Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odsotnosti

Odsotnosti

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam vprašanje povezano z nosečnostjo, čeprav na nekoliko drugačen način. S partnerjem se ubadava s problemom neplodnosti, za zdravljenje pride v poštev le postopek umetne oploditve. Organizacija dela na kliniki je takšna, da pričnejo z delom ob 8.uri zjutraj (ko sama običajno začenjam službo), vsak pregled pa se zaključi povprečno po 2-eh urah (predvsem zaradi čakanja na zdravnike) – včasih po pol ure, včasih tudi 3 ure.

To zame pomeni, da v roku enega meseca približno 10-krat zamudim v službo za debeli dve uri in moj problem je kako to upravičiti v službi?

Je možno dobiti bolniško za te ure? To bi zame po drugi strani pomenilo še dodatno čakanje pri osebnem zdravniku…
Kako to upravičiti delodajalcu? Naj razložim, da ni naklonjen nosečnicam in da če bi vedel zakaj te odsotnosti, bi se zame razmere gotovo še bolj poslabšale.

Zaenkrat to rešujem z izgovori, ure nadomeščam tako, da ostajam še dlje po delovnem času, vendar me to moti, ker je zame zelo stresno in mi še poslabšuje možnosti, da bo en izmed teh postopkov končno uspešen.

Lepo prosim za kakšen predlog, kako lahko te odsotnosti upravičim (gre konec koncev za zdravstvene težave), obenem pa narave svojih težav v službi ne razkrijem.
Hvala.
M.

Žal vam ne znam svetovati nič uporabnega. Bolniški stalež po mojem mnenju ni možen, saj zakon izrecno pravi, kdaj se ga lahko odredi, gre pa tudi za začasno nezmožnost za delo, kar pri vas ni primer in tudi ne more trajati samo uro ali dve na dan, ostale ure ste pa zmožni za delo. Težava je predvsem v tem, da gre pri vas za nekajurno odsotnost, zakon in kolektivne pogodbe pa vedno predvidevajo odsotnost v dnevih in ne v urah (npr. letni dopust, plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin).

Nekatere kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti predvidevajo možnost odsotnosti z dela zaradi neodložljivih osebnih opravkov, kjer bi v poštev prišla tudi odsotnost po urah – težava pa je, da gre za neplačano odsotnost in da tako zahtevo delodajalec lahko zavrne, če zahteve delovnega procesa tega ne dopuščajo. Preverite, če vaša kolektivna pogodba tako možnost odsotnosti pozna in razmislite o morebitnem tovrsten dogovoru z delodajalcem. Ni treba, da mu razlagate, kakšni so taki neodložljivi osebni opravki in ker teh ur delodajalec ne plača, ga to niti ne sme zanimati.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Rada bi še dopolnila svoj zgornji odgovor: ravnokar sem govorila s kolegico, ki ima praktične izkušnje s postopki umetne oploditve. Povedala mi je, da je, ko je pacientka sprejeta v program npr. IVF postopka, možno dobiti bolniški stalež, vendar za cele dneve in ne po urah. Baje ob začetku postopka pacientka dobi priporočilo zdravnika za bolniški stalež, s katerim si pri izbranem zdravniku uredi bolniško. Ob naslednjem stadiju postopka da zdravnik nadaljnje priporočilo za podaljšanje staleža in tako so baje nekatere pacientke ves čas postopka v staležu (lahko tudi nekaj mesecev). Neplodnost se namreč tretira kot bolezen – odtod tudi naziv zakona “zdravljenje neplodnosti”. Še vedno pa ostaja isto, kot sem napisala zgoraj, ne gre za odsotnost po nekaj ur vsake toliko časa, ampak za cele dneve odsotnosti zaradi bolniškega staleža.

Tako imate torej dve varianti: ali stalež ves čas, dokler bo trajal postopek (cele dni), ali pa odsotnost po urah v dogovoru z delodajalcem.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close