Odvisna od sladkarij
Sladkor je legalna droga.
Imam enake težave, disciplino pa slabo. Najbolj mi je uspelo, ko sem iz prehrane črtala sladkor v kavah in čajih (drugih sladkih pijač ne pijem), vse sladkarije, hkrati tudi sadje kot so banane, pomaranče, češnje, grozdje… in zelo omejila OH in mlečne izdelke. Po nekaj tednih nisem več imela želje po sladkem in to je bilo to. Počutje odlično.
Do prve sladkarije v ustih. Konec. Ponovi vajo. Zdaj vem, da se da in kakšen je recpet zame. Rabiš pa nov prehranjevalni načrt, ker ti kar veliko stvari odpade. Dejansko odpadejo tiste najbolj škodljive. Se pa da:)
Ne kupujem kakšnih sladkarij, vendar vsak dan moram pojesti velik kos kruha s sladko kavo in mlekom ter dvema velikima žlicama sladkorja.
To je kot nuja, ko vstanem. Kos zasvojenost in komaj čakam, da vstanem in si to pripravim. Sladko, slastno. Vem, da ne bi smela, ker je to dovolj kalorij za ves dan in preveč sladkorja, ampak ne gre drugače.
Potem pa še večkrat kupim škatlo Domačica keksov in jih kar pojem Celo škatlo. To je moj drugi greh.
Drugače pa tako, tako, nisem mahnjena na kakšne slaščice ali sladice, ampak sladek kruh s ssladko kavo in keksi s čokolado.
To je moja šibka točka, brez ne gre. Kil pa je tako in tako preveč.
Najbolj enostaven nasvet vsem, ki se bojujete s pretirano željo po sladkem je, da si uredite na splošno prehrano.
Se pravi poskrbite, da zaužijete dovolj beljakovin (tko za ene dve dlani pri vsakem obroku), ogromno veliko zelenjave (cca 600 g/dan), nekaj sadja (cca 200 g/dan) in nekaj kompleksnih (polnozrnatih) ogljikovih hidratov.
Pri vsakem obroku. In šele, ko to pojeste, lahko napadete sladkarije, nič prej.
S tem boste dosegle, da bo vaša prehrana, kjlub sladkarijam OK. Da ne boste telesa stradale drugih hranil na račun sladkarij. Kar je prvi korak.
Potem bo sčasoma želja po sladkem minila oz. se vsaj zmanjšala. Pa, ko se bo pojavila, vas bo zadovoljila manjša količina. Zna sicer malce trajat, ampak, če/ko ješ dovolj nepredelane ustrezne hrane, ko telo dobi vsa hranila, ki jih potrebuje, ti junk enostavno ne paše več.
Zna pa vse skupaj trajat.
Hitra rešitev je, da vržeš ven iz prehrane od danes na jutri pol stvari, ampak to se na dolgi rok obrestuje le redkim. Večina se prej ali slej vrne na stara pota.
Evo ti si idealen primer. Pij svojo kavo in jej svoj kruh, pojej pa zraven še dve jajci, jabolko in papriko, ali pa korenček in papriko.
Pa količino sladkorja počasi zmanjšuj. Prvo na žlico in pol. Tok, da bi ti je mal premalo sladko, ampak ti je tudi tako OK. Po kakšnih treh tednih, mesecu dni, pa še mal zmanjšaj. Tako počasi treniraš brbončice na manj intenziven, manj sladek okus. Brbončice namreč potrebujejo cca 3-4 tedne, da se obnovijo.
V šestih mesecih verjetno, v enem letu pa zagotovo, lahko prideš do tega, da sladkorja v kavi sploh ne boš več pogrešala.
Kakšno razvado pa človek že mora imeti, tudi vse sladkarije niso enako slabe, sploh v teh časih, ko se nam itak vse prepoveduje in smo zardi vsega tega korona sranja še pod večjim stresom. Jaz si vsakcdan privoščim eno malo pregrehico, pa bi bilo zaradi teže bolj, če se ne bi. Je pa tako, da če bi se sladkemu čisto izogibala, bi mi prej ali slej to ven udarilo tako, da bi se nekontrolitano nažrla ob prvem večjem stresu.
Jaz imam obdobja nažiranja in ravno zdaj je takšno … le da tokrat traja dlje, ker je ta presneta korona in lockdown, kar me psihično ubija.
Jaz si raje sama doma kaj spečem, kot da bi kupila. Vsaj vem, da so notri OK sestavine in manj sladkorja, rafiniranega sploh ne uporabljam. Najlažje je, če imam veliko opravkov, obveznosti in dela, potem ne mislim toliko na hrano.
V dveh dnevih sem spraznila celo ta veliko banjo quatra – ta sladoled je grozen, res te zasvoji s sladkobo, raje kupujte kaj drugega! Planice nikoli ne pojem toliko hkrati.
Pa treba si je odmerjat. Vzameš tri piškote iz škatle, jih daš na krožniček in poješ zraven čaja/kave. Ne jih jemat mimogrede iz škatle komad po komad. Ena gor je dobro napisala, da je treba zavestno uživat v okusu.
En dober recept z malo manj kalorij: bananine palačinke. Dve jajci, dve banani, dve žlici moke. Spečeš majhne palačinke, dobre so brez nadeva, lahko pa dodamo … kalorije 🙂 No, mogoče malo skute z gozdnimi sadeži itd. Pride ene deset takih malih palačink. Mene včasih poteši tudi doma narejen sadni jogurt brez dodanega sladkorja.