Odškodnina za neizkoriščen dopust?
Spoštovani,
V podjetju sem zaposlen od leta 2001. V začetku leta 2003 mi je bila odpovedana pogodba o zaposlitvi kot presežnemu delavcu. Nato sem bil še 6 mesecev upravičen do nadomestila na Zavodu za zaposlovanje. Novembra 2004 me je podjetje po sodbi Delovnega sodišča pozvalo na delo in mi odredilo koriščenje celotnega dopusta za leto 2004.
Zanima me:
1. – ali sem upravičen do odškodnine za neizkoriščen del dopusta v letu 2003, saj ga po krivdi delodajalca, nisem mogel izkoristiti?
2. – ali sem upravičen do pogodbene kazni, ki jo mora plačati delodajalec (29. člen KP trgovine)?
Hvala in lep pozdrav,
Sergio
1. Ne, po stališču sodne prakse do odškodnine za neizkoriščeni letni dopust niste upravičeni, pač pa do plačila regresa za leto 2003.
2. Do pogodbene kazni ste upravičeni, če izpolnjujete pogoje iz 29. člena KP, se pravi če je s pravnomočno odločbo ugotovljeno, da vam je delovno razmerje prenehalo nezakonito zaradi opustitve zakonsko predpisanih postopkov.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlena 9 mesecev, 15. maja pa se mi izteče pogodba za določen čas, ki je direktor ne bo podaljšal zaradi zaprtja trgovine. Ker v vsem tem času nisem imela priložnosti za koriščenje letnega dopusta (ostalo mi je še 21 dni), me zanima, kaj se v tem primeru zgodi s preostalim dopustom. Ali v celoti propade, ali mi ga mora podjetje izplačati?
Lep pozdrav,
Ines
Takoj pisno zahtevaj koriščenje letnega dopusta in shrani dokaz o tem in potem, če ti dopust odobri, super, če pa ne, ti pa pripada odškodnina za neizkoriščen dopust.
Hvala! Imam pa problem, da mi ne odgovarjajo na maile ali karkoli pisnega, vse hočejo opraviti prek telefona- jaz sem namreč v poslovalnici v Lj, sedež pa je v Novi Gorici, tako da močno dvomim, da bom lahko pridobila pisni dokaz :/
Forum je zaprt za komentiranje.