Odrasli z govorno napako
Danes ko sem gledala nadaljevanko Strasti, sem opazila, da ima ena od igralk izrazito govorno napako.
Me zanima, a se odrasel človek res ne more naučiti pravilne izgovorjave črk oz. natrenirati jezika in pravilne “lege” le-tega? Otroku je sigurno težje razložit te zadeve, pa z vajami in striktnim opozarjanjem lahko govorno napako skoraj v celoti odpravimo. Zakaj je torej odrasli ne morejo?
Mi lahko kdo razloži?
To pa ne bo držalo.
“Naši” logopedinji je uspelo naučiti pravilne izgovorjave črke R eno študentko. Celo neka mamica, ki je hodila k logopedinji s svojim sinom in nikoli prej ni izgovarjala R-ja, se je, ko je delala vaje skupaj s sinom, naučila.
Meni je logopedinja rekla, da je zelo malo ljudi, pri katerih se izgovorjave ne da popravit zaradi nepravilnosti v govornem aparatu, torej takrat, ko obstaja za to dejansko organski vzrok.
Mogoče je pa ne želi odpraviti? Mogoče pa s tem živi, ker je to del nje in ji je to zadnja stvar, ki bi jo pri sebi želela izboljšati. V končni fazi šteje to, da se ona dobro počuti in je njej to sprejemljivo, ne to, kar si o tem misli okolica. In če ona tega ne sprejema kot napako, zakaj jo bi potem odpravljala?
Melonca670, 21.11.2024 ob 08:47
Mogoče je pa ne želi odpraviti? Mogoče pa s tem živi, ker je to del nje in ji je to zadnja stvar, ki bi jo pri sebi želela izboljšati. V končni fazi šteje to, da se ona dobro počuti in je njej to sprejemljivo, ne to, kar si o tem misli okolica. In če ona tega ne sprejema kot napako, zakaj jo bi potem odpravljala?
Za njeno osebno življenje je vseeno.Ker pa je igralka, oziroma igra v nekaterih vlogah, bi morala biti pravilna slovenska izgovorjava njena prioriteta.Ušesa bolijo, ko poslušaš njen R.
OMG, 21.11.2024 ob 09:01
Za njeno osebno življenje je vseeno.Ker pa je igralka, oziroma igra v nekaterih vlogah, bi morala biti pravilna slovenska izgovorjava njena prioriteta.Ušesa bolijo, ko poslušaš njen R.
S tem razlogom bi moral še marsikdo, ki je v medijskem središču, na kakšno učno uro izgovorjave, pa ne zaradi R-ja (radio, TV, influenserji ipd.). Nekoga to moti, nekoga pa sploh ne. Medtem ko jo ti težko poslušaš, je nekje nekdo, ki mu je njena izgovorjava simpatična ravno zaradi tega, ker jo zaznamuje. Če zdaj popravi svojo izgovorjavo, je ta več ne bo zaznamovala na noben način in neke vrste edinstvenost izgine.