Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpravnina

odpravnina

Pozdravljeni.

Tudi jaz sem v dilemi glede odpravnine… Ali mi sploh pripada,glede na to, da je minilo že skoraj 7 mesecev?
Zanima me torej,če sem v primeru, da mi podjetje ni podaljšalo pogodbe (morala bi dobiti stalno zaposlitev) o zaposlitvi, upravičena do odpravnine.

Na kratko…; konec avgusta lani (2013) bi me moralo podjetje za stalno zaposliti (prej mi je podaljševalo na tri mesece oz. na pol leta), vendar mi je zaradi pomanjkanja dela, niso dali. Zaposlena sem torej bila dve leti (eno leto preko agencije za posredovanje del in eno leto preko podjetja).

Zanima me, če mi v tem primeru pripada odpravnina?

Na koga se še lahko obrnem ali ga podam v vednost, če se podjetje ne bo zmenilo zame v primeru, če mi odpravnina pripada ?

Iskrena hvala za čim prejšnji odgovor.

Lep pozdrav

Če je bila zadnja pogodba podpisana po 12.4.2013, potem ti pripada odpravnina v višini 1/5 tvoje povprečne plače v zadnjih treh mesecih dela.

Če je tako, jih pač pisno pozoveš, da ti plačajo, sklicuj se na 79. člen ZDR-1. Če ti še vedno ne plačajo, pač vložiš tožbo, če ne znaš sama ali nimaš denarja za odvetnika, zaprosi za BPP na pristojnem delovnem sodišču.

Zadnja pogodba o zaposlitvi je bila sklenjena za določen čas in sicer od 1.3.2013 do 31.8.2013, zaradi začasno povečanega dela v administraciji.
Torej mi odpravnina ne pripada 🙁 , glede na to, da ni bila podpisana po 12.4.2013?

Hvala.

V takšnem primeru nisi upravičena do odpravnine, ker tako določa prehodna določba, 230. člen ZDR-1.

Rogi69, hvala za info.

Lep preostanek večera.

zdravo,
prejela sem odpoved iz posl.razlogov in izracun odpravnine. odpovedni rok je dva meseca. zanima me ali lahko delodajalec spremeni visino odpravnine, ce si pred potekom odpovednega roka najdem drugo sluzbo.
hvala za odgovor

Pri izračunu odpravnine se gleda polna leta od datuma zaposlitve do prenehanja DR. Se pravi, če imaš recimo sedaj par mesecev preko X polnih let, potem greš lahko že danes drugam.

Pozdravljeni,

pri podjetju sem bila zarada povecanega dela zaposlena 1 leto in 4 mesece z dvema zaporednima pogodbama. Prvo 4 mesecno sem podpisala s 15.9.2014 in drugo s 1.2.2015, iztekla se mi je konec tega meseca. 3 dni pred iztekom sem prejela pisno priporoceno pošto o nepodaljsanju brez obrazlozitve. Ali mi pripada odpravnina in koliko ter kako lahko postopam?

Hvala za odgovor,
Mojca

Če si bila npr. zaposlena za določen čas zaradi povečanega obsega dela, ti odpravnina pripada na podlagi 3. odstavka 79. člena ZDR-1.

Odpravnina znaša 0,2667 kratnik povprečne bruto plače v zadnjih treh mesecih.

Od delodajalca zahtevaš odpravnino ustno ali pisno, če ne plačajo, vložiš tožbo. Za pomoč se lahko obrneš na odvetnika, na sindikat, če si članica, na delovnem sodišču lahko zaprosiš tudi za BPP, če so družinski dohodki nizki, lahko zahtevaš tudi posredovanje Inšpekcije RS za delo, ki lahko delodajalca oglobi.

Živjo,

imam eno vprašanje glede odpravnine. Zanima me ali je dovoljeno, da delodajalec izplača odpravnino v več obrokih in v roku do enega leta po prenehanju delovnega razmerja. V kolektivni pogodbi piše, da naj bi bila odpravnina izplačana z zadnjo plačo (KPtoupd 48. člen). Ali je možno, da ne pristanem na to? Ali lahko zahtevam, da mi odpravnino izplačajo prej? Kaj bi se zgodilo, če ne želim podpisati, da mi odpravnino izplačajo po njihovo? Firma ima prisilnega upravitelja…

Načeloma se mora izplačati odpravnina ob prenehanju delovnega razmerja. Če se zmeniš za obroke, tudi prav. Če pa ne, se pa v najslabšem primeru lahko zgodi, da boš moral podjetje tožiti za odpravnino. Prisilni upravitelj zadeve ne spremeni, razen v toliko, da če je pameten, bo plačal, kar po zakonu mora.

Pozdravljeni,
z delodajalcem , s katerim sem imela sklenjeno pogodbo za nedoločen čas sem sklenila pogodbo o zaposlitvi za določen čas zaradi priprave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo, oziroma izobraževanja (opravljala sem pripravništvo). Ker mi je delodajalec dejal, da mi zaradi Zujfa v v času opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi za določen čas ne morejo mirovati pravice, obveznosti in odgovornosti iz pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, sem podpisala sporazumno prekinitev pogodbe za nedoločen čas. Sedaj mi bo pogodba za določen čas potekla in delodajalec mi je ne namerava podaljšati, torej bom postala brezposelna. V podjetju sem bila zaposlena sedem let, ali mi pripada odpravnina?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close