Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo odpravnina, nova služba

odpravnina, nova služba

Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje. Podjetje, kjer sem sedaj zaposlena, se je za tri delavce dogovorilo, da nas s 1.6. zaposli neko drugo podjetje, s čemer se vsi strinjamo. Zanima pa me ali smo kljub temu upravičeni do odpravnine, kajti uradno bomo za sedanje podjetje tehnolološki višek oz. odpuščeni bomo iz poslovnih razlogov.
Hvala in lep dan želim,
Sister

Pri prekinitvi delovnega razmirja iz strani delodajalca zaradi presežka delovne sile pripada delavcu odpravnina v višini 10 plač, ki se ne všteva v davčno osnovo. To je ena stran, v kolikor pa ti isti delodajalec takoj zagotovi drugo nadomestno delo pa menim(to je samo moje mnenje), da odpravnina ne pripada, razen če je kakšna luknja v Zakonu o delovnih razmerjih. Bi bilo pa dobro da vprašaš na forum delovno pravo, kako je to pravno urejeno, ker so z Zakonom o delovnih razmerjih popolnoma seznanjeni, jaz ga preberem toliko kot ga potrebujem.
Lep dan,
Darja

Odpravnina v višini desetih plač je maksimalna, ki se ne všteva v davčno osnovo, minimalna pa je določena z ZDR:

109. člen

(odpravnina)

(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
– 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
– 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close