Odvetniška tarifa
Pozdravljeni.
Na vas se obračam z vprašanjem o določanju odvetniških tarif, saj sem pred kratkim prejela račun odvetnice, ki me je, milo rečeno, zaradi svoje višine presenetil. Z zagotovostjo lahko trdim, da je bilo delo opravljeno korektno in vestno ter tako kot smo se dogovorili. Vendarle se mi zdi znesek pretiran.
Situacija: z mojo mamo sva solastnici nepremičnine. Tretja solastnica je po svojem pooblaščencu (odvetniku) od naju zahtevala izplačilo svojega solastnega deleža v denarju. Po GURS-u je nepremičnina vredna okrog 85.000 EUR, tretja solastnica jo ceni na (tržno) vrednost 120.000 EUR. Ker gre za nepremičnino, ki je v naravi deljiva, je najina (mamina in moja) odvetnica z nama opravila posvet, ki je trajal uro in pol, in nato pripravila odgovor, v katerem je pojasnila nekaj dejstev (na podlagi dokumentov, ki sem jih njej posredovala jaz) in navedla predlog, da se stranke v postopku (ki ni na sodišču) sestanemo oz. da predlagamo delitev v naravi. Kot že rečeno, gre za posredovanje odgovora na predlog za izplačilo solastnine.
Za navedene storitve je odvetnica izstavila naslednji račun: 100 EUR = posvet s stranko, 150 EUR = priprava odgovora, 5 EUR = poštni stroški. To skupaj znese 255 EUR + 22% DDV = 311,10 EUR.
Če mi boste odpisali, da je to realen znesek, potem je v redu. Z odvetnico še nisem kontaktirala, saj z domnevo, da je cena previsoka, nikakor ne bi želela vzbujati dvoma v delo ali obseg dela odvetnice. Vendarle pa se mi zdi znesek malo pretiran.
Prosim vas za nasvet oz. komentar višine računa, saj strokovno nisem toliko podkovana, da bi si lahko na podlagi Zakona o odvetniški tarifi tolmačila račun. Na podlagi česa se bo odvetniška storitev obračunala, ob začetku nismo dorekli. Ob konuc našega srečanja sem samo vprašala, kolikšen bo račun, a mi je odvetnica odvrnila, da mora “najprej nekaj narediti, potem bomo izstavljali račune”.
Iskreno se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
izstavljeni račun odvetnice je nižji od zneska, ki ga kot minimum določa veljavni Zakon o odvetniški tarifi.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Jaz se prav tako na vas obračam z vprašanjem o odvetniških tarifah. Želela sem sestavo kupoprodajne pogodbe, in pogled v ZK zaradi hipoteke na hišo, ki jo kupujemo. Odvetnik nam je sestavil pogodbo za aro ter nekaj tednov kasneje tudi kupoprodajno pogodbo za nepremičnino vrednosti 245.000 eur. Sestali se nismo nikoli, govorili smo 2-3 x po telefonu max .3 min. Po emailu sem posredovala podatke ki so jih rabili. Ko sem ga vprašala koliko prib. bo stalo, je rekel da prib.400 eur. Danes pa dobim račun za 850 eur , v to je vštet tudi ddv. Prosim povejte ali sestava pogodbe res toliko stane
Spoštovani,
v skladu z Odvetniško tarifo pripada odvetniku nagrada za sestavo pogodbe v količniku od 0,5 do 2,5. Odvetnik vam tako ni mogel izdati računa z manjšim zneskom kot vam ga je. V skladu z navedeno tarifo bi vam za sestavo pogodbe za nepremičnino v vrednosti 245.000,00 EUR lahko izdal račun za nagrado v višini 2.060,28 EUR.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.