Odsvetujem vam vpis na Fakulteto za socialno delo
Vsem tistim, ki se odločate za študij, toplo odsvetujem, da greste študirati na Fakulteto za socialno delo. Tam se namreč v štirih letih študija ne naučijo nič. Ne vem, kaj delajo študentke v študijskih klopeh na Fakulteti za socialno delo (po mojem mnenju samo gledajo v zrak in sanjajo o fantih), toda po končanem štiriletnem študiju ne vedo nič o socialnih problemih raznih marginalnih skupin (invalidi, itd.), ne znajo pomagati, v primeru, da dajejo stranke pri njih vloge (npr. za denarno socialno pomoč), pa se samo zadirajo na svoje stranke in jih zmerjajo z lenuhi (en lep primer, ki si ga lahko ogledate tukaj na MON, je npr. Tina Kovač na forumu “materialna pomoč”). Če bi radi imeli vsaj kolikortoliko dostojen poklic, postanite inženirji česa naravoslovnega ali tehničnega (računalništvo, elektrotehnika, kemija in kemijska tehnologija, farmacija, itd.). Tukaj bodo rezultati vašega dela in študija vidni! Fakulteto za socialno delo pa vpišite samo, če potrebujete status (zaradi študentskega dela), študirali pa ne bi.
FSD je res sama sebi v namen! Dejansko bi moralo biti vsaj polovico študijskih obveznosti namenjenu terenskemu delu (kot je to na primer v ZDA).
Ljudje, ki jih zanima socialna problematika, bi morali na terenu raziskovati dejansko stanje socialno ali kako drugače ogroženih ljudi. Sedenje v pisarni, sprejemanje strank (veliko res ogroženih tja sploh ne pride), je reševanje problematike po liniji najmanjšega odpora oz. talanje DSP tistim, ki prinesejo ustrezna dokazila. To delo bi lahko opravila tajnica s srednjo ekonomsko šolo, diplomirani socialni delavci in delavke pa bi se morali ukvarjati s posameznimi primeri, napisati poročilo , administrativne zadeve pa prepustiti za to usposobljenim. Tako niso ne tič ne miš, je pa res, da sami niso krivi- tako jih učijo in tako delajo! Lp!
Še veliko je takih fakultet, ki nič koristnega ne naučijo. Posebej te, na novo ustanovljene, pa vse “vaške” fakultete, oz. visoke šole. Res groza, potem pa ti diplomanti mislijo, da je njihov študij enakovreden “klasičnemu” študiju.
Poleg tehničnih fakultet, ki so na nivoju, se mi zdi, da je še “spodoben” študij na Pravni fakulteti in Filozofski – vendar samo v Ljubljani.
Saj tudi FDV ni nič boljši-samo mešanje megle. Pol si pa še mislijo kaki kvazi intelektualci so. Naj pridejo raje gledat, kakšni so študiji na narovslovnih fakultetah pa bojo videli kaj se pravi res študirat. Ko pa diplomirajo pa itak službe ne dobijo in obvisijo domačim na plečih. Jaz sem z naravoslovno fakulteto takoj dobila službo in šla na svoje, brat pa še zdaj meša zrak doma (in je še vedno “ta pameten”-vsaj po njegovem)
Afsdf, očitno te je nekaj spravilo na obrate oziroma te je tako zjezilo in visoko motiviralo – da si šel izliti sem ta žolč.
Pomoje je lahko samo dvoje:
1.) si se hotel-a vpisati na FSD, pa imaš za to premalo točk. Kriteriji za sprejem so pač relativno zelo visoki.
2.) si pričakoval, da boš “na suho” lahko vlekel DSP, pa se ti nekako ni izšlo.
Če se motim – povej kaj je bilo potem tretjega. Ker tvoja motivacija in energija je očitno res velika, to ni kar tako.
PS: pa ko boš naredil vse tri letnike Statistike na FSD, se javi.
Ah dajte no. NOben faks vam ne da praktičnih navodil za delo. Za to je praksa in praktično usposabljanje. V interesu študenta je ali si bo poiskal dobro prakso ali bo pripravljen kaj narediti za to, da ko bo dobil diplomo bo imel tudi nekaj praktičnih izkušenj. Vsekakor pa ne glede na diplomo gre tukaj in vedno in povsod za ČLOVEKA. Zato imamo dobre ali slabe zdravnike, dobre ali slabe učitelje, dobre ali slabe socialne delavce…..
[center]PS: pa ko boš naredil vse tri letnike Statistike na FSD, se javi.[/center]
What????
Ne morem verjet!!!!
Na FSD imate problem, ker imate 3 leta statistiko!!!!!??????????????????????????????
Ne vem al bi se smejala al zgražala… Sem študirala 2 leti na FSD. “študirala”. :))))
Ko sem se prepisala na neko visoko šolo tehnične smeri, pa čeprav je 3 leten študij… sem se namatrala še pa još in v primerjavi s socialnim delom …. Ma FSD je mala malica!
STATISTIKA. Ajoj, statistiko imajo revčki.
Sem imela prijateljico na socialnem delu in je imela prakse kar precej. Ampak ko je prišla v službo, je pa žalostno ugotovila, da je samo uradnik, realne moči, da komu pomaga, pa nima. Je samo razdeljevalec državne pomoči – tukaj pa itak obstajajo kriteriji, kdo je upravičen in kdo ni.
In že dolgo ni več socialna delavka. Ta poklic te ubije, ali pa postaneš popolnoma brezbrižen do stisk ljudi. Vmesne poti ni.
Ko sem šla študirat na FSD, nekdanjo Visoko šolo za socialno delo, nisem šla študirat zgolj zaradi statusa, pač pa zato, ker sem želela pomagati ljudem in to ne iz pisarne, pač pa na terenu, obiskovati ljudi na domu, jim pomagati pri urejanju njihovih pravic… in ne samo sedeti in moliti k bogu ter verjeti, da se bo vse samo uredilo.
Faks sem delala z “levo roko”, razen pedagogiko, kjer nam je prof. Muršak že v prvem letniku prvo uro povedal, da tisti, ki nismo iz Ljubljane in okolice, ne bomo v prvo opravili izpita in nas je dr*al 100 na uro in ko sem končno naredila pedagogiko, sem si rekla, da upam, da ga v življenju več ne vidim. 🙂
Zaposlila sem se v socialnem varstvu. Delodajalcu sem rekla, da želim delati na terenu, z ljudmi, voditi skupine, raziskovati življenje ljudi, jim pomagati… dali pa so mi delo v pisarni, s kupom papirja, stik z uporabniki morda pet minut med uradnimi urami… trpela sem in to zelo. Dokler se nisem zaposlila v društvu, kjer sem imela vsakodnevni stik z uporabniki in kjer sem vso svojo energijo vlagala v kvalitetno preživljanje prostega časa uporabnikov, ki so najbolj izolirani iz družbe in ki jih ima družba za lenuhe. Govorim o področju duševnega zdravja.
In vsi tisti, ki pišete o o gospodični Tini Kovač kot o osebi, ki nima pojma o svetovanju… naj povem, da jo poznam osebno in da je izredno topla oseba, ki poleg svoje redne službe skrbi tudi za to, da kolikor toliko redno odgovarja na forumu materialna pomoč. Seveda pa so ljudje takšni, da takoj, ko nekdo pove svoje mnenje in se ne strinja z njimi, pa čeprav pove po resnici in dejstva taka kot so, takoj pljuvajo po njem. Pa ne moreš reč nekomu, ki vozi pregrešno drag avto, da ima pravico do DSP, no. Naj najprej proda avto in si kupi cenejšega. 🙂
No, da povem. Najprej, odgovor ni niti pod 1), niti pod 2), ampak pod 3) – ker te možnosti nisi dala.
Postala sem invalid in sem šla v invalidsko društvo, da bi mi tam pomagali pri sprijaznjenju z invalidnostjo, socialna delavka pa kot da nima časa zame – samo vabila na razne delavnice, športne in kulturne prireditve, itd., dobivam, da bi se pa imel možnost pogovoriti – ne, to pa ne. Pa glasilo dobivam in v njem vse tisto, česar sem se vedno najbolj bal – izoliran, robinson, prikrajšan, socialno invalid,… Ko grem v društvo, da bi se o tem pogovoril – ne, ni časa, nič ne vemo, ne razumem, … Kakšen odnos je to? Je to socialna delavka ali kaj čisto tretjega? Fakulteto že ima, je povedala, drugega pa ne vem. O konkretnem društvu pa ne bi.
Tvoj problem je, da si že v osnovi zgrešil naslov. Razumem tvojo stisko, a za reševanje psihičnih problemov in spopadanje z invalidnostjo niso usposobljeni socialni delavci, temveč psihologi in psihiatri.[/quote]Hvala lepa za odgovor. Bom šel k psihologu. Vendar pa bi me lahko tudi socialna delavka v društvu napotila k psihologu, pa me ni… Pa še to: v aktih društva med drugimi tudi piše, da je namen njegovega delovanja pomoč članom… Sem mogoče preširoko razumel to pomoč… Vseeno hvala.
No, jaz pa sem trenutno še izredna študentka na omenjeni fakulteti (in priznam, da je vsaj zame statistika bila nočna mora – tista, ki je študirala dve leti, je torej ni niti dobro okusila). V teh štirih letih sem dobila ogromno znanja, ki mi pride prav tudi na ostalih področjih. Glede na to, da sem prej študirala ekonomijo in delam v finančnem sektorju, je (bil) študij SD vsaj zame težji, študentom bolj prijazen, bolj človeški, bolj praktičen in predvsem ne tako abstrakten. Skratka, meni se je ekonomija zdela eno samo nalaganje megle v kopico, med študijem socialnega dela pa sem uživala.
Seveda niso vsi, ki končajo FSD, dobri socialni delavci, prav tako niso vsi diplomanti ekonomske fakultete dobri ekonomisti, no, tudi zrdravniki niso vsi predani svojemu poklicu …
Je pa populacija, ki največkrat išče pomoč socialnih delavcev, že tako bolj ranljiva, v stiski, zato delo s takšnimi ljudimi zahteva veliko znanja, občutka in izkušenj.
Bi lahko že enkrat nehal s temi bolanimi idejami, da je 80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} fakultet brez veze, vaša izobrazba je pa super in najboljša na svetu. Če vam kaj ni prav to popravite, drugače zaprite gobce. Vsak, ki kritizira nekoga kako je njegov poklic lahek, naj ga najprej sproba opravljati. Lepo bi bilo, če bi se nehali ukvarjati s problemi zahodne družbe. Najbolj vas skrbi zakaj sosed zasluži 100€ več na mesec, dela pa manj. In ta vaša zafustriranost se kaže v tem, da kritizirate druge, namesto da bi sami dosegli to, kar drugim zavidate. Aja pa še to…bog ne daj, da ima kdo kaj več kot vi…raje kaj naredite, ne samo jamrat.