Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpravnina

odpravnina

Zanima me, v kolikšnem času mora delodajalec izplačati odpravnino delavki, ki ji je zaradi zmanjšanja potreb po delavcih poteklo delovno razmeje?(kaj storiti če se v določenem roku to ne izvede)

Ponavadi je rok določen v kolektivni pogodbi – običajno je treba odpravnino izplačati do izteka odpovednega roka. Če delodajalec tega ne stori, naj ga delavec najprej pisno opomni, nato pa se lahko obrne tudi na inšpekcijo za delo oziroma vloži tožbo na sodišče.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Spoštovana Katarina Lavrin Marenče,

Sem v podobnem položaju, kot avtorica zgornjega vprašanja. Do včeraj sem čakal na izplačilo odpravnine (nakazilo zadnje plače!). Od odpovedi pogodbe je minilo že mesec in pol pa še nič.

Zanima pa me v kateri kolektivni pogodbi je rok določen glede izplačila odpravnine? In v katerem členu, če sploh?

Iskal sem namreč po SKP za Gospodarske dejavnosti (ter Kolektivni pogodbi za negospodarsko dejavnost) in v Kolektivni pogodbi za dejavnost Trgovine Slovenije, pa le-tega nisem najdel. Sem kaj prezrl?!

Kolikor vem novi ZDR ne določa v kakšnem času naj se odpravnina izplača.

Torej mi preostane, da delodajalca pisno pozovem na izplačilo in potem, če ne izplača v roku (8 dni?) javim na delovno inšpekcijo. Ravno danes sem jih telefonsko pozval, jutri pošljem pismeno, če ne bo nakazano.

In kaj potem? Delodajalec (in odgovorna oseba) plača kazen. A ima inšpektor pristojnost da naloži tudi izplačilo odpravnine v določenem roku?

Lep pozdrav.

Kolektivnih pogodb dejavnosti je veliko in v nekaterih taka določba je, v drugih je ni. Za vas niti ni pomembno, v kateri KP je; važno je edino, ali je ta rok določen v pogodbi, ki velja za vašega delodajalca. Če velja KP za trgovino: v tej pogodbi sicer obstaja določba, da morajo biti odpravnine izplačane do izteka odpovednega roka (17. odstavek 19. člena), vendar je bilo z razlago določeno, da se ta določba ne uporablja. Zakaj takšna odločitev komisije, ne vem.

Pa niti to za vas ni preveč pomembno, kajti če je od izteka odpovednega roka že minilo toliko časa, vsekakor že lahko zahtevate izplačilo odpravnine. Postopek, ki ga navajate, bo kar pravilen. Inšpektor ne le kaznuje, ampak lahko tudi z odločbo naloži delodajalcu izpolnjevanje obveznosti.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje v zvezi z odpravnino.

Zaradi težav podjetja, v katerem sem bila zaposlena 6 let in pol, mi s 1.julijem poteče delovno razmerje. Zanima me kako je s plačilom odpravnine v mojem primeru in na osnovi česa se izračuna njena višina (bruto, neto plača)? 45 odpovedni rok mi začne teči v sredini maja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Če vam je delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, vam za vsako leto dela pri tem delodajalcu pripada odpravnina v višini 1/4 osnove za njen izračun. Osnova za izračun pa je vaša povprečna mesečna plača (seveda bruto), ki ste jo prejeli v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Lep pozdrav,
Katarina

Imel sem d..o.o.Ko sem šel v pokoj sem delavcem ponudil odpravnino in potem zavod za zaposlovanje.Druga varianta pa je bila da jim zaposlitev ostane v podjetju na katerega smo bili mi vezani (oz.imeli pogodo o sodelovanju) Za razlago je prišel k nam v podjetje direktor prodaje in delavcem vse razlžil, kakšen je postopek zaposlitve pri njih (zaposlitev na novo,in za določen čas z podaljšanjem= Vsi delavci so na to pristali in podpisali izjave da se odpovedo odpravnini in da jaz kot bivši delodajalec nimam do njih nobenih obveznosi, kakor tudi delavci ne do mene.Vse izjave so podpisane in delavci veselo dlajo na delovnih mestih ki so jih imeli pri meni. Nakar je neki delavec v novem podjetju napravil neko goljufijo in je dal sporazumno odpoved.Sedaj je pa mene kot bivšega delodajalca dal na inšpektorat za delo z obrazložitvijo da hoče odpravnino.Ne vem kaj naj napravim?? A ima pravico zahtevati odpravnino, čeprav je bil v novi službi 6 mesecev. Naj dovolim da inšpektorica da to zadevo na delovno sodišče. Jaz podjetja nimam več. Lep pozdrav in hvala za odgovor.

[/quote]

Če so sami podpisali novo pogodbo o zaposlitvi pri novem delodajalcu, potem ne razumem, zakaj bi od vas zahteval odpravnino, saj mu niste dali odpovedi? ali pač? Na kakšen način pa je delovno razmerje prenehalo pri vas oz. v vaši firmi? So delavci dali ami odpoved? Če ja, potem nimajo pravice do odpravnine.

Na sodišče vas lahko da samo delavec, saj bo on tožnik, ne inšpektorat. Inšpektor vodi inšpekcijski postopek.

Za karkoli več boste mogli natančneje opisat situacijo.

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede odpravnine. Zanima pa me kolikšen bi naj bil neto znesek, če je bruto 889,00 EUR.

Hvala za čimhitrejši odgovor

Hvala za odgovor ONLY ME. Nobenemu nisem dal jaz odpovedi. Povedal sem jim da grem v pokoj in da lahko dobijo ODPRAVNINO in zavod za zaposlvanje, ali pa nova služba za dolčen čas z podaljšanjem.Vsi so se strinjali z NOVO SLUŽBO.Napisali so da se strinjajo z novo službo in da se ODPOVEDO odpravnini. To je tudi napisano. Odjavil sem jih 31.12.2009 in v novem podjetju so jih prijavili takoj.Vsi delajo še danes razen tega delavca ki je dal v novem podjetju sporazumno odpoved.Zakaj jo je dal??Zaradi kraje. Jaz sem d.o.o imel še potem 6 mesecev do prve podaljšitve delovnega staža delavcem. No v sedmem mesecu pa sem d.o.o oddal drugemu partnerju. Ne vem več kaj je v tem zakonu prav in kaj ne.

spoštovani!
Imam vprašanje glede odpravnine. Mož je 11 let zaposlen v podjetju, nima plačanega letnega dopusta, bolniške, prevoz pa mu plačajo samo delno. Glede na to, da se vozi iz Logatca na delo v Begunje na gorenjskem, se mu dejansko sploh ne splača hodit v službo, ker porabi skoraj več za bencin kot zasluži. Če mu delodajalec prekine pogodbo, ali mu pripada odpravnina? Koliko bi dobil, če ima bruto 736,67 eurov plače. Hvala za odgovor.

V primeru, da dobi redno odpoved mu pripada odpravnina.
1/4 osnove za vsako leto pri delodajalcu, pri čemer je osnova povprečje zadnjih 3 plač.

po odpovedi pa vloži tožbo na plačilo vsega kar mu ni izplačal. zastaralni rok je 5 let.

kaj pa to pomeni, da dopust ni plačan? pa bolniška?
naj raje pogleda ali ima prispevke plačane!

Lep pozdrav!

Zanima me kdaj mora delodajalec izplačati odpravnino v kolikšnem času?
Na firmi so mi zatrdili da oni izplačujejo to ob zadnji plači, ki pa so mi jo že nakazali odpravnine pa ne. Sedaj sem jih poklical v podjetje kjer zatrjujejo da so nakazali a sem na banki preveril že 5x in ni bilo nobenega nakazila odpravnine. Ko sem kontaktiral podjetje pa se ne oglašajo več na telefone, ko sem pa jih obiskal osebno da mi razložijo zakaj še ni bilo nakazano pa me noče nobeden sprejeti. Kaj storiti?

Zanima me .-V podjetju sem bil stalno zaposlen 18 let -Delovne dobe imam 39 let ,ker sem šel v invalitsko pentijo po 4h pred nekaj meseci in zdaj me je podjetje dalo na zavod za zaposlovanje ,ker ni ostreznega delovnega mesta .Odpravnine še nisem dobil ,ker prevnica iz podjetja pravi da ne ve če mi cela odpravnina pripada ,da bo pogledala izračunala polovico .Mislim ,da to ni prav ,niti po zakonu ,ker lanko leto 6 meseca so potrdili 4h delo ,a se je podjetje pritožilo in sem do 10 meseca delal po 8 h.Sprašujem –koliko odpravnine mi pripada ?

lep pozdrav

Imam problem zaradi neplačane odpravnine.
Čeprav sem preko delovnega sodišča v Celju,dosegel da mi mora podjetje izplačati zahtevani znesek odpravnine se to ni zgodilo.Pravnomočnost sodbe je bila v začetuu Maja 2012.Podjetje se je zavezalo da bo odpravnino izplačalo do konca junija 2012 ampak to se ni zgodilo.
Podjetje katero bi moralo plačati odpravnino ima že 3 mesece blokirane račune.

Zanima me na katere institucije se še lahko obrnem da bom dobil izplačilo odpravnine.

hvala za odgovor

Vložiti morate predlog za izvršbo. Ampak, če ima firma blokirane račune se verjetno na transakcijski račun ne splača vlagati. Morda se splača dati izvršbo na premičnino ali nepremičnino.

Vložiti morate predlog za izvršbo na podlagi izvršljivega naslova. Najdete jih tu: http://www.informiran.si/index2.aspx?catId=1000323

Pozdravljeni,

mene pa zanima v kolikšnem roku mora delodajalec izplačati odpravnino v primeru odpovedi pogodbe zaradi upokojitve.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Anjuša

Pozdravljeni,

Ali bo delodajalec imel težave, če pisno sklenemo, da mi odpravnino nakaže 10 dni kasneje, torej po novem letu? Delodajalka je prepričana, da bo imela težave, če ne izplača v odpovednem roku zato bi izplačala vse naenkrat, meni se pa zdi logično, da bi mi odpravnino izplačala zraven plačila za 12 mesec, torej 15.01, ker je odpravnina tudi vezana na zadnjo plačo in je na nek način kot ena pomoč za čas dokler iščeš službo in nimaš financ, zato se mi ne zdi fer, da mi jo prištevajo v dohodnino in da od nje plačam davek.

5.11 izvem in podpišem odp. iz posl. razl., da bom čez 45 dni nezaposlena, 20.12 je torej zadnji dan zaposlitve, plača za do 20.12 (za 12 mesec) pride najbrž kot vedno po Novem letu izplačana, torej 15.1. kot običajno in takrat upam tudi odpravnina. Želela bi si da ni vse izplačan v enem kosu že sedaj v 11em mesecu za enajsti in dvanajsti skupaj in skupaj z odpravnino.

Takšno izplačilo sem prosila delodajalko, ker sem bila 6 let zaposlena in prijavljena na minimalca, se pravi če ne najdem hitro drugo službo bom te prve 3 mesece dobivala od zavoda tisto skromno nadomestilo, in mi bo vsakih 100 eur prišlo prav, če pa mi je odpravnina izplačana pred novim letom (v odpovednem roku) spet riskiram, da mi država pobere za davke, ker presegam neko raven, a ta odpravnina mi bo vsak tolar prišel prav v naslednjem letu, dokler iščem delo. Zdi se mi noro, da v letu 2013, ko bo vsak cent prišel prav, moram vračati nekaj za 2012, ker odpravnina je vezana na leto 2013, saj bom v tem letu nezaposlena, zato sem jo prosila, če mi da 10 dni kasneje, oz. zraven izplačila plače za 12 mesec. Kaj lahko naredim, da mi tako gre na roko? Ali lahko napišem neko pisno prošnjo, da mi da odpravnino v naslednje leto, glede na to, da smiselno tudi sodi v naslednje leto, saj je kot priloga plači zadnjega meseca – dvanajstega meseca.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

najprej, odpravnina ne “sodi” v naslednje leto, ko boste brez zaposlitve, temveč se nanaša na vašo zaposlitev pri tem delodajalcu (torej za nazaj). Logično je, da se izplača pred prenehanjem zaposlitve, ne vidim pa razloga, da s pisnim sporazumom tega ne bi bilo mogoče izplačati v naslednjem letu.

Ne glede na to pa se od odpravnine NE plačajo davki in prispevki, če ne gre za višjo od tiste, določene v ZDR.

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam vprašanje glede odpravnine. Trenutno sem noseča 6 mesecev in delodajalec mi je že sedaj povedal, da me po končani porodniški namerava odpustiti iz poslovnih razlogov. Zaposlena sem za nedoločen čas. Sklenila sva dogovor (ustni), da ostajam zaposlena, vendar doma, on mi bo plačeval tako kot mora do izteka porodniške, že prej pa mi izplača dogovorjeno odpravnino. Problem je ta, da mi je to obljubil pred mesecem dni in sedaj ne vem, kako naj postopam. Ali naj ga le opomnim? Prodim, predlagajte.

Pozdravljeni, jaz sem bila odpuščena zaradi ekonomskih razlogov, regres sem dobila komaj pol leta po odpustitvi, odpravnine pa še se sedaj po letu in pol ne. Pisne pritožbe sem bivši šefici že poslala a nič ne pomaga. Kaj jo lahko prijavim ali sem že prepozna? do sedaj je nisem ker mi je sestrična, a se denajrju tudi nočem kr tak odpovedat. Hvala za odgovor

KaKiJeVka, doma lahko ostajaš, če imaš dopust, bolniško ali pa njegovo pisno izjavo, da si doma na čakanju, sicer so lahko problemi. Si varovana kategorija, tako da, ko pa dobiš pisno odpoved, pa preveri, kako in kaj.

natalija1111, tožbo na odpravnino lahko vložiš v rokku 5 let od dneva prenehanja delovnega razmerja, vendar ti priporočam, da čim prej, vsekakor pa prej kot v 3 letih, saj obresti zastarajo že v 3 letih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close