ODPRAVNINA!

Pozdravljeni,
zanima me kako se izplača odpravnina delavcu.
Če se pogleda po letih zaposlenosti in povprečje plač dobiš višino odpravnine.
(gre za dobo 7 let zaposlenosti pri zadnjem delodajalcu in odpoved iz poslovnih razlogov brez krivde delavca, se pravi s strani delodajalca).
Ali se od tega zneska odštejejo vsi isti prispevki kot pri plači in tudi osnova za dohodnino, tako, da delavec prejme skoraj polovico manj.??????
Prosim za odgovor!
Hvala!
Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, je dolžan delavcu izplačati odpravnino.
Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec v zadnjih 3 mesecih pred odpovedjo.
Če ste bili pri delodajalcu zaposleni 7 let, vam pripada odpravnina v višini 1/4 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu.
To pomeni, da vam pripada odpravnina v višini 7/4 osnove,
kar pomeni 1 plača in 3/4.
Na tako določeno odpravnino se ne plačajo prispevki, niti dohodnina.
Prispevki in dohodnina se plačajo, če odpravnina presega 10-kratnik osnove.

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet kako ravnati?
Soprog rojen; 02.01.1948 je od 02.09.09 na bolniški- onkološko.
Odločbi ZZZS za nezmožnost za delo: 02.10.09-12.11.09; 13.11.09-24.12.09.
Dne:19.11.2009 prejel obvestilo delodajalca ,da zaradi ekonomskih razlogov-zmanjšanega obsega dela
preneha potreba po njegovem delu. Odločbe še ni!
V podjetju je zaposlen od leta 2000 s stalno odločbo s tem,da je 10.03.2006 podpisal
aneks k pogodbi glede osebnega dohodka.
Upokojil naj bi se 07.2010.
Kakšne so njegove pravice ob taki situaciji in kako ravnati?
Pozdrav!
Ali odpranina pripada tudi, v primeru, če se bo podjetje združilo – nastalo bo novo podjetje, z novim imenom, nov direkotr oz. delodajalec, nov sedež podjetja? Dobila sem že odpoved, sem v odpovednem roku.
Vaš soprog spada v kategorijo starejših delavcev, za katere velja posebno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.
Zakon o delovnih razmerjih, v 114. členu določa,
da delodajalec ne sme starejšemu delavcu brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.
Nevedeno ne velja:
– če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve minimalnih pogojev za starostno pokojnino.
Svetujem vam, da se takoj po prejemu odpovedi pogodbe o zaposlitvi posvetujete z odvetnikom,
ki vam bo odpoved pregledal in glede na zapisano ustrezno svetoval.
Ali ste z odpovedjo dobili v podpis novo pogodbo o zaposlitvi?

pozdravljeni zanima me če mi pripada odpravnina kljub temu da sem moral podpisati da se je odpovedujem prosim za odgovor lp
Spoštovani,
delodajalec vam odpravnino mora izplačati.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Imam vprašanje glede določanja odpravnine.
Zadnjih 6 mesecev imamo zaradi poslovnih razlogov vsak mesec nekaj dni čakanje na domu.Z mesecem februarjem pa naj bi dobili odpoved iz poslovnih razlogov.Po podatkih ki smo jih dobili naj bi nam za osnovo za izračun opravnine upoštevali zadnje tri mesece in to na način da bi tiste delovne dni ko smo imeli čakanje preračunali na polni delovni čas,kot da bi bili na delu.Zanima me če lahko delodajalec naredi ta popravek,ali pa mora upoštevati mesece ko smo še delali polni delovni čas.
Hvala za odgovor in lep pozdrav. Igor
Spoštovani,
Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Imam dvoje vprašanj.Zanima me ali se odpravnina obračuna le za leta ali pa se morajo obračunati tudi meseci.Imam namreč 27let in 8 mesecev delovne dobe kar je v končnem izračunu kar nekaj denarja če se obračunajo tudi meseci.Pa še drugo,vprašanje.Delodajalec je ustanovil hčerinsko podjetje kamor bi zaposlil vse odvečne delavce,ki smo podpisali v mesecu januarju odpoved iz poslovnih razlogov.hkrati pa nas je obvestil ,da če bi se zaposlili v tem podjetju ne more izplačati celotne odpravnine ampak le del.Naj povem še to da po naših podatkih to podjetje nima nobenega kapitala in sumimo da želijo z našimi odpravninami le polniti lastne žepe.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Igor
Spoštovani,
Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
Delavcu pripada odpravnina v višini 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot deset let do 20 let.
Glede na navedeno, se šteje le vsako dopolnjeno leto.
Če je delodajalec, ki je odpovedal pogodbo o zaposlitvi delavcu, pretežni lastnik družbe, v kateri je ponudil delavcu novo ustrezno zaposlitev, solidarno odgovarja delavcu za preneseno pravico do odpravnine in ostale terjatve, nastale pri novem delodajalcu, v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani novega delodajalca brez volje ali krivde delavca oziroma v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi skladno s 111. členom ZDR-1 (izredna odpoved delavca), če do prenehanja pogodbe o zaposlitvi pride v roku dveh let od sklenitve pogodbe o zaposlitvi pri novem delodajalcu.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.