več udarcev v glavo in ravno to me skrbi.
Pa dva meseca brez športa se mi zdi grozno…
Ne vem kaj bom. Ampak, če mi ne bodo vozniške podaljšali itak ne bom imela izbire.
Obenem pa mi je zdravnik povedal, da mi verjetno ne bi odpravili vse dioptrije, da bi se znalo zgoditi, da bi še kar rabila očala :(.
Za Hawlini pa še nisem slišala. Bom pogledala.
Enkrat se že skoraj odločim za operacijo potem spet ne. No ja, itak sem še premlada. Sicer mi je en zdravnik rekel, da svetuje 40+. Drug pa je rekel, da ni problem z a mlajše, da pa potem po 40 naredijo še enkrat brez problema (in še enkrat plačaš komplet vse).
slabo vidim, 23.08.2018 ob 14:10
Jaz imam -10 :(. No ja, jaz se ukvarjam s takimi športi, da sem dobila že več udarcev v glavo in ravno to me skrbi.
Pa dva meseca brez športa se mi zdi grozno…
Ne vem kaj bom. Ampak, če mi ne bodo vozniške podaljšali itak ne bom imela izbire.
Obenem pa mi je zdravnik povedal, da mi verjetno ne bi odpravili vse dioptrije, da bi se znalo zgoditi, da bi še kar rabila očala :(.
Za Hawlini pa še nisem slišala. Bom pogledala.
Enkrat se že skoraj odločim za operacijo potem spet ne. No ja, itak sem še premlada. Sicer mi je en zdravnik rekel, da svetuje 40+. Drug pa je rekel, da ni problem z a mlajše, da pa potem po 40 naredijo še enkrat brez problema (in še enkrat plačaš komplet vse).
Jaz sem mlajša, pa grem na to operacijo.
Pred mesecem in pol sem bil na operaciji zamenjava leč. Imel sem dioptrije -3.00 za daleč in +2.00 za na blizu. Star sem 58 let. Na blizu vidim odlično, za daleč pa še vedno vidim obrobe predmetov in malo megleno. Koliko časa bo še to trajalo, se bojim da bo tako ostalo. Operiran sem bil pri dr Havlina v Portorožu in zdravnik mi je rekel, da se morajo možgani privaditi na nove leče, Ima še kdo podobne iskušnje? Naj mi kdo pove svoje izkušnje. Hvala
Jaz sem zdaj približno 5 let od operacije, prav tako sem bila pri dr. Hawlini. Ne skrbet, dr. Hawlina ti je povedal prav. Vse se bo uredilo, sem skoraj ziher. TV sem gledala skoraj takoj, računalnik pa par dni kasneje, ampak ne preveč. Sem se pazila. Jaz sem imela nekaj časa probleme z nočno voznjo. Zdaj pa sploh ne opazim več koncentričnih krogov okoli luči. Vidim še zmeraj 100%. Stara pa sem 59 let.
kvaliteta življenja je veliko boljša, pa prišparala sem na očalih in lečah zdaj sigurno že za dve operaciji. Imam samo ena sončna očala že par let