Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Odškodnina iz prometne nesreče – krivda

Odškodnina iz prometne nesreče – krivda

Moja mama je bila udeležena v prometni nesreči kot sopotnica. Voznik vozila A (vozilo v katerem je bila sopotnica), je zavijal levo iz neprednostne ceste na prednostno. V tistem trenutku je po prednosti cesti pripeljal voznik vozila B z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola. Voznik vozila A je v prometni nesreči preminil, voznika vozila B pa so kazensko ovadili zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti 323, od 2 po kazenskem zakoniku.

Voznik vozila B je na zavarovalnico že podal zahtevek za popravilo vozila in izjavil, da ni kriv za nesrečo.

Sedaj me zanima, kdo je kriv za nesrečo in s katere police je moja mama upravičena do odškodnine za telesne poškodbe (obravnava na sodišču se še ni začela, kjer ima mama pravico do vpogleda v dokaze).

Lp

Pozdravljeni,

glede na zgoraj opisano je videti, da je za nesrečo odgovoren voznik vozila B. Za bolj natančnejši odgovor bi bilo smotrno videti vsaj policijski zapisnik. V kazenskem postopku bo postavljen izvedenec za raziskave prometnih nesreč, ki bo v zvezi s tem, ali je voznik vozila B odgovoren za nesrečo, in če da, v kakšnem obsegu, izdelal izvedensko mnenje.

Videti je, da bo vaša mati, torej sopotnica v vozilu A, lahko uveljavljala odškodnino iz zavarovalne police voznika vozila B.

V primeru, da bi se izkazalo, da gre za deljeno odgovornost obeh voznikov, lahko sopotnica uveljavlja odškodnino iz police obeh voznikov. V vsakem primeru bo torej na osnovi zavarovalnih polic od zavarovalnic lahko prejela celotno odškodnino .

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close