Odpravnina
Spoštovani
Prejela sem redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi. V njej je navedeno: Ker je javni uslužbenki ponujena pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas za opravljanje dela, za katerega se zahteva nižja VII/1 stopnje izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katerega je imela javna uslužbenka sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, za katero se je zahtevala VII/2 stopnja izobrazbe, IMA JAVNA USLUŽBENKA V PRIMERU, ČE SPREJEME [/NEUSTREZNO novo zaposlitev, pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem, v skladu z 6. odstavkom 91.člena ZDR-1.
O tem sem z delodajalcem že govorila in mi je dejal, da ne ve, kako naj bi se obračunala odpravnina.
Torej: Kako in na kakšen način se izračuna sorazmerni delež odpravnine oz. na kakšen način naj se pogajam o višini?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani!
Žal Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne ureja, kako se v določi višina sorazmernega dela odpravnine. Iz komentarja zakona izhaja, da bolj ko je nova zaposlitev drugačna od prejšnje, bolj kot so pogoji pod katerimi se opravlja delo spremenjeni, večji sorazmerni del odpravnine bi moral pripadati delavcu. Pri določanju sorazmernega dela odpravnine je treba izhajati iz primerjave delavčevega delavnega mesta pred in po spremembi.
Osnovo za izračun odpravnine in izhodišče za pogajanja si izračunajte s pomočjo 108. člena ZDR-1.
S spoštovanjem,
Forum je zaprt za komentiranje.