Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Odprtje s.p. in porodniški dopust

Odprtje s.p. in porodniški dopust

Pozdravljeni,
S 01.01.2010 sem izgubila redno zaposlitev, pri delodajalcu sem sicer delala od leta 2003.
Torej od 01.01.2010 sem pol leta prejemala nadomestilo za brezposelnost na zavodu. Trenutno ne prejemam nič in razmišljam o odprtju s.p. Ker postavljamo sončno elektrarno, je tako najbolje da odprem s.p. da dobimo povrnjen davek za investicijo. Me pa zanima še nekaj drugega. V prihodnjih mesecih načrtujem nosečnost in me zanima kako je v tem primeru s porodniškim dopustom in višino nadomestila.
Če bom plačevala minimalne prispevke, se bodo verjetno ti šteli kot osnova za izračun in bo porodniška zelo majhna. Kaj če s.p. še ne bo odprt 12 mesecev ko grem v bolniško oz. porodniško ali gredo v nadomestilo tudi višina plače, ko sem še bila zaposlena ali višina nadomestila z zavoda?
Glede na to, da je dejavnost prodaje energije takšna, da je na začetku ogromna investicija, potem pa se mesečno izdajajo računi za oddano energijo v omrežje (podpiše se pogodba o odkupu za 15 let) me zanima ali sploh lahko grem na porodniško če račune za elektriko vseeno izdajam? (pa čeprav gre v največji meri za pokritje kredita in amortizacijo…)

Hvala za odgovore!

Osnova za izračun starševskega nadomestila v primeru, da na dan pred nastopom starševskega dopusta ne bi bili zaposleni (oz. ne bi opravljali samostojne dejavnosti kot s.p.), bi bila 55% minimalne plače. Ta osnova se za vsak mesec, ko ste bili v zadnjih treh letih pred oddajo vloge zavarovani, poveča za 2% minimalne plače, vendar lahko nadomestilo skupaj znaša največ 105% minimalne plače.
Če boste na dan pred nastopom starševskega dopusta zavarovani (boste že imeli status s.p.), se vam bo za izračun starševskega nadomestila upoštevala povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki, za vsak manjkajoči mesec v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge pa se bo kot osnova upoštevalo 55% minimalne plače.

V boljšem položaju boste vsekakor, če odprete podjetje in uredite svoj status čimprej in se odločite za plačevanje nekoliko višjih prispevkov.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Mene zanima, tole: moja soproga je noseča približno 9 tednov in sedaj je v postopku odprtja d.n.o.-ja in me zanima kako je sedaj z porodniško, in ali je možno sedaj odpret d.n.o. in kako je z porodniškim nadomestilom. Zanima me približni znesek in kdo ga izplača.
Hvala za odgovor

Kot družbenica v d.n.o se bo žena lahko v družbi zaposlila in bo na tej podlagi zavarovana za starševsko varstvo, ali pa bo samo poslovodna oseba, ki bo plačevala zgolj prispevke, če ni zavarovana na drugi podlagi (v zvezi s slednjo varianto so v letu 2011 predvidene določene spremembe, tako da ji naj v računovodstvu svetujejo, kaj bi bilo najugodnejše zanjo).
Do starševskega dopusta bo upravičena, če bo za starševsko varstvo zavarovana pred dnem nastopa starševskega dopusta. Višina starševskega nadomestila je odvisna od povprečne osnove, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo vloge (torej od plače, bolniškega nadomestila, nadomestila za brezposelnost,… ki ga je upravičenec prejemal v zadnjih 12 mesecih), izplačuje pa se iz državnega proračuna.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close