Odpravnina in nadomestilo
Pozdravljeni.
Čez 15 delovnih dni bo točno eno leto, odkar sem za določen čas zaposlena pri trenutnem delodajalcu. Podaljševali so mi na tri mesece. Danes sem klicala vodjo, ki je rekla, da mora preveriti na upravi in me pokliče te dni, da bom vedela, ali so mi pripravili novo pogodbo za tri mesece ali ne.
Stvar je v tem, da si želim, da mi je ne podaljšajo, saj bi potem šlo za njihovo odpoved (predvidevam da izrednih razlogov oz. iz poslovnih razlogov?), kar pomeni zame, da sem upravičena do odpravnine in nadomestila. Tega dvojega nisem nikoli koristila, zato zdaj želim to izkoristiti, saj tu ne morem več ostati zaradi prenizke plače (možnosti napredovanja tu ni, saj ima oseba ki je tu zaposlena najdlje, malce višjo plačo od mene, in tukaj govorimo o minimalkah).
Zanima me, kako naj postopam. V primeru, da mi vročijo novo pogodbo in jaz zavrnem podpis nove, se bo štelo to kot moja odpoved? Prav tako se bojim, da mi bodo predlagali podpis sporazumne pogodbe v nadaljevanju, kar pa zame pomeni, da ne dobim niti odpravnine niti nadomestila, jaz pa želim koristiti oboje. Kako torej to izpeljati?
Za pomoč se Vam zahvaljujem že vnaprej,
lep pozdrav.
Pozabila sem omeniti še, da je 15 dni tudi odpovedni rok, če ima to kakšno težo pri vsem skupaj, a jaz želim, da ne rabim dati jaz odpovedi. Želim čim prej zaključiti to, da si lahko grem iskat drugo delo v tujini, za kar mi bo šlo predvsem nekaj več časa, kar med delom ne morem početi.
Ko vam poteče pogodba za določen čas, niste dolžni podpisati nove pogodbe, s katero bi “podaljšali” delovno razmerje – podpis oz. sklenitev enostavno odklonite. Zato tudi ne morete podpisati sporazuma o prenehanju delovnega razmerje, saj vam le-to poteče po poteku datuma, do katerega je pogodba sklenjena. To, da vam poteče pogodba za določen čas in da ne podpišete nove, v nobenem primeru ne more pomeniti, da dajete odpoved.
Še dodam: če vam ne “podaljšajo” pogodbe, tudi ne gre za odpoved.
Sem bila v podobni situaciji in mi niso podaljšali pogodbe. Do nadomestila na zavodu sem bila upravičena, prav tako do odpravnine s strani podjetja.
Forum je zaprt za komentiranje.