Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ODPRAVNINA

ODPRAVNINA

SPOŠTOVANI!
ZANIMA ME, ALI DELAVCU Z VERIFICIRANO POKLICNO BOLEZNIJO OB PREDČASNI UPOKOJITVI PO TAKO IMENOVANEM AZBESTNEM ZAKONU PRIPADA PRAVICA DO ODPRAVNINE?
HVALA ZA ODGOVOR IN LEP POZDRAV!
DANA

Odpravnina ob upokojitvi pripada vsakemu delavcu, ki se upokoji, ne glede na vzrok oz. način upokojitve.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Spoštovni !

Pred kratkim sem se invalidsko upokojila, ob podpisu sporazuma pri delodajalcu sem delavsko direktorico povprašala, kakšna odpravnina mi pripada in mi je odgovorila da dve moji bruto plači, ker zneseta več kot tri republiške.Verjela sem na besedo in sporazum podpisala.

Sedaj sem prišla do informacije, da znašajo tri republiške plače znatno višji znesek kot sem jaz prejela odpravnine. Ali lahko uveljavljam razliko ? V kolikor ne bo možen dogovor tudi sodno ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Po kateri panožni kolektivni pogodbi ste bili zaposleni?
ZDR – 132. člen – namreč predpisuje 2 plači (delavčevi ali povprečni za zadnje tri mesece).

Večina panožnih pogodb namreč predpisuje ali dve povprečni ali dve delavčevi oz. kar je za delavca ugodneje.
Nekaj pogodb pa dejansko predpisuje ali tri delavčeve ali tri povprečne.

Vedeti pa morate, da je odpravnina, ki je višja od 4.063€, obdavčena z vsemi prispevki in dohodnino – torej vaše neto nakazilo ni celoten znesek.

ZDR – 206.člen – pa zagotavlja, da vse terjatve iz delovnega razmerja zastarajo šele po petih letih, kar pomeni, da lahko v primeru, da so vam odpravnino napačno izračunali, posežete tudi po pravnih sredstvih.

LP!

Spoštovani!Z velikim zanimanjem vas lepo prosim, če mi lahko odgovorite na vprašanje ki se glasi!
Koliko mi pripada odpravnine, v primeru da mi podjetje (Pošta Slovenije) predčasno omogoči upokojitev v tem primeru 1,5 let.,ter da sem v tem času prijavljen na zavodu za zaposlovanje?
V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor ki naj bo natančen.

Simon

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close