Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odselitev od doma pri 18 letih

Odselitev od doma pri 18 letih

Jutro, zanima me vaše mnenje ali kakšen nasvet karkoli kar veste o tem. Doma so razmere nevzdržne, v glavnem, že dolgo se želim odseliti od doma in zdaj ko sem že polnoletna me zanima kako to poteka glede na to, da se še šolam in sem brez službe. Šele v petek imam sestanek s socialno delavko, da mi objasni okoli teh stvari a tudi od vas bi rada kaj izvedela, če se kaj spoznate na to.
Če bom živela na svoje se mi po logiki zdi, da bom dobila štipendijo(ki jo zdaj ne dobivam) in bo le ta tudi višja, kajne? Tudi starše bom tožila za preživnino. Imam pravico tudi še do kaj? Recimo otroški dodatek?
Hvala za odgovore.

Med in mleko se ti ne bosta cedila. Bo pa vsekakor bolje, če so razmere tako zelo nevzdržne.

Jaz točno vem, kako je, ko imaš res razlog, da se odseliš od doma. Jaz sem se sicer malo kasneje, ker v bistvu sem že tako od 18. naprej bolj malo živela doma, potem sem šla pa ob prvi priložnosti. Sem imela štipendijo tako ali tako, moja ni bila vezana na materialni status, ki je pri na sbil precej visok, ampak na uspeh v šoli.

Lahko tožiš starše, ne vem kako hitro to gre, dokler se šolaš ti menda morajo plačevat preživnino. Upam, no – to res ne morem sodit tu, da ne gre za kako najstniško muho, ker vsekakor, če se odseliš, moraš imet jasne cilje in moraš vedet, da ti bo veliko težje kot ostalim. Služb pa ni, saj se najde kaj, ampak sam bolj kot ne životariš. Tolažba – v študentskih časih smo vsi imeli največ denarja, čeprav meni oče ni plačeval preživnine…

Na žur kar pozabi… Tu in tam, ampak imaš veliko odgovornost, da poskrbiš zase.

Zelo dobra odločitev, četudi je najstniška muha. Sreča je na strani pogumnih. Jih dosti poznam. So uspešni.

Dekle drago, le pogumno! In ja, sreča je na strani pogumnih!

Operativno bo pa več ali manj zgledalo tako kot v družini. Tisto kar naj bi bilo bo le na videz, resnica pa bo običajno diametralno nasprotna. To boš spoznala že v petek.

Sam sem v lajfu najbolj previden pri leporečnih ljudeh.

Jaz sem imela krasne razmere doma pa sem vseeno odšla od doma pri 17 letih, ker sem želela biti samostojna:) Nikoli mi ni bilo žal.

Vse se uresniči, če si močno želiš in delaš na tem in za to! Le pogumno! Srečno!

Hvala za pozitivo in spodbudo, polepšali ste mi dan. Vendar me zanima sploh tistim, ki ste odšli od doma pri mojih letih, kako vam je finanično uspelo? Ste imeli štipendijo, ste delali ali kaj drugega?

Mislim, da ti pripada socialna pomoč, zaprosiš lahko za neprofitno stanovanje in ti del najemnine krije CSD, starši so dolžni do konca tvojega šolanja plačevati preživnino, ki jo skupaj določite na CSD. Glede štipendije pa ne vem.

Srečno in kar pogumno na svojo pot. Bodi le tako pametna, da se ne zapletaš v kakšne nelegalne posle, kakšne čudne žure, …. in vse bo šlo.

srečno.

V vsakem primeru boš morala po moje zraven še kaj delat npr. dva vikenda na mesec kelnarit, če hočeš kolikor toliko dostojno živet.

Zgornji odgovori so napačni. Starši so te dolžni prežvljati ja. če ti nudijo streho nad glavo,hrano, itd. je to to. Če se ti odločiš da se boš odselila, to ne pomeni, da ti morjo plačevat preživnino. Ker te preživljsjo – če ti način ni všeč, je to tvoj problem. Štipendije tudi neboš dobila, ker se v tvojo družino še zmerej štejeta tvoja starša – zaradi dolžnosti preživljanja.
Nevem kako je s socialno pomočjo, otroškim dodatkom in neprofitnim stsnovanjem – sklepam da enako.
V vsakem primeru pa.. če se zanašaš le na to, kako boš od drugih dobila denar za preživetje (od staršev in države) defenitivno nisi dovolj zrela, da bi se odselila.

Jaz mislim, da boš brez službe težko shajala, razen če imaš na voljo stanovanje, za katerega ti ne bo treba plačevat najemnine. Boš jeseni šla študirat? Razmisli o šudentskem domu.

Če vprašaš mene….jah, jaz sem dobila stalno službo, srednjo šolo delala ob delu, študij pa nadaljevala malo kasneje:)
Nikoli pa nisem želela biti odvisna od socialne pomoči, od države, to pa ne.

Vse se da, če se hoče.

Aja, in finančno sem pomagala tudi domačim.

Ne bo šlo po taki logiki. Starši smo dolžni preživljati svoje otroke tudi po polnoletnosti, dokler se redno šolajo, vendar najdalj do 26. leta starosti. Tudi če se odseliš in prijaviš lastno gospodinjstvo, so te še vedno dolžni preživljati starši. Lahko jih tožiš za preživnino in jo tudi dobiš, seveda. Zaplete se, če je ne plačujejo ali ne plačujejo redno.
Ostalih pravic žal nimaš. Lahko si najdeš delo.
Menim pa, da bi ti najbolj konkretne nasvete morali dati na CSD. Tam opiši domače razmere, da bo nedvoumno jasno, zakaj želiš stran od staršev. Povej, da se želiš šolati, vendar je to v takem okolju, kjer si, nemogoče.
Kar se tiče stanovanja, pojdi na občinski sklad in povej, da rabiš bivalno enoto, ker tam, kjer si zdaj, ne moreš bivati zaradi takih in takih razmer.
Pa srečno!

New Report

Close