Odprtje s.p-ja
OK, idejo ima.
Kaka je na vašem področju konkurenca, koliko je podjetij, pbrtnikov, ki se s tem ukvarjajo?
Ima vsaj približno izračunano, po kaki ceni bo delal, da bo pokril stroške in nekaj zaslužil?
Ve, kje bo material nabavljal? Po kakih pogojih in po kaki ceni?
Vsaj približno ve, komu bo lahko delal? Bo delal sam? Kako bo npr.naredil nekomu strop, če bo sam?
Vse to naj prej premisli…
Možno je dobiti tudi subvencijo v znesku 4.500€. Pogoj je, da ima dejavnost registrirano najmanj 1 leto, drugače mora sorazmeren del subvencije vrnit. Dodatne informacije si naj pridobi na zavodu za zaposlovanje.
Delal bi z mojim ocetom, kateri se tudi ze dosti let ukvarja s tem, zadeva je pa taka, da v nasem kraju tega se ni, zato mu je to prislo na pamet in pa zato, ker to delata naokoli ze kar nekaj casa, stranke so redno. Glede nabave se se nismo pogovarjali (do sedaj sta kupovala vecinoma v Kerosu in Mercatorju). Zanima nas predvsem, kako zaceti, koliko kapitala je potrebno ipd… zacetek biznisa nas zanima.
Barca, si tipična računovodkinja hehe. Če to dela že od 18. leta, potem verjetno že ima kup strank. Kaj bo zdaj delal človek analizo in poslovni načrt za fizička dela, ljubi bog.
Malo že naj gleda, da ima vsaj toliko strank, da bo lahko poplačal prispevke in davke. Naj upošteva, da bo potreboval ogromno orodja, ki ni tako poceni, sicer pa če je v tem fohu že toliko let, itak vse to ve in verjetno ima, ker sem ziher, da je vse to do sedaj delal na črno.
Kaj potrebuje se naj obrne na obrtno zbornico ali e-vem točko. V tej krizi, pa če ne dela veliko za podjetja, bi jaz vse skupaj raje delala na črno kot uradno, pa me mejte še za takega straha, ampak to državo naj hrani, tisti ki si jo je zmislo :). Problem je v plačilni disciplini podjetij dan danes. Večmesečne zamude so nekaj normalnega…..
Koliko vem je bilo od začetka tega programa potrebno dejavnost ohraniti 2 leti, nato so pa spremenili na 1 leto. Sem ga tudi sama odprla v času novih pogojev.
Na zavod se pa lahko prijavi ob istem času – tako sem naredila jaz. Se prijavila in prosila, da me vključijo v program za pridobitev subvencije. Je bilo rešeno v roku meseca in pol (prijava, vključitev, obisk delavnic, odprtje).
V bistvu ima Barca prav, da na to opozori. Je že fajn, da dela to dolga leta, vendar krog strank ni kar samoumeven. Poleg tega, verjetno stropa ni treba ravno menjati/popravljati vsake dva meseca, a ne? Stranke je treba stalno iskati nove, sicer si hitro na suhem.
Ti dve izhodišči mu ne bosta prinesli nobenega novega dela, še manj kakšnih uporabnih informacij, oni so tam bolj zaradi sebe kot zaradi kakega podjetnika. Če ima kdo kakšne pozitivne izkušnje, hvala bogu, pa še to so verjetno bolj kot ne glede administracije (prijave itd.), ne pa kaj pametnega oz. koristnega v zvezi s poslom. Preverjeno!
Ja, res je, ker si načeloma zaposlen pri drugem delodajalcu. Veliko ljudi pa naredi zmoto: ko vidijo, da gre posel rakom žvižgat, si odprejo popoldanski s.p., da bi legalno delali, potem pa izgubijo službo/podjetje gre v maloro, pa niso upravičeni do subvencije, ker “so preskrbljeni”. Zato je tale popoldnaski s.p. lahko tudi dvorezen meč in je v kočljivi situaciji bolje z njim malo počakat.
Pa tudi ne prispevkov, ampak samo minimalen pavšal.[/quote]
To pa drži.
Meni se je subvencija zdela fajn zadeva, ker sem bila povsem nova v tem in mi je prav prišla – sem si prispevke pokrila. Še predvsem, ker sem se odločila za polovični delovni čas (otrok star manj kot tri leta).
V bistvu ima Barca prav, da na to opozori. Je že fajn, da dela to dolga leta, vendar krog strank ni kar samoumeven. Poleg tega, verjetno stropa ni treba ravno menjati/popravljati vsake dva meseca, a ne? Stranke je treba stalno iskati nove, sicer si hitro na suhem.
Ti dve izhodišči mu ne bosta prinesli nobenega novega dela, še manj kakšnih uporabnih informacij, oni so tam bolj zaradi sebe kot zaradi kakega podjetnika. Če ima kdo kakšne pozitivne izkušnje, hvala bogu, pa še to so verjetno bolj kot ne glede administracije (prijave itd.), ne pa kaj pametnega oz. koristnega v zvezi s poslom. Preverjeno![/quote]
Na obrtni zbornici in e vem točki, ti povejo kaj potrebuje za odprtje, to sem mislila. Dela pa tam ni, vem jaz to hehe :).
Glej, morata imet vsaj kakšen mojstrski izpit oziroma potrdilo o zaključku izobraževanja za opravljanje točno tega dela, ki ga navajaš in ki ga želita opravljat preko s.p.-ja, da bosta lahko legalno delala in s.p. registirala za to dejavnost – ker drugače ne bo šlo, ker nimata ustrezne izobrazbe za to delo. Elektrikar energetik ni to – mora najprej naredit prekvalifikacijo poklica.
Ni več nujno; tule http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200818&stevilka=574 je treba pogledat, ali je za neko obrt predpisana zahteva po ustrezni poklicni usposobljenosti ali ne
(2) Obrtne dejavnosti, za katere ni potrebna ustrezna poklicna usposobljenost in za katere ni potrebno pridobiti obrtnega dovoljenja, so:
43.310 |Fasaderska in štukaterska dela |
+———+—————————————————-+
|43.330 |Oblaganje tal in sten |
+———+—————————————————-+
|43.342 |Pleskarska dela
Glej, morata imet vsaj kakšen mojstrski izpit oziroma potrdilo o zaključku izobraževanja za opravljanje točno tega dela, ki ga navajaš in ki ga želita opravljat preko s.p.-ja, da bosta lahko legalno delala in s.p. registirala za to dejavnost – ker drugače ne bo šlo, ker nimata ustrezne izobrazbe za to delo. Elektrikar energetik ni to – mora najprej naredit prekvalifikacijo poklica.[/quote]
To pa ne drži, garantiram. Vi kar pojdite na obrtiško zbornico, ker tam povedo, kaj rabiš za tiste dejavnosti. V družini smo odpirali s.p. ravno za te in podobne dejavnosti, in ni bilo treba nobene izobrazbe, ker obstaja nek seznam dejavnosti, kjer ni treba imeti mojstrskega izpita.
tole področje je še vedni iskano
moj soprog ima tako podjetje in naj ti povem da odklanja stranke ,ker nima časa za vse ,dodatno zaposlit pa noče …
kar pogumno (no sam v merkatorju se takih zadev pa res ne nakupuje ,naj gre v kalcer ali kako podobnio trgovino in se spogaja za cene!)
za 505 …dober iskan knaufar zasluži bistveno več ko 20 eur na uro