Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti odpravnina po delu s skrajšanim delovnim časom

odpravnina po delu s skrajšanim delovnim časom

Pozdravljeni,

Delam v javni upravi od l. 1997. Od l. 2001 delam tam s skrajšanim delovnim časom, sedaj pa sem polno invalidsko upokojena (I. stopnja). Ali mi pripada odpravnina in kolikšna?

Hvala za odgovor

LP

Ob upokojitvi vam pripada odpravnina v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh vaših povprečnih mesečnih plač za pretekle tri mesece, če bi bilo to za vas ugodneje.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni,

najprej bi se vam rada zahvalila za odgovor. Me pa še dodatno zanima ali bruto ali neto mesečna povprečna plača?

Hvala,

Lp

Upošteva se bruto znesek.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za oba odgovora. Sem pa pozabila še nekaj vprašati in sicer kaj bo z neizrabljenim dopustom ali mi ga lahko izplačajo? Po kakšni tarifi izplačujejo dopust? Ali obstaja pravna podlaga za to?

Lp

Odškodnino zaradi neizrabljenega letnega dopusta obravnava 166. čl. Zakona o delovnih razmerij, in sicer jo obravnava kot posebno izjemo. Delodajalec in delavec se lahko dogovorita za odškodnino samo v primeru prenehanja delovnega razmerja. Tudi višina odškodnine je prepuščena pogajanju med delavcem in delodajalcem, v praksi pa podjetja delavcem praviloma izplačajo vsoto, ki je enaka nadomestilu za izrabo dopusta. Osnova je torej pretekla delavčeva izplačana plača.

Naj napišem še to, da pride ta odškodninska odgovornost delodajalca v poštev v primeru, ko delavec letnega dopusta ni mogel izrabiti zaradi okoliščin na strani delodajalca.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close