Odpri oči vs. Vanilla Sky
Je kdo mogoče gledal španski film Odpri oči, ki je v bistvu original, na podlagi katerega je nastala ameriška verzija Vanilla Sky? Kakšen se vam je zdel oziroma če ste gledali oba, kako bi ju primerjali? Sama Vanilla Sky sicer nisem gledala, ampak le tega španskega, a priznam, da mi ni bilo vse čisto jasno, npr. od kod naprej je on “sanjal” oz. do kod je živel normalno (realno) življenje; potem, kdo mu je na koncu rekel nekaj v smislu, naj se pomiri in odpre oči ali kaj že… no, ja, malo sem zmedena… :-))
Gledala sem le španskega in mi je bilo jasno, celo v naprej sem slutila, kaj bo. Saj vedno ko se kje (na robu dogajanja) pojavi kak TV na njem govorijo o zamrznenih. Saj se kar ponuja, da se bo ta bogati snob tudi dal zamrzniti, ker noče umreti.
Od kje dalje sanja? Saj mu razložijo, od takrat ko se (z grdim obrazom) po prekrokani noči zbudi na ulici – in je ob njem Sofija (saj ji je tako ime, ne ? mislim na Penelope Cruise). To da je še grd, a da ga zdravniki polepšajo, to so vse sanje.
In zakaj na koncu nekdo govori: “Odprite oči…, vse je v redu…”? Zato ker so ga odmrznili in zbudili in zdaj (ker je to prihodnost) ga bodo lahko res operirali in bo spet lep. A nobeden, ki ga je nekoč poznal ne bo več živ.
Tako sem jaz to razumela.