Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Odpuščanje invalidov

Odpuščanje invalidov

Spoštovani,

zaposlena sem v podjetju, ki je pretežno v državni oz. javni lasti ter zaposluje nekaj čez 1500 delavcev, in sicer kot referentka. Od leta 2005 imam status invalida III. kategorije. Vodstvo podjetja že od avgusta 2009 obljublja odpuščanja zaposlenih, pritiske pa so intenzivirali v februarju 2010. V sklopu dotičnega projekta smo zaposleni morali izpolniti obrazce, ki so vsebovali kriterije za določitev delavcev, ki jim bo odpovedana pogodba o zaposlitvi. Na seznamu tehnoloških presežkov, ki šteje vsega 41 oseb, sem se znašla tudi jaz, in to kljub temu:
– da je število točk, ki sem jih po zgoraj omenjenih kriterijih iz podjetniške kolektivne pogodbe zbrala, med najvišjimi;
– da šteje oddelek uprava, kamor sem organizacijsko umeščena 5 referentk, med katerimi imam najvišje število točk;
– da je v moji “mikro enoti” – uprava projekti, ki šteje 3 zaposlene, eden od sodelavcev prostovoljno dal odpoved (33% zmanjšanje);
– da je moj nadrejeni z mojim delom zelo zadovoljen;
– da v podjetju dela tudi cca 200 študentov;
– da imam, kot že omenjeno, status invalida III. kategorije.

O zadevi me je neformalno seznanil neposredni nadrejeni, pristojni (kadrovska služba in uprava kot organizacijska enota, ki ji pripadam, molčijo. Razlog, ki ga navajajo, je racionalizacija. Zanima me:

Kakšen je pravzaprav obseg vseh pravic in dolžnosti iz naslova t.i. III. kategorije? Ali me lahko odpustijo kar tako, po subjektivni presoji, brez upoštevanja lastnih kriterijev? Kje se lahko o tem poučim? Kaj mi lahko svetujete?

Za pomoč se vam toplo zahvaljujem.

Po 1.1.2006 invalidi res niso več absolutno ščiteni pred odpuščanjem, vendar zakon vseeno predvideva zanje določena varovala.
Invalida tako delodajalec z več kot 5 zaposlenimi ne more odpustiti ne da bi se o tem obvestila Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu, ki mora o tem podati svoje mnenje. Odpoved pogodbe je možna le, če so podani resni in utemeljeni razlogi za to in če utemeljenost teh razlogov ugotovi Komisija.
Če se vam zdi, da je ravnanje vašega delodajalca diskriminatorno, pa imate vedno tudi možnost, da se obrnete na inšpektorja za delo.

Varstvo invalidov pred odpuščanjem je urejeno z določbami Zakona o delovnih razmerjih (zlasti 116. čl.), v 101. in 102. čl. Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1, UPB-4) in v Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (predvsem 40. čl).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Spoštovani, zaradi invalidnosti 3. kategorije sem bila na čakanju in dobivala minimalni dohodek, ker mi delodajalec ni mogel ponuditi drugega dela.Čez čas je delodajalec poslal na dopolnilno invalidsko komisijo novo zadevo, češ da mi nudi novo delovno mesto z vsemi omejitvami. Delovno mesto je bilo isto, le malce bolj spretno je bilo obkroženo, kaj se dela…dala sem ugovor z obrazložitvijo in tudi dokazili, saj sem se zaradi mobinga in tudi lastnega truda še med zdravljenjem celo dodatno poškodovala. Invalidska komisija je po ponovni oceni ocenila, da nisem sposobna za to delo in res ga ne morem opravljati. Sedaj me zanima kaj lahko pričakujem?
Ali me lahko odpustijo, če mi ne morejo dati drugega dela? To delovno mesto ukiniti ne morejo, to vem?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

Pogodbo o zaposlitvi lahko delodajalec odpove brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi le, če so podani resni in utemeljeni razlogi za odpoved pogodbe in če utemeljenost teh razlogov ugotovi komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi, hkrati s tem, da delodajalec objektivno ne more zagotoviti invalidu drugega ustreznega dela (mnenje komisije je procesna predpostavka v postopku za odpoved pogodbe o zaposlitvi brez ponudbe nove pogodbe).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close