Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Odstranitev jajčnikov laparoskopsko

Odstranitev jajčnikov laparoskopsko

Zdravo!

Mene pa zanima če je katera to imela in kako vse skupaj poteka ( operacija, okrevanje). Naj pa povem da ta operacija pride vpoštev za mojo hčerko staro 13 let. Ima turnerjev sindrom.
Hvala

Uf, to moraš pa kar njenega zdravnika-ginekologa vprašati.
Drugače pa je to pri odrasli ženski, ki ni več v rodni nekaj za kar si tri dni v bolnici in 14 dni bolniške dobiš, tako kot pri sterilizaciji. Ni hudega, čisto tako ajnfoh kot odstranitev navadne bradavice na bradi pa tudi ni.

Seveda se bom pozanimala pri njeni ginekologinji. Samo zanimajo me izkušnje drugih žensk, ki so to dale skozi.

Par tednov pred operacijo UZ pregled na ginekološki, posvet z anesteziologom. Dobiš vse informacije o posegu in navodila pred posegom. Dan prej greš v bolnico, ne ješ nič (najbolje je nič jesti 24h pred operacijo/narkozo, ker ti je po operaciji precej manj slabo), dobiš klistir. Vse kar te zanima vprašaj osebje, so izredno prijazni od sester do zdravnikov in se potrudijo, da na vse odgovorijo. Naslednji dan je operacija, pred operacijo ti zjutraj dajo tableto za pomiritev, se oblečeš v “operacijska” oblačila, kapo na glavo, in čakaš, da te sestre pridejo iskat. Tu ti vstavijo še metuljčka v roko – zgornji del (da te špiknejo samo enkrat in ne za vsako zdravilo ponovno). Če je brez komplikacij je sam poseg cca 20min do pol ure, po operaciji si v intenzivni sobi, kjer si stalno pod kontrolo, da je vse ok in se počasi prebujaš. Ne rabiš nič, vse te oni zrihtajo. Ponovno se zbudiš v svoji sobi. Če boli rečeš za painkillerje, ene dobiš intervenozno, druge kot tablete.
Med operacijo te napihnejo, s tem dobijo več prostora in boljši pregled. Naredijo 3-4 reze-luknje na trebuhu: 1 čez popek, 2 v trikotniku okoli jajčnika – približno govorim. 1 rez je 1-2 šiva.
Kirurg se zelo potrudi, da ti naredi lepe šive zaradi brazgotin, ker ženske smo pač občutljive na to in res pazijo, ker je to delno predel, ki se vidi izven kopalk.
Z zrakom napihnjen trebuh: to zna boleti, zato je dobro, da takoj, ko se prebudiš migaš z rameni, nogami, v glavnem se čim več premikaš, seveda v okviru zmožnosti – do bolečine oz samo kar ti paše. Tudi fizioterapevtka pride in ti pokaže kako se vstaja iz postelje (najprej na bok, skrčiš noge, se opreš na roko, istočasno z drugo roko počasi dviguješ trup in noge gredo dol..), kako se primeš, če moraš kihniti, kako ne dviguješ ničesar še mesec in pol…
Prvi dan bo slabost zaradi narkoze. Čim glavo dvigneš se ti zvrti. Ko jo 12tič dvigneš je že bolje in dvigneš še malo zgornji del telesa. Vse počasi in počasi. Nič se ne mudi, nikamor ne greš. Za wc zaprosiš sestro. Na wc ne greš, ti prinese kahlo v posteljo. Tu moraš odklopiti okolico in opraviti svoje. Nikomur ni prijetno, vse na istem in nič ni nerodno. Ampak dojeti to je pa..lej, neugodno.
Sestre so tam zato, da ti pomagajo. Od wc do umivanja zob in tuširanja. Nič nerodno, nič sramu. Ne se čuditi, ker gre sestra s tabo na wc in pred vrati čaka, da se ti slučajno ne zvrti in padeš na tla, stalno te sprašuje če si ok. Prijaznost dela čudeže;)
Šivi znajo srbeti. Ne praskaš, ker nočeš, da se ti odprejo ali grdo brazgotini. Samo roko si gor položiš in pogladiš in verjameš, da te ne srbi več.
Delaš vaje kot ti jih je predstavila fizioterapevtka (tudi doma). Po parih dneh greš domov, šive ti odstrani osebni zdravnik (ali pa so tisti, ki razpadejo sami) in doma nadaljuješ po navodilih, ki so ti jih dali. Čez 1 mesec je kontrola pri kirurgu operaterju, potlej pa v roku 6mes pri svojem ginekologu.

Srečno!

PS: Lase operita tik pred odhodom v bolnico, ker to je pa potlej nekaj časa drugotnega pomena in ne ravno prijetno opravilo.
Za odhod domov ji prinesi najbolj široko trenirko, ki ne stisne v pasu in se z lahkoto obleče in superge, ki se samo nataknejo (ne zavezujejo), ne pa kake nestabilne čevlje, da ti ne pade. Tudi v bolnici so najboljše jope in ne puloverji. (čim manj čez glavo in razteganja)

MsOlivija najlepša hvala za te informacije. Si bom zapomnila.
🤗

Meni so januarja odstranili jajčnik in jajcevod, zdaj pa sem ravno 13 dni po laparaskopiji z biopsijo in odstranitvijo slepiča.
Če bo hčerin ginekolog presodil, da potrebuje odstranitev jajcevodov bo dobila napotnico za laparaskopijo. S to se potem naroči.
Pred sprejemom v bolnico bo imela ginekološki pregled in ultrazvok, razgovor z anasteziologom (podpiše se dovoljenje za anestezijo), dati mora kri v laboratorij, opraviti EKG, nekateri zahtevajo še slikanje pljuč.
Sprejem je en dan pred operacijo dopoldan, zajtrk poje normalno doma. V bolnici potem dobi odhajalo. Za kosilo dobi ali samo juho ali normalno kosilo in zvečer spet juho ali celo večerjo (odvisno od bolnice do bolnice, s tem da če dobi kosilo in večerjo jo bodo klistirali, če dobi samo juho pa načeloma ne). Zvečer dobi tabletko za spanje, od polnoči naprej ne sme piti več. Zjutraj jo bodo zbudili, poslali pod tuš. Potem se preobleče in počaka zdravnika (v nekaterih bolnicah pa zdravnik pride na dan sprejema), ki razloži kako bo poseg potekal in katera bo na vrsti, podpiše se privolitev v poseg in dovoljenje za transfuzijo krvi.
Ko je na vrsti za poseg jo sestra odpelje pred operacijo sobo, kjer ji dajo kanalček v roko in jo priklopijo na infuzijo. Potem se namesti na mizo/stol. Pride anasteziolog in jo uspava. Potem se opravi poseg.
Po posegu jo zbudijo – v enih bolnicah v prebujevalnici in te čez par ur preselijo na intenzivno, v drugih se zbudiš na intenzivni in se ne želiš več.
Potem bo še nekaj časa zaspana, lahko ima bolečine v grlu in na mestih kjer so rane. V enih bolnicah ti po 4h urah pomagajo, da vstaneš in greš na WC, v drugih ti vstavijo kateter in prvi dan ne vstajaš. Na intenzivni si cel čas priklopljen na monitor, imaš infuzije in si pod nadzorom sester. Telefon ima lahko pri sebi, vendar po tihem.
Če je vse ok in ti ni slabo, nimaš večjih bolečin te naslednje jutro po viziti prestavijo v navadno sobo. V večini primerov greš lahko isti dan domov, v nekaterih pa ostaneš še en dan na oddelku. Po odpustu dobiš navodila kako skrbeti za rano, kdaj na kontrolo, kdaj pobrati šive ipd…
Potem ene 3 dni še čutiš vsak premik in imaš občutek, da ti bo črevesje ven padlo, pol je pa načeloma vsak dan malo boljše. 10 dni po operaciji predvidoma poberejo šive in 14 dni po operaciji se počasi lahko vrneš v običajen vsakdan, s tem da je še treba paziti kakšne nagle gibe in ne dvigovati težjih stvari.

Nesrečnica tudi tebi iz srca hvala za te informacije. Vse lepo.

Pozdravljene

Ravno po operaciji odstranitev obeh jajčnikov in jajcevodov. Po dveh dneh odšla domov in se četrti dan vrnila. Sem na antibiotiku. Mogoče grem čez 3 dni če bo ok domov. Mislna sem da je to izi , pa sem ugotovila da ni. Punčki želim res vso srečo pri posegu.

Odgovor na objavo uporabnika
Mojca681, 16.03.2024 ob 03:46

Pozdravljene

Ravno po operaciji odstranitev obeh jajčnikov in jajcevodov. Po dveh dneh odšla domov in se četrti dan vrnila. Sem na antibiotiku. Mogoče grem čez 3 dni če bo ok domov. Mislna sem da je to izi , pa sem ugotovila da ni. Punčki želim res vso srečo pri posegu.

Mojca 681

Tri leta je od operacije naše punce in vse je bilo okej. Res pa je, da bo kup drugih težav povezanih s Turner sindromom, ampak bomo tudi to premagali.

Tebi pa želim vse dobro.

New Report

Close