Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpravnina

Odpravnina

pozdravljeni,
star sem 58 let in 3 mesece ……v (prejšnjem) podjetju sem bil zaposlen 7 let in cca 11 mesecev (od 1.4.2006 do 9.3.2014) …nato sem dobil odpoved iz poslovnih razlogov in ponujeno delovno mesto v povezanem podjetju (tako je tudi napisano v sami odpovedi). Novo delovno mesto sem sprejel…
Pri drugem delodajalcu sem nastopil službo 10.3.2014 in sedaj mi delodajelec spet daje redno odpoved iz poslovnih razlogov (ker po njihovem mnjenju izpolnjujem pogoje da grem na “čakanje”) ……….. delodajalec mi hoče obračunati odpravnino samo od časa ko sem bil zaposlen pri drugem delodajalcu-(povezanem podjetju)….torej samo za 2 leti…
Prosim vas za odgovor za kakšen čas mora biti obračunana odpravnina v mojem primeru?
lep pozdrav,

Ja, odvisno, če je bila v odpovedi pogodbe iz leta 20145 in v novi pogodbi tedaj določba, da ti ostanejo pravice, kot da ne bi spremenila delodajalca in nisi dobila odpravnine, potem ti tu pripada odpravnina za delovno dobo v obeh podjetjih. Če pa si tam prejela odpravnino ali pa če ni tovrstnih določb v pogodbi, potem pa terjaš odpravnino od vsakega podjetja posebej.

Sicer pa ti do pet let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu pripada 1/5 tvoje bruto plače za vsako polno leto, za 7 let pa 1/4 tvoje bruto plače. Odpravnina ni obdavčena.

odpravnine od prejšnjega podjetja leta 2014 nisem dobila……v novi pogodbi pa tudi ne piše da bi mi bile prenesene pravice……če takrat pogodbe ne bi sprejela mi na zavodu za zaposlovanje ne bi pripadalo nobeno nadomestilo ker bi zavrnila ponujeno delovno mesto….
ja res je šment z našimi delodajalci ko vedno vedo najti pravo pot kako opehariti delavca….
kaj mi torej preostane? da obvestim delovno inšpekcijo ? tožba na sodišču ?

kaj pa če si 40 let na eni in isti firmi….ali je bolše,da greš redno v penzijo ali da te dajo kot višek na zavod kaj je finančno bolše

Itak, da je boljše za delavca, da dobi odpoved iz poslovnih razlogov. Samo to se ne bo zgodilo, saj ni delodajalec nor, da bi plačeval toliko višjo odpravnino. Ob upokojitvi znaša odpravnina cca. 3.000 EUR, ponekod tudi malo več, kot presežek bi pa dobil za 40 let najmanj 10 tvojih bruto plač, se pravi, če imaš recimo bruto plačo 1.000 EUR, bi dobil čistega najmanj 10.000 EUR.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close