odvajanje od dude
lep pozdrav
kdaj ste svoje otroke začeli odvajati od dude? Moja punčka je stara dve leti in dvakrat sem poskušala, ji razložila da duda aja in bo z njo ajala, čez dan pa je ne rabi…po enainpolurnem pogajanju, joku, kričanju sem popustila in ji jo dala…vem da v vrteci čez dan nimajo dud zato ko pride iz vrtca jo skoraj ne izpusti iz ust…
Kako nja začnem z odvajanjem, poskušam jo zamotiti z risanjem, gledanjem knjig, risank…vendar se pomiri za kako minutko potem pa spet jok za dudo…ali naj še počakam…hudo mi je ko vidim da tako joka in milo prosi za dudico…
Pri nas je tako, da je mali zelooo navezan na dudo, vendar pa nič ne skrbi kje jo pušča, če je jezen jo vrže, potem pa laufa ponjo, ali pa jo z ihto grize.
Resda jo ima le med spanjem, ter kadar mu je kaj hudo- se udari, je žalosten, ali pa če je utrujen..
Vedno sta bili v uporabi dve dudi- ker se je vedno ena založila, tako da smo potem enop malo bolj v miru poiskali in mali je tudi vedno vedel da sta na razpolago dve.
Potem je pa enkrat eno vrgel čez balkon, eno pa nekam založil- še Bog ne ve kam, in sem mu povedala, da sedaj je brez dude, ker je tisto vrgel čez balkon in se mu je povsem dalo azložiti. Smo bili tako par dni čisto brez dude, ponoči je nekajkrat nastala panika, pa smo mu poveali zakaj je brez, in se je umiril. Vendar pa se je kariera brez ude končala po nekaj dneh, ko je on prej stauhal izgubljeno dudo kakor mi.
PA smo bili spet na začetku.
Od takrat dalje je vestno vahtal, kje ima dude in tudi na misel mu več ni prišlo, da bi letela kam iz stanovanja.
Jih je pa toliko bolj med raznimi trmami uničeval
In smo ubrali isti postopek: ko je uničil prvo dudo izmed dveh ki ju uporablja, smo mu povedali, da ima le še eno, ko uniči še to je brez. Jo je ahtal en mesec ko punčico svojega očesa- do včerja, ko je v dudi nastala nova luknja.
Duda je odvrgel in šel spat brez nje. Ponoči panika, ker ni bilo dude, smo mu dali pregriznjeno in jo je vrnil z odgovorom, da ni dobra.
Ne vem, pri nas je palilo, probaj mogoče na kak tak način.
Je pa mali sedaj tudi star dve leti
lp
Pri prvem, ki je bil res navezan na dudo, smo šli na dopust pri njegovem letu in pol brez nje in mu predlagali, naj jo pusti mucu, ki bo ostal sam doma (seveda je za mačka v tem času skrbela moja mama). Bilo je malo hudo samo drugo noč.
Tamala pa jo ima še za spat (pri 20 m), pa niti ne zmeraj. Bolj jo potrebuje zjutraj, ko je treba vstat…
Naši dve sta se odvadili od dude malo čez leto in pol starosti. Starejši smo jo nalašč malo odrezali pri vrhu, ker jo je ob rojstvu mlajše vlekla dobesedno cele dneve. Seveda smo imeli novo rezervo pri roki, če ne bi speljalo. Takoj je ugotovila, da z dudo nekaj ni v redu, ampak ni jokala, ker smo ji rekli, da je dudo odgriznila zobna miška, ki pazi na zobe. Še nekaj dni jo je nosila s seboj v posteljo, ko je šla spat, držala jo je v roki, potem pa je nanjo popolnoma pozabila.
Mlajša jo je ravno tako okrog 18 meseca v ihti vrgla za posteljo in ji je nismo hoteli pobrati, rezervne ji pa tudi nismo dali. Ker je vedela, da je sama kriva, da ni dude, razen prvega večera, ko je bilo treba zaspati, ni bilo več problemov.
Mi smo se odlocili za klasicno metodo: pri dveh letih jo je odnesla miska, ki skrbi za nase zobke. Ker je ravno takrat starejsemu izpadel prvi zobek in mu je ista miska prinesla denar, je dobil dodatno potrdilo, da miske skrbijo za nase zobke.
Kako jih nategujemo ? A se jim bo to kaj poznalo ? Nam bodo zamerili ? hihihi
Starejši je pri 2,5 letih 1. septembra v vrtcu, ko so zamenjali sobo, dudo “pustil dojenčkom”. Težave smo imeli kar nekaj časa, ker se ni znal sprostiti pred spanjem. Pri mlajšem smo jo pa pozabili spakirati na morje (ostala doma v posteljici). Pogruntali šele zvečer, ko je bil čas za spanje. Težave le prvo noč, aja star 15m.
Moje mnenje – pri mlajših je lažje:))) Je pa tako, ko se enkrat odločiš, je nikar ne vračaj nazaj, pa če še tako milo prosi. Tako le podaljšujete krizo. Srečno!
LP Punček
Mi smo naši pri približno dveh mesecih par dni zaporedoma govorili in jo opozarjali, da naj ne vleče toliko dude, ker se bo pokvarila. In po ene treh dneh smo jo prerezali. Je ugotovila, da ni več dobro in jo je vrgla stran. Ta drugo pa je čez nekaj dni dala sestrični, ki se je ravno takrat rodila in je bila še brez dude. Krize praktično ni bilo, samo prvi večer je prosila za dudo, ko smo ji razložili oz. jo spomnili, kaj se je z njimi zgodilo je brez dude zaspala.
Jaz mislim, da ko se odločiš, da je dovolj, je dovolj. Takrat moraš biti neomajna in ne smeš popustiti. Je pa fino, da je zadaj neka zgodba.
Mi smo stari 4 in smo se dude šele sedaj znebili.
Imeli smo jo za spanje – popoldansko in zvečer.
Sedaj smo se je znebili tako,,da jo je odnesla miška in je v zameno prinesla skiro. Ker ni dude popoldan ne spimo več…prej smo še dve uri spali.
Redno obiskujemo zobozdravnika, tako, da sem pri treh vprašala zobozdavnico oz. ji povedala za dudo,,rekla je da ima pravilen ugriz in da naj NE vzemem dudo na silo, ker to ni dobro…Da bo že prišel pravi čas,,in je res.
Naš je sam dal dudo stran se mi zdi da nekje pri 22 mesecih … tam okoli … Babica je prinesla domov knjigico o malem medotu, ki izgubi dudo in je strašno žalosten, ker ne more zaspat brez nje … In ko jo naposled le najde jo odvže, ker on je že veeeeli medo in je ne rabi. In tako je bil nor na to pravljico, da je tudi sam odvrgel dudo … :)))) Meni bi še kdaj prišla prav tista duda … :))) … sploh ponoči, ko se je kdaj predramil, pa sem mu dala samo dudo v usta in je zaspal dalje … … pa ni bilo več šans. :))))
Poskusi.
Ohjej … zdej si pa vprašala eno ta pravo … :))))))) Ma ne spomnem se več … ali je bila Zgodba o izgubljeni dudi … ali je bila ena v seriji o Malem medotu … …
Pojdi v knjižnico pa malo vprašaj. Gre se za zgodbo, ko se mali medo zvečer odpravi spat in izgubi dudo in začne strašno jokati, ker ne more zaspati brez. Potem mu priskočijo na pomoč različne živali in ga poskušajo potolažit, češ da je že velik … a ker se ne potolaži grejo vseeno iskat dudo, a zaman. Na koncu mu vseeno nek škrat pomaga dobit dudo, ki jo je izgubil v nekem grmu. In ko se končno ves srečen uleže da bo le zaspal … pobere dudo in jo vrže proč in reče: “Ne rabim dude!” (ta fraza mi je ostala v spominu, ker jo je naš mali vedno ponavljal!) :)))) in zaspi brez dudo in sladko spi celo noč. :)))))))))))))))))))))))))))
Ne vem za naslov, ker mi je prav šel iz glave … je pa res, da sem potem to zgodbico rada tudi sama (malo prirejeno) pravila ta malemu pred spanjem … :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Upam, da sem ti bila v pomoč … pa mi je žal, da sem tako kratkega spomina … :)))))